Zoek & boek

Massa Marittima, één van de mooiste dorpjes van Toscane

Massa Marittima ligt in het zuidwesten van Toscane, in de provincie Grosseto. De naam doet vermoeden dat het een kustplaats is, maar het ligt toch nog 20 km van de kust af. Wel is vanuit dit prachtige dorpje de zee bij helder weer te zien. Er wordt vermoed dat het middeleeuwse stadje vroeger wel aan de Middellandse Zee heeft gelegen.

De glorie van het stadje in de middeleeuwen kwam door de rijkdom in de heuvels: koper en ijzererts. Siena en Florence hadden hier ook wel oren naar en probeerden het stadje in te lijven. Dit lukte uiteindelijk door Siena. Helaas ging ook de akelige ziektes ‘pest’ en ‘malaria’ niet aan hun poort voorbij… Door zijn middeleeuwse verleden zijn er mooie gebouwen te zien.

Duomo van Massa Marittima

Duomo van Massa Marittima

Deze prachtige kerk ligt aan het Piazza Garibaldi. Al in de elfde eeuw begon men aan de bouw van deze kathedraal. De gevel, die er nu nog staat, is echter uit de dertiende eeuw (1287). Dit machtige gebouw zou in grote steden als Florence zeker niet misstaan en doet dus nog indrukwekkender aan in een kleinere plaats als Massa Marittima.

Massa marittima piazza

Het domplein is een gezellige plek om even een terrasje te pakken of rond te struinen in éénvan de antiekwinkeltjes.

Eveneens aan dit plein vind je de Palazzo del Podestà en Palazzo Comunale

Cittá Nouva

Massa Marittima

Vanaf het plein bij de kathedraal kan je via een steile straaten via een trap Città Vecchia verlaten en zo Città Nouva bereiken. Dit is het gedeelte van de stad (of dorp, zoals je wilt) wat eeuwen jonger is. Maar ook hier is het indrukwekkend.

Massa Marittima stadsmuur

De immense stadsmuren alleen al zijn een bezoekje waard. Voor je de nieuwe stad betreedt, passeer je de Porta alle Sillici. Ook de Torre del Candeliere kan je hier zien.

Volksfeest

Net als veel andere plaatsen in Toscane heeft Massa Marittima zijn eigen volksfeesten. Il Balestro del Girifalco is de naam van het feest, waarbij drie stadswijken met elkaar de strijd aangaan. Dit middeleeuwse feest wordt gehouden op de vierde zondag van mei en in augustus op de tweede zondag. Natuurlijk alles in middeleeuwse stijl en vooral veel feest.

Omgeving

Maremma piombino baratti

Een bezoek aan deze stad kan je prima combineren met een duik in de Middellandse Zee, die, zoals gezegd, op 20 km afstand ligt. Vlakbij ligt ook het natuurpark van de Maremma, wat uiteraard ook een bezoek waard is. Volterra ligt aan de andere kant van de heuvels, meer landinwaarts.

Eten en overnachten

Er zijn leuke restaurantjes te vinden in Massa Marittima. Overnachten kan in een hotel of bijvoorbeeld op een vakantiepark. Of je zoekt iets leuks in de prachtige omgeving, natuurlijk.

Het weer

Massa Marittima

Massa Marittima heeft een heerlijk mediterraan klimaat, wat het natuurlijk te danken heeft aan de ligging vlakbij de Middellandse Zee. Hierdoor blijven extreme temperaturen uit. In de zomer ligt de temperatuur meestal net onder de dertig graden. De neerslag valt hier alles mee. Ook de winters zijn hierdoor niet echt koud. Ideaal dus voor een heerlijke vakantie!

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…