Zoek & boek

De mooiste dorpjes van de Chianti-streek

Een prachtig uitzicht van een eindeloos landschap met groene heuvels, zoals in Chianti vind je bijna nergens.

Laat je betoveren door de geweldige schoonheid van de Chianti-streek

Er zijn olijven en wijngaarden, ommuurde steden en slingerwegen. Chianti Classico koop je in Florence tot Siena, inclusief de gemeentes; Greve, Panzano, Radda, Gaiole en Castellina.

Vind een vakantiehuis in de Chianti-streek

De Chianti-streek, veel meer dan alleen een beroemde wijnstreek. Het landschap is typisch Toscaans vanwege de groene glooiende heuvels, olijfbomen, cipressen en vele wijngaarden. Dé ideale omgeving voor een unieke Toscane ervaring!

Greve in Chianti

Greve in Chianti

Onze reis begint in Greve, ook bekend als poort naar Chianti.

Deze levendige stad is beroemd, vanwege bijzonder, gevormde pizza´s en het marktplein dat sinds de middeleeuwen bezocht wordt door bewoners van kastelen en ommuurde stadjes.

Dit plein heeft een driehoekige vorm en grote portieken, zodat iedereen beschermd bleef tegen het weer. Middenin staat het bronzen standbeeld van Giovanni da Verrazzano; ontdekker van de haven van New York. Vooraan staat de kerk S. Croce; in renaissance stijl, gerenoveerde, middeleeuwse kerk.

In de kerk staan kunstwerken, zoals een Triptiek beeltenis van Madonna en de heilige van Bicci Di Lorenzo.

Greve biedt je diverse plekken met Chianti wijn en lokaal eten. De portieken bevatten workshops, wijnbars en restaurants. Een noemenswaardige winkel is de Antica Macelleria Falorni; een ouderwetse slagerij met producten uit Chianti.

Breng ook een bezoek aan het wijnmuseum.

Panzano in Chianti

Panzano in Chianti

Panzano is de populairste stad van Chainti en ligt een paar kilometers bij Greve vandaan. Panzano speelde een belangrijke rol in de twaalfde eeuw voor de provincie.

Het kasteel van Panzano was een belangrijk fort tijdens de gevechten tussen Florence en Siena. De structuur van het kasteel vind je terug in het oudere stadsgedeelte en bij de kerk van S. Maria. Het dateert nog uit 1200, maar is in 1800 in neoklassieke stijl herbouwd.

Je kan heerlijk door de middeleeuwse straten wandelen, sfeer opsnuiven en op het plein in een van de bars genieten van een glas Chianti wijn.

Een populaire plek om te bezoeken is Antica Macelleria Cecchini; een slagerij die bekend staat om zijn Florentijnse steak. Tijdens de bediening worden er passages uit Dante’s Divine Comedy opgedragen.

Dichtbij staat de Pieve di San Leolino; een landelijke kerk die uit 982 dateert. Ondanks de invloed van de renaissance en het karakter van de elegante “Pietra Serena” steen en portiek, is de kerk een expliciet voorbeeld van een Romeinse basiliek met drie torens. Binnen vind je diverse kunstwerken van lokale talenten.

Castellina in Chianti

Castellina in Chianti

Richting Siena bereik je Castellina, met invloed van Etrusken architectuur. Dit is te zien aan de Etrusken tombes van Montecalvario.

Strategisch in het midden van Chianti ligt Castellina, de glorieuze geschiedenis wordt gekenmerkt door het kasteel Rocca. De indrukwekkende tunnel; Via delle Volte biedt je adembenemende uitzichten.

Wandelend door de stad vind je veel historische gebouwen, behorend tot de Florentijnse en Senese aristocratie. De kerk van S. Salvatore verdient een bezoek, na de tweede wereldoorlog is de kerk herbouwd met een prachtige stijl uit de veertiende eeuw, gemaakt door Toscaans talent.

We raden ook het archeologische Museum van Chianti Senese aan, waar veel archeologische ontdekkingen uit de omgeving van Chianti en voornamelijk Etruskische vondsten van Montecalvario zijn tentoongesteld.

In Castellina kan je in een van de verscheidene wijnbars heerlijk wijnproeven en proef ook de onvergetelijke smaak van salami en andere vleeswaren bij een van de slagers. De smaak is zo goed dat dit een eeuwenoude kunst is geworden in Chianti en Toscane.

Radda in Chianti

Radda in Chianti

Wanneer je de Chiantigiana weg verlaat en de SR429 opgaat, bereik je Radda, dat tot op de dag van vandaag zijn originele, middeleeuwse look heeft bewaard.

De ouderwetse muren beschermen het centrum en de straten zijn in de vorm van een doolhof gemaakt. Samen met de Romeinse kerk van S. Niccolò krijg je vanuit het Palazzo del Podestà een mooi uitzicht over de markt.

The Palazzo was vier eeuwen lang het hoofdkwartier van de League of Chianti, wat te zien is aan de diverse wapenschilden op de gevel. Net buiten het centrum vind je het Francesco klooster van S. Maria in Prato.

Je kan heerlijk verdwalen in Radda, rondwandelend door de middeleeuwse straten, geniet van een glas wijn en van het mooie panorama van de wijngaarden op de heuvels.

Naast Radda staat het kasteel van Volpaia, een eeuwenoud, ommuurd stadje dat we je aanraden om te bezoeken. De kleur van het kasteel is opvallend donkerder door gebruik van zandsteen.

Ondanks de vele oorlogen tussen Florence en Siena kan de oorspronkelijke structuur nog makkelijk worden herkend in de grote toren en in een van de kleinere torens.

We raden je ook aan om even te stoppen bij de Commenda of S. Eufrosino; een kerk uit de veertiende eeuw, die is getransformeerd in een wijnbar. Tegenwoordig is het kasteel van Volpaia een kleine toeristenstad geworden, waar je de ouderwetse cultuur van de wijn kan ervaren.

Gaiole in Chianti

Gaiole in Chianti

Niet ver van Radda en het kasteel van Volpaia ligt Gaiole, nog een stad die dateert uit de middeleeuwen. Gaiole was een belangrijke marktplaats voor de omliggende kastelen, vanwege zijn ideale ligging tussen Chianti en de Valdarno.

Gaiole is nog steeds een belangrijke plek voor de omgeving. Sterker nog, je kan diverse boerderijen, wijnwinkels, en wijnhuizen vinden, die perfect zijn voor Chianti wijnproeverijen en als vakantieverblijf.

Er zijn veel kastelen en vestingsteden rond Gaiole te vinden, zoals het kasteel van Vertine, Meleto en de Pieve van Spaltennadie. Deze zijn te bezoeken voor een wijnproeverij of vakantieverblijf.

Voor meer informatie over de wijnproeverijen in Chianti, kan je ons artikel “De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn” lezen.

Vind een vakantiehuis in de Chianti-streek

De Chianti-streek, veel meer dan alleen een beroemde wijnstreek. Het landschap is typisch Toscaans vanwege de groene glooiende heuvels, olijfbomen, cipressen en vele wijngaarden. Dé ideale omgeving voor een unieke Toscane ervaring!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Duomo (Kathedraal) van Florence bezoeken? Blikvanger van Florence

Een van de meest iconische gebouwen in Toscane is toch wel de Duomo Santa Maria del...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…