Zoek & boek

Montepulciano ontdekken; Een wandeling door Montepulciano

Montepulciano is een stad vol historie en culinaire verrassingen.

De vele prachtige woningen en gebouwen die je kunt bewonderen tijdens het wandelen in het historische centrum, getuigen nog steeds van de kracht en rijkdom van de nobele families in de 14e en 15e eeuw.

Met name in de 16e eeuw bracht de de Medici familie architectonische hoogstandjes in de vorm van schitterende gebouwen naar Montepulciano. De De Medici’s oefenden een grote invloed uit op deze plaats.

Pittoreske straatjes en antieke wijnkelders

Montepulciano

De twee grote stadspoorten zijn perfecte startpunten voor het verkennen van Montepulciano. Je kunt kiezen voor de Porta al Prato of de Porta delle Farine. De bussen tussen Florence of Siena en Montepulciano stoppen hier.

Rondom de oude stadsmuren en bastions wordt Montepulciano doorkruist door een grote lange en brede straat genaamd de Corso. Vanuit de Corso is het heerlik om de vele steegjes en de smalle, typisch Italiaanse, straatjes te verkennen.

De heuvel op

Montepulciano palazzo cervini

Loop onder de Porta al Prato poort door en je arriveert op de Corso. Hier kun je naar hartelust shoppen in één van de vele winkels.

Op het eerste plein dat je tegenkomt bereik je de in Montepulciano bekende Colonna del Marzocco. Dit is een grote marmeren zuil met een afbeelding van de grote leeuw van Florence. Deze afbeelding kom je hier meer tegen, onder andere ook op het paleis de Palazzo Avignonesi.

Vervolgens kom je het ene elegante paleis tegen na het andere. Uiteindelijk bereik je de kerk van Sant’Agostino. Deze kerk werd ontworpen door Michelozzo. Deze belangrijke kunstenaar werd veel ingeschakeld door de familie de Medici. Het kruisbeeld dat je bij deze kerk ziet wordt toegeschreven aan Donatello.

Aan de overkant van de straat, wordt je aandacht gevangen door een torenhuis, versierd met de nieuwsgierige figuur Pulcinella, die de uren op de grote klok slaat. Dit is een ongebruikelijk beeld in het Italiaanse land. Het was waarschijnlijk de bisschop van Napels die voor deze klokversiering gezorgd heeft.

Wanneer je jouw weg vervolgt op de Corso en hierbij enkele gebouwen uit de Renaissance passeert, kom je uiteindelijk bij het zeer elegante Palazzo Cervini. Tevens kun je dichtbij het huis van de bekende humanist en dichter Poliziano bezoeken. Ook hij stond onder de macht van de de Medici’s. Hij werd in eerste instantie ingehuurd als de leraar van de kinderen van deze familie.

Het centrale plein

Montepulciano piazza grande

Keer terug naar de Corso en ga rechtsaf. Hier kun je jezelf onderdompelen in het rumoer op het grote plein, de Piazza Grande. Dit is het centrale plein van de stad. Aan de ene kant van het plein zie je de prachtige fontein. De leeuw en de griffioen staan het plein statig te bewaken.

Het sfeervolle plein wordt omringd door de Duomo, het Palazzo Comunale, de Palazzo Tarugi en het mooie palazzo Contucci.

Een toren met een uitzicht

Montepulciano palazzo comunale

Vanuit de top van de toren van het Palazzo Comunale opent zich een echt spektakel voor je ogen met een ongelooflijk en nooit eindigend uitzicht. Als je het geluk hebt dat het een heldere dag is, dan kun je zelfs Siena en de Cimone (een grote berg) in de verte zien.

Wil je nog een schitterend uitzicht zien? Loop dan verder naar Fortezza en de kerk van Santa Maria dei Servi. Vanaf dit punt zie je Montepulciano beneden je liggen. Je kunt vanuit dit punt tevens binnen zo’n tien minuten naar de prachtige kerk van San Biagio lopen. Dit is een van de beste voorbeelden van de Renaissance-kunst in deze omgeving.

Zomeractiviteiten

Montepulciano bravio delle botti

In de zomer kun je in Montepulciano genieten van een aantal culturele en folkloristische evenementen, zoals de Internationale Kunstwerkshop, de Bruscello (een theatrale uitvoering) en de Bravio delle Botti, een traditionele wedstrijd met wijnvaten!

Montepulciano wordt ook gewaardeerd vanwege de thermale baden, waarvan de therapeutische en helende eigenschappen sinds de Romeinse tijd goed bekend staan. Je kunt kiezen uit specifieke wellnessbehandelingen om je energie te herstellen of je kunt een massage boeken. Ook moddertherapie en een hydromassage behoren tot de mogelijkheden!

Goede wijnen

Goede wijnen

Montepulciano staat samen met Montalcino bekend om de grote productie van rode wijn, met als hoogtepunten de ‘Nobile di Montepulciano’ wijnen. Deze wijnen worden wereldwijd zeer goed gewaardeerd.

Tijdens een bezoek aan deze stad mag het verkennen van de wijnkelders eigenlijk niet ontbreken. Vooral de Talosa en de Ercolani Azienda Agricola wijnkelders zijn een bezoek meer dan waard.

Ook op een van de vele terrasjes kun je heerlijk genieten van een goed glas wijn (een karaf is vaker voordeliger). Bestel hierbij een van de traditionele broden met knoflook en een schaal verse olijven. Zo vier je in Montepulciano het goede Italiaanse leven!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…