Zoek & boek

Mijn moka momentje

Slaperig strompel ik naar onze Toscaanse plattelandskeuken en zoek ik in het afdruiprek de onderdelen van de moka – mijn geliefde espressopotje. Ik vul het onderste gedeelte van het koffiemachientje met koud water, precies tot aan de aangegeven rand, en leg de filter er in. Dan gris ik mijn favoriete koffieblend van de plank en schep geduldig wat lepeltjes koffie in de filter, totdat het onderdeel compleet is afgedekt met het geurende zwarte goud. Zorgvuldig stamp ik de koffie een klein beetje aan zodat er nog een klein schepje bij kan. Niet te stevig, maar rustig met de rug van mijn theelepeltje de boel gladstrijken. Met mijn vinger wrijf ik secuur de gemorste koffie van de rand. De koffiebus gaat weer op zijn plek. Ik draai het bovenste gedeelte van de moka op het geheel en geef een beetje kracht bij het laatste stukje.

Moka gasfornuis

Ik ontsteek het kleinste pitje van het gasfornuis en zorg voor een laag vuurtje. Dan gaat het achthoekige machientje op het vuur. Ik open het klepje bovenin en zet het kapje op het gedeelte waar over enkele minuten de verse koffie rustig uit zal stromen, zodat het niet gaat spetteren. Ik wandel naar de keukentafel. Terwijl ik rustig het ochtendnieuws doorneem, hoor ik op de achtergrond steeds luider wordend gepruttel wanneer het water bijna zijn kookpunt heeft bereikt. Er verspreid zich een heerlijke koffiegeur door het huis. Ik pak alvast mijn espresssokopje en draai dan het gas uit. Langzaam schenk ik in. Ik loop weer terug naar de ontbijttafel en geniet van mijn lungo (‘lange’, hoge koffie). Dit is wakker worden. De hectiek van de dag kan beginnen!

Kopje moka

Het is een vast ochtendritueel geworden waar ik inmiddels niet meer zonder kan. Mijn moka momentje in de ochtend is mij goud waard. ’s Zomers, wanneer het erg warm is, wil ik bij hoge uitzondering mijn rite rondom de caffettiera (koffiepotje) doorbreken en naar de geairconditionede koffiebar in het dorp gaan. En vooruit, als ik een rekening moet betalen of zin heb in een praatje met de lokale barman doe ik ook niet moeilijk, maar je snapt mijn punt. Laat George Clooney maar lekker van zijn luxe (n)espressomachine genieten. Ik heb mijn moka! What else?

italiaans koffiezetapparaat

De moka heeft iets magisch over zich. Het is onbetwist één van de meest typisch Italiaanse gebruiksvoorwerpen in huis en heeft een speciaal plekje in ieder Italiaans koffiebegerend hart. Het staat gelijk aan vreugde, huiselijkheid, sereniteit, rust, familie, genot en warmte. Terwijl ‘mindful koffiezetten’ in Nederland weer één van de zoveelste snelle trends lijkt te zijn geworden, is het in Italië altijd al onderdeel geweest van een bewuste levensstijl.

Koffie

Volgens Lavazza, één van Italië’s meest bekende koffiemerken, betekent de veelgesproken zin ’ti preparo un caffè’ meer dan slechts een praktisch ‘ik zal koffie voor je zetten’. Het betekent zoiets als ‘ik heb je lief, ik wil dit bijzondere moment met je delen en hoop dat je je hier thuisvoelt’. Wanneer je bij een Italiaanse familie thuis komt, of dat nu in het koude noorden of het zwoele zuiden van Italië is, is dit vaak één van de openingszinnen voordat een gezellig samenzijn begint. Als dan het kneuterige gepruttel van de moka de achtergrond vult, weet je dat je een bijzonder fijn moment staat te wachten.

Tips voor de moka koffiezetter:

Koffie moka

– gebruik je moka de eerste keer alleen met water, zo spoel je het machientje door en verwijder je de eventuele metaalsmaak.

– het deksel van de moka blijft in principe open op het vuur staan om te voorkomen dat de koffie met geweld uit het tuutje stroomt. Om verder spetteren tegen te gaan, gebruik je het ‘vingerhoedje’ als afsluitkapje over het gedeelte waar de koffie uitkomt.

– na gebruik van de moka spoel je hem af met water. Gebruik absoluut geen zeep of afwasmiddel.

– als het rubberen ringetje is versleten, kun je deze eenvoudig weg vervangen zonder meteen een nieuwe moka te hoeven kopen (immers, hoe ouder de moka, hoe lekkerder de koffie!).

– de moka is er in verschillende groottes, zo zet je eenvoudig koffie voor 1 of juist 16 personen.

– Bialetti is het bekendste moka merk (Alfonso Bialetti ontwierp de moka in 1933), maar ook merkloze machientjes kunnen uiteraard lekkere koffie zetten.

Joyce Oosenbrug

Joyce heeft een passie voor (interculturele) communicatie en schrijft graag. Na vele omzwervingen over de wereld is Toscane sinds 2011 haar vaste verblijfplaats. Haar vrije tijd besteedt ze het liefst wandelend door de Toscaanse bergen of achterop haar vriend’s Vespa tuffend door het glooiende heuvellandschap op zoek naar heerlijk eten en drinken.

Joyce Oosenbrug
Head of Student Admissions | Marketing & Communication | Business Development Consultant
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een driedaagse culinaire reis door Toscane

Dat ‘eten’ centraal staat bij de Italianen moge duidelijk zijn! Gesmeerde boterhammetjes, belegd met kaas of...

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…