Zoek & boek

De mooiste pleinen van Toscane

Ieder dorp en iedere stad in Toscane – of beter gezegd bijna heel Italië – heeft wel een plein. De ene nog mooier dan de andere. Een centraal plein waar de meeste bezienswaardigheden rondom zijn te vinden. Sommigen staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zijn de mooiste pleinen van Toscane:

Piazza del Campo in Siena

Piazza del Campo in Siena

Een plein dat zeker niet in deze lijst mag ontbreken is het Piazza del Campo in Siena. Dit schelpvormige plein wordt namelijk gezien als een van de mooiste Middeleeuwse pleinen ter wereld. Ooit was dit plein een open veld, vandaar ook de naam Campo wat Italiaans is voor ‘veld’. Siena is gebouwd op drie heuvels en dit plein is het precieze punt waar alle drie deze heuvels samenkomen. Je kunt dit plein dus met recht het middelpunt van Siena noemen. Ook is het verdeeld in 9 segmenten die verwijzen naar de ‘Raad van 9’, de bestuurders van de stad tussen 1287 en 1355.

Het meest in het oog springende gebouw op het plein is de Torre del Mangia. Deze 88 meter hoge toren stijgt ver boven het plein uit. Deze kun je ook beklimmen, bovenaan heb je een prachtig uitzicht over het plein en de rest van Siena. Naast de toren staat het Palazzo Publico, het stadhuis van Siena. Dit prachtige gebouw in Gotische stijl huist ook het Museo Civico. Recht tegenover het Palazzo Publico, op het hoogste punt van het plein, vind je de Fonte Gaia, de fontein van de vreugde. Ooit was dit de eerste openbare stadsbron.

Op het plein wordt ook jaarlijks een historische paardenrace gehouden, de Palio van Siena. De Palio is hét evenement van Siena.

Piazza dei Miracoli in Pisa

Piazza dei Miracoli

Het Piazza dei Miracoli is het belangrijkste plein van Pisa. En hoewel de meeste mensen het plein niet van naam kennen, gaat er meestal wel een belletje rinkelen als je de Toren van Pisa noemt. Deze super bekende scheve toren staat namelijk op dit plein. Oorspronkelijk kende het de naam Piazza del Duomo, maar toen schrijver Gabriele d’Annunzio het in zijn boek Piazza dei Miracoli noemde, werd dit overgenomen.

Toren van Pisa
Toren van Pisa

Kenmerkend aan het plein der wonderen – zoals het ook wel genoemd wordt – zijn de grasvelden die de verschillende marmeren bezienswaardigheden omlijsten. Het grootste deel van het gras mag niet worden betreden. Maar het maakt het wel tot een uniek plein. Naast de beroemde scheve toren staat op dit plein ook de Kathedraal van Pisa, het Baptisterium en het Camposanto (een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld). Het Piazza dei Miracoli staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Piazza dell’Anfiteatro in Lucca

Piazza dell’Anfiteatro

De naam van dit plein zegt het al, waar nu een mooi plein te vinden is, was vroeger in de Romeinse tijd een amfitheater – een openluchttheater met een ovale vorm. Hier werden gladiatorengevechten gehouden met wilde dieren. Aanschouwd door 10.000 mensen die zaten op tribunes waar vandaag de dag huizen staan.

Na de instorting van het Romeinse Rijk werd het amfitheater verwoest. Later heeft hier nog een gevangenis, slachthuis, een buskrijtmagazijn en een zoutopslag gestaan. Uiteindelijk besloot men om het amfitheater zo goed als kon in ere te herstellen. De typische ovale vorm werd behouden en één van de toegangspoorten is bewaard gebleven, de anderen zijn gereconstrueerd.

Vandaag de dag is het een sfeervol plein met barretjes, souvenirwinkels en restaurants. Omlijst door kleurrijke gebouwen met groene luiken.

Piazza Pio in Pienza

Piazza Pio

Ook het wat kleinere stadje Pienza heeft een bijzonder mooi plein. Het plein is genoemd naar Paus Pio II (Enea Silvio Piccolomini), die zelf is geboren in Pienza. Hij wilde zijn stad opknappen en liet het compleet verbouwen in renaissance stijl. Door zijn dood werd het nooit helemaal afgemaakt, maar toch is het een prachtig stadje.

Oorspronkelijk heette het Corsignano, maar ook dit liet de Paus veranderen en dus kennen we het sindsdien als Pienza – een verwijzing naar zijn Pauselijke naam. Aan het plein vind je de Duomo Santa Maria Assunta – een kerk in laatgotische stijl, het Palazzo Piccolomini – de pauselijke residentie, het Palazzo Borgia – het bisschoppelijk paleis en het Palazzo Comunale. Ook staat er een mooie waterput op het plein, waarop je het wapenschild van de familie Piccolomini kunt bewonderen. Pienza staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, met dank aan Paus Pio.

Piazzale Michelangelo in Florence

Piazzale Michelangelo

Florence kent talloze pleinen, maar een van de mooiste is misschien wel het Piazzale Michelangelo. Misschien niet zozeer vanwege het plein zelf, maar des te meer vanwege het schitterende uitzicht dat je er hebt over de stad. Dit plein ligt op een heuvel waardoor je alle highlights van Florence vanuit de verte kunt bewonderen.

Zo zie je onder andere de Duomo met zijn kenmerkende koepel van terracotta, het Palazzo Vechio en natuurlijk de bekende brug Ponte Vechio. Zeker rond zonsondergang is het uitzicht hier adembenemend. Midden op het plein staat een bronzen replica van de David van Michelangelo. Verder vind je hier veel kraampjes, barretjes en restaurantjes.

Piazza Grande in Arezzo

Piazza Grande

Een plein dat je helemaal terug brengt naar de middeleeuwen is het Piazza Grande in Arezzo. Dit schuin aflopende plein wordt omgeven door prachtige oude gebouwen met kleurrijke schilden op de gevels. Er zit een verschil van maar liefst 10 meter tussen het hoogste en het laagste punt. Het heeft dus de vorm van een trapezium.

Aan het plein vind je verschillende bezienswaardigheden zoals de in romaneske stijl gebouwde Santa Maria delle Pieve kerk. De klokkentoren van deze kerk wordt gezien als hét symbool van Arezzo. Daarnaast staan er talloze pallazi. Kenmerkend is dat ieder gebouw weer net in een andere stijl gebouwd is, waardoor het echt een bijzonder plein is geworden.

Ook zou je het Piazza Grande kunnen herkennen uit de met een Oscar bekroonde film La Vita è Bella. Verschillende scènes uit de film zijn op dit plein opgenomen.

Piazza del Duomo en Piazza della Cisterna in San Gimignano

Piazza del Duomo San Gimignano

San Gimignano staat vooral bekend om zijn vele middeleeuwse torens. De hoogste toren, de Torre Grossa, van het stadje bevindt zich op het Piazza del Duomo, een plein dat rechtstreeks is verbonden aan nog een plein; het Piazza della Cisterna. Hier vind je dus twee mooie pleinen die in elkaar overlopen. Als je de Torre Grossa beklimt, met maar liefst 218 treden naar de top, kun je de twee pleinen van bovenaf zien. Op het Piazza del Duomo vind je onder ander de Duomo van San Gimignano, maar ook het Palazzo del Popolo waarin het Museo Civico herbergt.

Het Piazza della Cisterna staat bekend om twee dingen. De waterput die in het midden van plein staat én de beroemde ijssalon van Sergio Dondoli – die volgens sommigen het lekkerste ijs ter wereld maakt. Gelateria Dondoli heeft al meerdere prijzen gewonnen. Ga hier dus zeker even langs.

Lisanne Hoekstra

Blogger voor In My Bloom | Lisanne is afgestudeerd als journaliste en is actief als blogger op haar eigen website. Ze schrijft over boeken, muziek, planten en lifestyle; haar andere passies naast haar liefde voor Toscane. Hier op ToscaneTips.nl schrijft ze met plezier over al het moois dat Toscane te bieden heeft. Ciao!

Lisanne Hoekstra
Blogger
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…