Zoek & boek

Het prachtige Maremma natuurpark bezoeken

De meeste mensen komen voor de pittoreske dorpen en fotogenieke steden naar Toscane. Maar wist je dat natuurliefhebbers zich ook prima kunnen vermaken in Toscane? De kuststreek Maremma in het zuidwesten van Toscane is een prachtig gebied waar je een diversiteit aan flora en fauna tegenkomt. Een natuurgebied waar het groene bos zo overloopt in de verschillende tinten blauw van de zee. De Ombrone rivier doorsnijdt het natuurgebied en mondt uit in zee. Bovendien kun je hier de authentieke butteri tegenkomen: cowboys die nog steeds in dit gebied werken en wonen.

Van moerasgebied naar landbouw

Maremma streek

Maremma betekent ‘aan zee gelegen’. Het natuurpark kent gevarieerde landschappen: van grasvlakten en bossen vol pijnbomen tot zandduinen en stranden. Parco Naturale de Maremma was lange tijd een moerasgebied. Veel mensen leefden hier in armoede en er heerste zelfs nog malaria in de negentiende eeuw. Uiteindelijk werd het gebied door boeren drooggelegd. De ontwateringsmaatregelen veranderden het moerasachtige gebied in vruchtbare landbouwgrond.

Beschermd natuurgebied Maremma

In 1975 werd dit gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het is tegenwoordig een beschermd natuurgebied, waardoor je hier alleen met een gids mag komen. Bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden. Dit kan het beste in het bezoekerscentrum in Alberese, waar ook een gids geregeld kan worden. Wat kun je zoal tegenkomen in Parco Naturale de Maremma? In dit natuurgebied leven onder andere herten, dassen, everzwijnen, paarden en vossen. Ook vogelspotters zullen zich hier vermaken, want naast pelikanen en valken leven spot je hier nog veel meer soorten vogels. Het is namelijk een geliefde plek voor vogels om te overwinteren.

Wat kun je doen in Parco Naturale de Maremma?

Monti delluccellina

De meest mensen verkennen het park wandelend. Er lopen verschillende wandelpaden door Parco Naturale de Maremma. Je kunt bijvoorbeeld van het prachtige uitzicht over zee genieten vanaf het bergachtige deel Monti dell’Uccellina, in het zuiden van het park. Het hoogste punt van deze bergen is meer dan 400 meter hoog. Op een heldere dag kun je zelfs de eilanden Elba, Giglio en Corsica zien liggen. Tijdens het wandelen zul je langs de akkers en weiden van de butteri lopen, de cowboys van de Maremma.

Uccellina park

Zin in een stevige wandeling? Dan kun je de abdij van San Rabano bezoeken. De wandeltocht duurt ongeveer 5 uur vanaf het bezoekerscentrum in Alberese. Als je avontuurlijk bent ingesteld kun je ook een avondwandeling met een gids maken, om de natuur op een andere manier te ervaren. Het is bovendien ’s avonds beter om dieren te zien en te horen dan overdag.

Het is ook mogelijk om je met een fiets in het natuurpark te verplaatsen. Bij het bezoekerscentrum kun je een mooie fietsroute ophalen. Als je avontuurlijk bent ingesteld kun je Parco Naturale de Maremma per kano verkennen. Probeer dit wel van tevoren te regelen, zodat je bij aankomst niet wordt teleurgesteld als het niet door kan gaan. Tot slot kun je ook per paard op verkenning, al kan dit wel alleen als je ouder bent dan 14 jaar.

Punta ala Maremma

Je kunt een bezoek aan Parco Naturale de Maremma ook combineren met een dagje strand. Binnen het natuurpark vind je het verlaten strand Marina di Alberese. Daarnaast is Marina di Grosseto een geliefd openbaar strand bij de Italianen. Dit strand ligt slechts een paar kilometer van het natuurpark vandaan.

Hoe kom je in Parco Naturale de Maremma?

Parco naturale de maremma

Parco Naturale de Maremma ligt aan de westkust van Italië, in het zuiden van Toscane. Het park loopt van Talamone in het zuiden tot Principina a Mare in het noorden. De dichtstbijzijnde stad is Grosseto en ligt zo’n 15 kilometer ten noorden van het natuurpark. Zowel vanaf Rome als vanaf Florence is het iets meer dan 2 uur rijden naar Parco Naturale de Maremma.

Het natuurgebied heeft twee bezoekerscentra waar je je kunt aanmelden en toegang tot het park kunt krijgen. Het eerste bezoekerscentrum vind je in het dorp Alberese. Een goed startpunt om Parco Naturale de Maremma te verkennen. Als je in Grosseto verblijft kun je met de fiets naar Alberese komen. Vanaf het busstation vertrekken ook bussen naar Alberese. De busrit duurt ongeveer een half uur. Daarnaast is er ook een bezoekerscentrum in Talamone, in het zuiden van het park. Vanaf hier kun je mooie wandelingen maken naar Punta del Corvo, de Grotta di Stoppa en de baai van Cannelle.

Jessica Lokker
Online marketing | Content marketing | Online ondernemer | Digital nomad sinds 2015 | Reisblogger | Schrijver | Fotograaf | Videomaker | Spreker | Duurzaamheid | Persoonlijke ontwikkeling
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…