Zoek & boek

Lucignano: een Middeleeuws verhaal van twee werelden in één

Aan één van de belangrijkste eeuwenoude wegen tussen Siena en Arezzo, op ongeveer 70 kilometer ten zuidoosten van de Toscaanse hoofdstad Florence, ligt het dorpje Lucignano. Met iets meer dan 3.500 inwoners kan dit Middeleeuwse pareltje met recht een dorp genoemd worden, maar laat je zeker niet misleiden door Lucignano’s geringe grootte.

Dankzij haar strategische ligging en het feit dat de typisch Middeleeuwse structuren van het dorp door de eeuwen heen zo goed bewaard zijn gebleven, staat Lucignano ook wel bekend als de Parel van Val di Chiana, de vallei waarin onder andere Arezzo en Siena liggen.

Ongewone architectuur

Lucignano
Foto van Lucignano waarop heel goed de typisch Middeleeuwse, rondvormige dorpsstructuur te zien is

Foto van Lucignano waarop heel goed de typisch Middeleeuwse, rondvormige dorpsstructuur te zien is Lucignano staat onder kenners bekend als één van de Middeleeuwse Italiaanse dorpen van welke de originele stedelijke planning uit die tijd het best is geconserveerd. Gezien de oorlogen tussen Arezzo en Siena, maar ook Florence en Perugia, lag dit dorpje regelmatig midden in de slagvelden en heeft het vele bezetters gekend. Als gevolg daarvan zijn de vorm van het dorp en opbouw van haar militaire structuren het werk van verschillende bezetters, voornamelijk Sienezen (de muren en poorten) enFlorentijnen (het fort).

Lucignano architectuur

Zodra je Lucignano binnenkomt, zal je al snel het grote verschil in architectuur opvallen. Komende vanaf de Porta San Giusto, bijvoorbeeld, zijn er twee hoofdroutes te volgen: linksaf de Via Roma op, of rechtsaf de Via Matteoti. De linkerweg staat op wel bekend als de “weg van de armen”, aangezien de armste families vroeger in dat deel van het dorp woonden. De rechterafslag wordt ook wel de “weg van de rijken” genoemd, omdat in dit deel vroeger de rijken en nobelen woonden. Je zal heel snel doorhebben in welk deel van Lucignano je rondloopt, want de Via Roma leidt je langs vele kleine Middeleeuwse gebouwen, terwijl de Via Matteotti langs grote, elegante gebouwen en palazzo’s uit voornamelijk de Renaissance loopt.

San Francesco en de Boom des Levens

De Boom des Levens (oftewel L’Albero della Vita) is hoogstwaarschijnlijk de grootste trekpleister die Lucignano te bieden heeft aan bezoekers, en met goede reden. Dit Gothische sieraad, 2,60 meter hoog en gedecoreerd met ontelbare stukken koraal, kristallen, en andere edele materialen, staat in wat vandaag de dag het Gemeentelijk Museum is (Palazzo Pretorio), maar werd indertijd gemaakt voor de kerk van San Francesco. Het kunstwerk kan bezocht worden in de prachtige Sala delle Udienze, een zaal in het museum waarvan de muren zijn beschilderd met fresco’s uit de vijftiende eeuw.

Een wonder uit de vijftiende eeuw

Als je houdt van die typische Toscaanse Renaissance architectuur en gelooft dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, dan is de Santuario della Madonna della Querce in Lucignano een aanrader. Deze Rooms-Katholieke kerk werd gebouwd in 1564, maar de eerste tekenen van de aanwezigheid van een gebedsplek op deze locatie stammen al af uit 1417.

Bij deze plek had een eik gestaan waarop een afbeelding van Madonna met kind geschilderd was en tijdens de constructie van de kerk, welke ontworpen is door Giorgio Vasari, werd er een natuurlijke bron ontdekt. Dit werd indertijd beschouwd als een wonder en vanaf dat moment werd dit Santuario een belangrijke gebedsruimte voor mensen uit de regio. De originele afbeelding van Madonna met kind stamt af uit 1417, zou gemaakt zijn door Feliciano Batone, en is ter bewaring in een baroque-stijl kader geplaatst.

Maggiolata Lucignanese

Als je de kans hebt om Toscane in mei te bezoeken, zeker tijdens het tweede gedeelte van de maand evenals de allereerste dagen van juni, dan mag een tripje naar Lucignano eigenlijk niet ontbreken. In mei wordt daar namelijk de Maggiolata gevierd, een bloemenfestival en eeuwenoude traditie ter verwelkoming van de zomer. De vier districten van Lucignano bouwen voor deze gelegenheid ieder jaar hun eigen paradekar van bloemen waarmee ze, onder begeleiding van boerenkarren en muziek, door het dorp rijden. De perfecte gelegenheid om een terrasje in Lucignano te zoeken en te genieten van al het moois onder het genot van verse bruschetta en een glas lokale wijn.

Max Decimer

Hi, ik ben Max Decimer, zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf. Het werk houdt me redelijk bezig, maar wanneer ik even de kans heb probeer ik zoveel mogelijk hoeken van de wereld te zien, of die nou aan de andere van de wereld of op 15 minuutjes rijden liggen. Montepulciano is één van mij meest recente “ontdekkingen, vandaar dat ik zo nu en dan wat indrukken zal delen op ToscaneTips.nl.

max decimer
Max Decimer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Via Francigena, een dwaaltocht over eeuwenoude paden in Toscane

De voorjaarszon schijnt en weelderig groen geeft het landschap een woeste, ongerepte aanblik. We zijn gepermitteerd...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…