Zoek & boek

De pareltjes Monterosso en Vernazza in de Cinque Terre

De populaire vakantiebestemming Cinque Terre ligt net ten noorden van Toscane aan de prachtige Ligurische Rivièra.

Cinque Terre, spreek uit als Tjienkwe Terre, betekent letterlijk Vijf Landjes. Dorpjes werden hier vroeger ook wel terre (landjes) genoemd en het gebied dankt zijn naam aan de vijf terre die hier op een rij langs de kust liggen. Van noord naar zuid zijn dat Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Deze van oorsprong arme vissersdorpen waren voor de aanleg van de spoorlijn aan het einde van de 19de eeuw alleen per boot of te voet te bereiken.

Toerisme vormt tegenwoordig de grootste bron van inkomsten naast de eeuwenoude traditie van de ansjovisvangst, die nog steeds wordt bedreven, en de citroenteelt. De Cinque Terre produceert ook de wijn Schiachetrà (spreek uit Sjaketrà) dat op terrassen tegen de heuvels op wordt verbouwd, wat het niet eenvoudig maakt om de wijnranken te verzorgen en de druiven te plukken.

Cinque terre trein

Ondanks dat er ondertussen natuurlijk ook wegen zijn aangelegd, blijft de trein de beste manier om de Cinque Terre te bezoeken. Ieder dorp heeft een station en binnen een paar minuten rijd je naar het volgende dorp, waardoor het zelfs mogelijk is om alle vijf de dorpjes in een dag aan te doen. Je kunt ook de veerboot pakken die tussen Porto Venere en Monterosso of Levanto en Monterosso vaart. Met een dagkaart kun je onbeperkt opstappen en van boord gaan in Monterosso al Mare, Vernazza, Manarola en Riomaggiore. Corniglia ligt hoog op een rots en heeft geen haventje.

Ik bracht deze zomer vier dagen door in de Cinque Terre met Monterosso al Mare als thuisbasis. Omdat we ook wilden wandelen en ons wilden ontspannen, hebben we niet alle dorpjes bezocht en het bij Monterosso en Vernazza gehouden.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare

Het meest noordelijke dorp van de Cinque Terre is ook het grootste met 1500 inwoners. Monterosso bestaat uit het nieuwe gedeelte met veel vakantie appartementen en het oude deel met leuke winkelstraatjes en gezellige restaurantjes. Het station ligt tussen ligt zo’n beetje in het midden en binnen 10 minuten loop je naar het oude dorp. Als je van gefrituurde vis en zeevruchten houd dan moet je zeker een puntzak fritto di mare halen bij de snackbar Il Bocconcino onder het station.

Monterosso al Mare Toscane

In de smalle straatjes van het oude Monterosso zijn de souvenirwinkels met kleding, hoeden en tassen goed vertegenwoordigd naast de locale specialiteiten, bars en restaurantjes. Wil je nog een stukje authentiek Monterosso zien en ben je niet bang om trappen te lopen, laat dan de hoofdstraat Via Roma achter je en verken de kleine straatjes aan de rand van het dorp zoals Via Zuecca, Via Gioberti, Via Milite Ignoto en Via Buranco.

Monterosso chiesa di san giovanni battista

De belangrijkste kerk in het oude dorp is Chiesa di San Giovanni Battista (Johannes de Doper) uit de 14de eeuw. Zoals veel religieuze gebouwen hier in de regio bestaat de gestreepte façade uit wit en zwart marmer. De klokkentoren stond er al een eeuw voordat de kerk gebouwd werd. Als uitkijktoren maakte hij deel uit van de vestingwerken van Monterosso die het dorp moesten beschermen tegen Saraceense piraten die in vroeger eeuwen de Middellandse Zee onveilig maakten.

Ook vanuit de Torre Aurora die op een hoge rots uitkijkt over de zee kon men de vijand al van ver aan zien komen. Het is een mooie wandeling met schitterende doorkijkjes om vanaf de toren nog verder naar boven te klimmen naar de Chiesa di San Francesco en het klooster van de Kapucijnen die op de heuvel boven het dorp liggen. Tijdens de klim kun je op een gegeven moment de andere vier dorpjes Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore in de verte zien liggen.

Monterosso franciscus assisi

De kerk is gewijd aan de bekendste van alle Kapucijnen Franciscus van Assisi die samen met een hond aan zijn voeten een ere plaats heeft gekregen en voor altijd mag uitkijken over zee.

Monterosso kerkhof

Boven het kloostercomplex ligt een monumentaal kerkhof, waar nog steeds begraven wordt. Niet alle delen van deze dodenstad zijn goed onderhouden en ik vond het bijzonder om grote planten uit sommige graftombes te zien groeien.

Als je aan de andere kant de heuvel weer afdaalt, dus niet richting Torre Aurora, dan kom je via het karakteristieke straatje Via Milite Ignoto weer terug in het dorp.

Wandelen

Monterosso naar vernazza begin route

Voor wandelaars is er genoeg te beleven in de Cinque Terre. Er zijn een groot aantal wandelroutes uitgezet van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad. Let er wel op dat de aangegeven tijd vaak niet helemaal overeenkomt met de werkelijke duur van de wandeling, ik tel er voor de zekerheid zelf altijd een extra uur bij.

Aan het einde van Via Roma in Monterosso beginnen verschillende routes. Maar de bekendste wandelroute van de Cinque Terre is de Sentiero Azzuro die alle dorpen met elkaar verbindt. Om deze route te kunnen lopen moet je de Cinque Terre Card kopen waarmee je alle betaalde paden mag bewandelen, de eco-bus kunt pakken en ook nog gratis wifi krijgt. Een combo ticket met de trein is ook mogelijk.

De route Monterosso al Mare naar Vernazza begint achter het gemeentehuis op Piazza Garibaldi. Het is een pittige wandeling waarbij goede schoenen een must zijn, blijf op het pad en neem voldoende water en snacks mee.

Vernazza

Cinque terre vernazza

Het is maar vier minuten met de trein van Monterosso naar het buurdorp Vernazza dat wordt gezien als het meest karakteristieke van de vijf. Vanuit het station loop je via de hoofdstraat Via Roma binnen een paar minuten naar het haventje met gezellige terrassen. Waar nu wordt gezwommen en waar kayakken worden verhuurd kwamen vroeger de vissersbootjes binnen in de natuurlijk gevormde haven. In de middeleeuwen werd het ook als marinebasis gebruikt in de strijd tegen de Saraceense piraten.

Ernazza haventje

Ik bracht maar een paar uur door in Vernazza en heb dus niet het hele dorp kunnen ontdekken, maar het bestaat maar uit een handje vol straatjes en het concentreert zich zo’n beetje allemaal rond het plein bij de haven.

Het kerkje met de witte toren dat aan het haventje ligt is de Chiesa di Santa Margherita di Antiochia. De basis van de kerk stamt uit de 13de eeuw maar er zijn in de loop de eeuwen verschillende stukken aangebouwd waardoor het een mengelmoes van stijlen is geworden. De ingang aan het plein werd pas in de 19de eeuw aangelegd.

Vernazza chiesa di santa margherita di antiochia

Je kunt op verschillende plekken het dorp van bovenaf zien. Bijvoorbeeld vanaf de heuvel waar het wandelpad naar Monterosso al Mare begint.

Of vanaf het Castello dei Doria dat hoog boven het dorp uittorent. De klim naar het kasteel begint links in Via Roma net voor het haventje en is vanwege het vele trappen lopen niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Maar het uitzicht is absoluut de moeite van de klim waard.

Vernazza kasteel

Omdat het kasteel hoog op een rots ligt en er in de loop der eeuwen her en der stukken bijgebouwd zijn, heeft het een aparte vorm met allerlei onregelmatige hoeken. Degenen die geen last hebben van hoogtevrees kunnen nog hoger klimmen naar de top van de uitkijktoren. Hiervandaan konden ze de piraten en andere ongenodigden gasten al van ver aan zien komen. Je kunt goed de baaien zien waar de andere dorpen van de Cinque Terre liggen, vooral het nabije Monterosso is heel goed zichtbaar.

Toegang tot het kasteel is €1,50.

Liesbeth Hogerbrugge

Al ruim 20 jaar woon ik in Florence en ken de stad dan ook op mijn duimpje. Ik heb mijn hart aan Toscane en Florence verloren. Nog altijd geniet ik ervan om te verdwalen in kleine straatjes en glooiende heuvels om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Ik werk als freelance Web Content Manager.

Liesbeth Hogerbrugge
Web Design Services for small businesses owners and entrepreneurs. Translations from English/Italian to Dutch.
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…