Monteriggioni… een van de best bewaarde vestingsplaatsen

Bezienswaardigheden

Gelegen ten noorden van Siena, ligt dit prachtige vestingstadje.

In de zoektocht naar een droomlocatie voor een van mijn bruidsparen kwam ik uit bij Monteriggioni. De familie van de bruid had een familiehuis in de buurt en vroeger – als klein meisje – kwam ze al in Monteriggioni.

Wanneer ze langs het kerkje liep dacht ze… als ik ooit ga trouwen wil ik hier trouwen. En zo geschiedde het..

In Siena vonden we de ultieme trouwlocatie, een wijnlandgoed met het beste uitzicht over de landerijen voor Siena.

Bij toeval bleek dat de eigenaars van het wijnlandgoed, familie Griccioli, tevens voor een groot deel bezitters zijn van het gebied rondom Monteriggioni. Samen met de familie Griccioli bezochten we Monteriggioni waar de familie tevens een winkel bezit tegenover het kerkje. Kleine wereld!

Een winkel vol lokale delicatessen, hun wijnen en leuke cadeautjes voor het thuisfront.

Ook kun je hier een wijnproeverij houden.

Monteriggioni is een klein indrukwekkend stadje zo’n 15 km van Siena. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse vestingplaatsen van Italië.

De stichtingsdatum van de vesting Monteriggioni is gedateerd op 2 maart 1213.

Buiten het stadje is een grote parkeerplaats waar je kunt parkeren, er is een betaald gedeelte en een gratis gedeelte (iets verder weg).

De burcht is geheel omringd met een stenen muur van 570 meter lang, die de natuurlijke vorm van de heuveltop volgt. Er zijn veertien wachttorens in gebouwd en twee stadspoorten, de Porta Fiorentina naar het noorden en de Porta Romana naar het zuiden.

Wanneer je door Monteriggioni loopt heb je echt het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan.

In juli zijn er de beroemde middeleeuwse feesten, dit is echt een aanraden om een keer mee te maken. Het dorpsplein is gevuld met ridders, jonkvrouwen, geestelijken en bedelaars. Je vindt er heuse riddergevechten, vlaggenparades en middeleeuwse dansen.

Dit feest gaat gepaard met middeleeuwse culinaire tradities en je koopt voor een paar euro een heerlijke fles wijn op het plein.

In 2017 is het festival van 6 t/m 9 juli en van 14 t/m 16 juli 2017.

Hier vind je alle informatie: http://www.monteriggionimedievale.com/en

Verder is het een heerlijk stadje om rond te slenteren en te genieten van een heerlijk pasta op het terras op het middeleeuwse dorpsplein.

Er zitten een aantal winkeltjes gevestigd, je kunt de kerk bezoeken, een wijnproeverij houden en genieten van het eenvoudige Italiaanse leven.

Inge Peters Rit

Eigenaar van Trouwen Italië | Ciao, mijn naam is Inge Peters Rit, weddingplanner en eigenaar van Trouwen Italië. Al tijdens mijn allereerste reis naar Italië ben ik compleet verliefd geworden op dit land en de diversiteit van de verschillende regio’s. Per jaar reis ik zo’n 10 tot 15 keer naar Italië en kom daarbij op de mooiste plekjes, ontmoet bijzondere mensen en leer veel over de omgeving, de cultuur en de Italiaanse keuken.


Gerelateerde artikelen

ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »