Zoek & boek

Minder bekende Toscaanse steden die de moeite waard zijn

Liefhebbers van Toscane zullen ongetwijfeld een keer in Florence, Pisa en Siena zijn geweest. Maar waar ga je naartoe als je van de gebaande paden af wilt gaan? Wat zijn de minder bekende Toscaanse steden die de moeite waard zijn? De dorpjes waar je het gevoel hebt dat je terug gaat in de tijd en de enige toerist in de wijde omtrek bent. Hier vind je inspiratie voor als je een paar onontdekte parels van Toscane wilt leren kennen.

1. Pienza

Pienza

Sommige mensen kennen Pienza misschien als de geboortestad van paus Pius II. Hij gaf de architect Bernardo Rossellino de opdracht om Pienza, dat destijds Corsignano heette, in een architectonisch hoogstandje te veranderen in de vijftiende eeuw. Pienza is hierdoor ook een prachtig voorbeeld van het werk van de architect dat nog steeds intact is gebleven. Sinds 1996 staat de binnenstad van Pienza op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens een bezoek aan Pienza bezoek je onder meer de kathedraal en palazzo’s zoals Palazzo Borgia en Palazzo Piccolomini. Maar het fijnste is om lekker rond te dwalen in de fotogenieke straten in de autovrije binnenstad. Vergeet niet om af en toe omhoog en om je heen te kijken, want iedere straat bevat prachtige details en versieringen.

Tip: in de omgeving van Pienza zijn veel kaasboerderijen te vinden. Vergeet daarom niet om de lokale Pecorino schapenkaas te proeven. Pienza ligt in Val d’Orcia op bijna 500 meter boven zeeniveau. Het dorp ligt niet ver van de vulkaan Monte Amiata en de dichtstbijzijnde grotere stad is Siena.

2. Poppi

Poppi

Ook Poppi is een goed voorbeeld van minder bekende Toscaanse steden die de moeite waard zijn. Vanaf het dorp heb je al een prachtig uitzicht over de Casentino Vallei, maar het beste uitzicht heb je vanaf het kasteel van Poppi, Castello dei Conti Guidi. Een wandeling door dit prachtige kasteel is dan ook een van de leukste dingen om te doen als je in Poppi bent.

Andere leuke bezienswaardigheden in Poppi zijn de stadspoort, de markt op Piazza Amerighi, het stadhuis Palazzo Comunale en de kerk Propisitura dei Santi Morbo. Bij de stadspoort van Poppi staat de beschilderde kapel Oratorio della Madonna del Morbo. Deze werd in de zeventiende eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen de pest.

Poppi ligt in het oostelijke deel van Toscane op zo’n 400 meter boven zeeniveau. De dichtstbijzijnde grote steden zijn Florence en Arezzo.

3. Monteriggioni

Monteriggioni

Omringd door olijfbomen en wijngaarden is Monteriggioni een perfect voorbeeld van wat mensen zich voorstellen bij Toscane. De middeleeuwse vesting is door de jaren heen het decor geweest van verschillende films. De meest bekende film is The Gladiator van Ridley Scott.

Monteriggioni werd in de dertiende eeuw gebouwd om de omgeving in de gaten te houden tegen aanvallen vanuit Florence tegen Siena. De stadsmuur en de verdedigingstorens zijn vandaag de dag nog steeds intact, waardoor je een tijdreis maakt als je door Monteriggioni loopt. Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over de heuvelen van Val d’Elsa.

Wanneer je in juli in Toscane bent is het zeker de moeite waard om naar Monteriggioni te komen. Festa Medievale di Monteriggioni wordt dan namelijk twee weken lang georganiseerd. Je kunt genieten van het straattheater en de eeuwenoude ambachten, lokale producten proeven en je onderdompelen in de middeleeuwse sfeer. De dichtstbijzijnde stad is Siena.

4. Volterra

Volterra

Volterra is een stad met veel historie. De stad werd al in de achtste eeuw gebouwd, door de Etrusken. Het was een belangrijke stad vanwege de grote hoeveelheid zilver en ijzer die hier in de grond zat. De vallei rondom Volterra was bovendien ideaal voor landbouw. De stad heette destijds Velathri, maar nadat de Romeinen de stad overnamen heette de stad Volterra.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Volterra is het theater en ook de kathedraal is een bezoek waard. Een ander belangrijk gebouw in Volterra is het fort van de Medici. Deze is echter niet toegankelijk voor toeristen, omdat het tegenwoordig als gevangenis dient.

Wie Volterra van bovenaf wilt zien kan het beste de klokkentoren van het voormalige stadhuis Palazzo dei Priori beklimmen. Ook het uitzicht over de vallei rondom de stad is prachtig. Wie meer wil leren over de Etrusken moet zeker een bezoek brengen aan Museo Etrusco Guarnacci. De stad diende ook als decor voor de Twilight films, waarna de populariteit van Volterra toenam. Volterra ligt in het hart van Toscane, de dichtstbijzijnde steden zijn Pisa en Siena.

5. Collodi

Collodi

Iedereen kent het sprookje van Pinokkio, de houten pop die tot leven wordt gewekt door zijn vader. Het verhaal werd geschreven door Carlo Lorenzini. De schrijver werd ook wel Collodi genoemd, naar het dorp van zijn moeder. A

ls eerbetoon aan de schrijver werd in 1956 het Pinokkio park in Collodi opgericht. Als je met kinderen in Toscane reist is Collodi daarom een ideale plek om te bezoeken. In het park worden bezoekers meegenomen in het verhaal van Pinokkio, terwijl kinderen zich onderweg kunnen vermaken in verschillende attracties. In het bijbehorende museum vind je decors, kostuums en tijdelijke tentoonstellingen die met Pinokkio te maken hebben.

Maar er zijn meer dingen te bewonderen in Collodi. Zo mag je een bezoek aan het prachtige Villa Garzoni niet overslaan. De villa is niet open voor bezoekers, maar de tuinen wel. En die tuinen, waar zo’n 170 jaar aan is gewerkt, zijn werkelijk prachtig. Collodi ligt niet ver van Lucca vandaan.

6. Barga

Barga

Barga is tegenwoordig opgedeeld in een oud en een nieuw deel. Als je dacht dat je in Lucca al een stap terug in de tijd zet, dan mag je in Barga nog een paar extra stappen zetten. Het lijkt alsof de tijd al eeuwen stil heeft gestaan in het oude deel van dit pittoreske dorp.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Barga is de kathedraal, maar het leukste is om te verdwalen in het spinnenweb aan straatjes. Een leuke wandeling vanuit Barga van ongeveer 5 kilometer gaat naar Villa Carrara Cardosi, al kun je deze plek natuurlijk ook met de auto bezoeken. In het gebouw vind je onder andere de meubels en de manuscripten van de Italiaanse dichter Giovanni Pascoli. Barga ligt op ongeveer 420 meter boven zeeniveau, ten noorden van Lucca en Pisa.

7. Buonconvento

Buonconvento

Ook Buonconvento behoort tot de minder bekende Toscaanse steden die de moeite waard zijn. Het dorp wordt zelfs bestempeld als een van de mooiste dorpen van Italië.

In Buonconvento kijk je je ogen uit met de vele art nouveau gebouwen. De stijl art nouveau kenmerkt zich door veel bloemmotieven en is regelmatig terug te zien in bouwwerken in Buonconvento zoals Palazzo Farnetani en Palazzo Ricci-Soccini.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de stadsmuur vernield, maar het is grotendeels gespaard gebleven en de vernielde delen zijn later deels gerestaureerd. Buonconvento ligt ten zuiden van Siena.

Jessica Lokker
Online marketing | Content marketing | Online ondernemer | Digital nomad sinds 2015 | Reisblogger | Schrijver | Fotograaf | Videomaker | Spreker | Duurzaamheid | Persoonlijke ontwikkeling
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…