Zoek & boek

De mooiste kerken van Florence

Wanneer je naar Florence gaat wil je natuurlijk de mooiste kerken bezoeken. Maar met zoveel keus is het lastig te beslissen waar je moet beginnen. Daarom nemen we je mee op een tour langs alle religieuze parels die je echt niet mag missen. Ze zijn niet alleen een must voor kunstliefhebbers, ook liefhebbers van geschiedenis of architectuur kunnen in Florence hun hart ophalen.

We beginnen met de wereldberoemde kathedraal en gaan langs bij Santa Croce en Santa Maria, die helemaal versierd is met prachtige fresco’s. De volgende kerken mag je echt niet overslaan bij een bezoek aan Florence. Wanneer je een van de kerken bezoekt duik je terug in de tijd en proef je het best waar deze bijzondere stad voor staat.

De Duomo: glorieus en groot

Duomo florence

De Duomo is een echt Italiaans icoon. Hij werd gebouwd met de gedachte in het achterhoofd dat hij moest worden gezien door iedereen die Florence nadert en dat is vandaag de dag nog steeds het geval.

De kathedraal is te herkennen aan zijn gigantische rode koepel (een van de grootste ter wereld!) die de architect Brunelleschi bouwde met technieken die vandaag de dag nog steeds verbazen. Je kunt de kathedraal bekijken en beklimmen. Vanbinnen zie je talloze prachtige fresco’s en unieke kunstwerken, zoals het portret van Dante en fresco’s van Paolo Uccelo. Vergeet niet dat de marmeren gevel niet uit de middeleeuwen komt, die werd pas in 1883 toegevoegd.

Naast de kathedraal vind je de doopkapel, een van de oudste religieuze gebouwen in Florence. Het is een elegant gebouw met acht zijden en een opvallende groen/witte marmeren buitenkant. Het interieur is werkelijk prachtig. Je kunt een combiticket kopen en ze zo beide bezoeken. Neem ook een kijkje in het Museo Opera del Duomo om alles te leren over de fascinerende geschiedenis van deze kerk.

Klik hier om tickets te bestellen voor de Duomo.

Santa Croce kerk

Santa Croce kerk

In het Italiaans staat de kerk van Santa Croce in Florence bekend als “tempio dell’Itale glorie”. Dit is een verwijzing naar alle grote Italianen die hier begraven zijn – Galileo, Michelangelo, Machiavelli en de romantische Italiaanse dichter Ugo Foscolo behoren tot degenen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Je kunt hier de beroemde Pazzi-kapel bewonderen, die is toegedragen aan Brunelleschi. De kapel wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de architectuur uit de vroege renaissance.

De Santa Croce kerk werd gebouwd in de 14e eeuw dankzij de invloed van de Franciscaanse orde en de rijke Florentijnse families die veel geld in de bouw ervan storten. De Bardi en de Peruzzi, beide grote Florentijnse bankiers, hadden hier hun kapellen die op fresco’s van Giotto stonden.

Neem de tijd om deze indrukwekkende fresco’s te bewonderen, waar Giotto een gevoel van spanning creëert door de dispositie en beweging van de figuren. In de hoofdkapel vind je fresco’s van Giotto’s leerling Agnolo Gaddi geïnspireerd door een populaire middeleeuwse legende “True Cross” (1380).

Net als bij de Duomo is de facade in Neo-gotische stijl een recente toevoeging (1853), net zoals de klokkentoren.

Santa Maria Novella kerk: een feest voor je ogen

Santa Maria Novella

We zijn bevooroordeeld over deze kerk. Veel toeristen slaan hem over om meer beroemde bezienswaardigheden te bekijken, maar dit is echt een must-see.

Je vindt er een kort verslag van de Florentijnse kunstgeschiedenis – een architecturaal en artistiek meesterwerk. De kloostergangen zijn prachtig, de sombere ‘Chiostro dei morti’ (klooster van de doden) komt overeen met de luchtige en mooie Chiostro Verde, waarop de prachtige Spaanse kapel (1355) zich opent.

De Spanjaarden die met Eleonora da Toledo naar Florence kwamen, ontmoette de vrouw van Cosimo I hier. De middeleeuwse fresco’s vertellen je over de Dominicaanse orde.

Je kunt hier makkelijk een paar uur doorbrengen en genieten van bijvoorbeeld de prachtige fresco’s van Filippino Lippi.

Klik hier om tickets te bestellen voor de Santa Maria Novella.

San Lorenzo kerk: de parochiekerk van de Medici

San Lorenzo kerk

Van alle kerken in Florence heeft deze de grootste banden met de Medici-familie. Het was hun parochiekerk, waaraan ze veel geld schonken. De Medici hebben Brunelleschi (destijds de ‘warme’ architect) in de arm genomen om het te renoveren en het resultaat is de Old Sacristy, een van de puurste voorbeelden van zijn architecturale stijl.

Hier zijn Giovanni di Bicci, de peetvader van de Medici en zijn vrouw begraven, terwijl veel andere leden van deze beroemde dynastie zich in de aangrenzende Medici-kapellen bevinden.

In de Medici-kapellen vind je de nieuwe sacristie: een van de meesterwerken van Michelangelo, een echt ‘iconisch’ werk, waarbij de ruimte is ontworpen en georganiseerd volgens de les van Brunelleschi, maar dan met een twist. De prachtig gesneden beelden die loom leunen op de sarcofagen geven een indrukwekkend beeld.

Je hebt een apart ticket nodig om een bezoek te brengen aan de Medici kapellen, de entree is in Piazza Madonna degli Aldobrandini, net achter de San Lorenzo Kerk.

San Miniato al Monte kerk: een kerk met uitzicht

San Miniato al Monte

San Miniato al Monte ligt op een heuvel met uitzicht op Florence, net boven het uitkijkpunt Piazza Michelangelo. De locatie maakt deel uit van de charme, want deze kerk staat ongestoord op een heerlijk groene en rustige plek, en verwelkomt de bezoekers die hierheen komen met zijn schitterende gevel en prachtige uitzichten over Florence. Met zijn Florentijnse romaanse stijl is dit gebouw een van de oudste en meest fascinerende van alle kerken in Florence.

De kerk werd gebouwd in de 11e eeuw en is gestructureerd op drie niveaus: het hoogste (het bovenste verhoogde koor) vertegenwoordigt Jeruzalem, de aarde is het maaiveld en de crypte vertegenwoordigt de dood. De binnenkant van de kerk wordt gedomineerd door het gouden mozaïek van Christus, en het hoogtepunt is de Cappella del Crocifisso, het elegante ciborie boven het altaar van Michelozzo (1448).

De crypte is het oudste deel van het gebouw, waar de relieken van San Miniato, aan wie de kerk is gewijd, worden bewaakt. Hij was een vroege christelijke martelaar die, nadat hij was onthoofd, naar deze plek liep met zijn eigen hoofd.

De kerk maakt deel uit van een werkend klooster. Naast de deur is er een winkel met traditionele producten zoals gebak en kaarsen gemaakt in het klooster door de ingezeten Benedictijner monniken, die vandaag de dag nog steeds in het klooster verblijven.

Santo Spirito kerk: de hotspot van de Oltrarno

Santo Spirito

De elegante gevel van Santo Spirito verlicht het gelijknamige plein. Dit is een populaire plek in de wijk Oltrarno in Florence met een aantal aperitivibars. De kerk heeft een eenvoudige structuur, met een typisch Renaissance interieur, ontworpen door Brunelleschi die in 1446 stierf voordat zijn werk voltooid was.

Na het bewonderen van het geometrisch ontworpen interieur, vind je het artistieke hoogtepunt in de sacristie, die je kunt bereiken vanaf de linkerkant van de gevel. Je komt door het klooster dat een houten crucifix herbergt van een jonge Michelangelo, die na de dood van zijn beschermheer Lorenzo il Magnifico een gast was in het klooster. Je hebt voor de sacristie een ticket nodig.

Santa Maria del Carmine: het meesterwerk van Masaccio

Santa Maria del Carmine

Santa Maria del Carmine is de andere artistieke parel van de Oltrarno. Hier komen groepen kunststudenten en kunstenaars aan, als pelgrims, op zoek naar inspiratie. Ze komen de fresco’s bewonderen van Masaccio in de Brancacci-kapel, precies zoals Michelangelo dat vijf eeuwen geleden ook deed.

Deze fresco’s vertegenwoordigden een verschuiving in de kunstwereld, een nieuwe manier om de werkelijkheid te zien en het leven te vertegenwoordigen. Voor het eerst werd de representatie van religieuze figuren naar een ander niveau gebracht, waarbij de gotische statische figuren achterbleven om zo meer realistische details en drama te creeëren.

De voorgevel van de kerk is – zoals vele andere kerken in Florence – niet voltooid. Het interieur is aan het eind van de 18e eeuw na een brand volledig in rococo-stijl vernieuwd. De rijkelijk versierde Corsini-kapel is barok en het weelderige plafond is het werk van Ferretti, een belangrijke kunstenaar uit de 18e eeuw.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Piombino: meer dan een overstapplaats naar Elba

Kustplaats Piombino, gelegen in provincie Livorno, kennen veel Toscaneliefhebbers alleen vanwege de haven waar de veerboten...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…