Zoek & boek

Montalcino; Het dorpje van de Brunello wijn

Ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza bevindt zich in het adembenemende Natuurpark Val d’Orcia een klassiek sprookjesachtig heuveldorp; Montalcino.

In dit prachtige dorpje, geheel omringd door vestigingsmuren, is een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen gevestigd.

Maar wat Montalcino wereldwijd beroemd maakt, is de productie van de kostbare Brunello rode wijn.

De tijd heeft stilgestaan

Het dorp is, sinds de 16e eeuw, nauwelijks in uiterlijk veranderd.

Zodra je naar het centrum loopt heb je prachtig uitzicht: zonnige heuveltoppen, bezaaid met gele en rode bloemen, oude eiken, schilderachtige olijfbomen, landweggetjes kronkelende door perfect wijngaarden en statige cipressen boven op heuvels.

Wereldberoemde Brunello wijn

Brunello wijn

Montalcino is wereldwijd beroemd en rijk geworden door zijn Brunello wijn, een van ‘s werelds beste en meest gewaardeerde Italiaanse wijnen.

Montalcino was al bekend om zijn fijne rode wijnen in de 15e eeuw. De kostbare formule van de fantastische Brunello werd in 1888 ontdekt door Ferruccio Biondi Santi, die voor het eerst het idee had de druiven die gebruikt worden in de traditionele Chianti recept, zoals de wijnen Canaiolo en Colorino, achterwegen te laten en alleen de Sangiovese, een uit Toscane afkomstige blauwe druivensoort, te gebruiken.

Middeleeuwse burcht

Middeleeuwse burcht

Montalcino is niet alleen wijn, het is ook zeer rijk aan kunstschatten.

De imposante en machtige burcht Rocca, gebouwd in 1361 door de Siënezen, vormt het middelpunt van het historische centrum.

Het uitzicht vanaf de muren en torens zijn spectaculair en reikt zich van Monte Amiata, de heuvels van Siena en de prachtige natuurgebieden Val d’Orcia en Maremma.

Festivals, concerten en evenementen in Montalcino

De middeleeuwse burcht is zo goed als intact gebleven sinds de middeleeuwen.

De burcht wordt vaak gebruikt als bijzondere locatie voor festivals, concerten en evenementen, zoals het bekende Jazz & Wine Festival. Dit festival wordt elk jaar in juli gehouden. Hier kun je de genieten van de combinatie van sfeervolle Italiaanse en internationale jazz muziek en goede wijn!

Pleinen, torens en kerken

Montalcino klokkentoren

Een andere mijlpaal van Montalcino is de imposante klokkentoren van het Palazzo dei Priori, het stadhuis van de stad.

De toren ligt aan het centrale plein, bekend als de Piazza del Popolo, met zijn karakteristieke gotische galerijen. Een bezoek waard zijn ook het plein Palazzo Vescovile en de kerken van Sant’ Agostino, Sant’ Egidio en San Francesco.

Musea

Ik raad ook een bezoek aan de Civic en Diocesan Museum van Heilige Kunst, welke opmerkelijke religieuze schilderijen en beeldhouwwerken huisvest.

Daarnaast is het Museo del glass, glasmuseum, een aanrader. Het museum vertelt de geschiedenis van het glasblazen en is gevestigd in het prachtige kasteel van Poggio alle Mura. De tentoonstelling loopt uiteen van interessante collectie van glas en instrumenten uit de Egyptische tot de Romeinse tijd tot aan de grote Venetiaanse meesters.

Rondslenteren

montalcino

De straten van Montalcino, met hun stenen stoepen, zijn werkelijk betoverend. Het maakt het dorp tot een heerlijke plek om rond te wandelen in een doolhof van charmante kunst- en ambachtswinkels, cafés, restaurants en wijnbars.

Wil je een fles heerlijke wijn mee naar huis nemen, dan moet je hier je slag slaan!

Onthaasten

Neem uitgebreid de tijd om optimaal te genieten van de bijzondere sfeer van dit prachtige middeleeuwse Toscaanse heuveldorp.

Loop op een rustig tempo door de smalle en karakteristieke steegjes. Geniet van het buitengewone uitzicht over de onderliggende vallei. En laat bovenal de heerlijke rode wijn je smaken!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…