Zoek & boek

Dit zijn de mooiste warmwaterbronnen van Toscane!

De regio Toscane wordt alom beschouwd als een van de mooiste gebieden van Italië. Je vindt in Toscane een combinatie van schitterende steden als Pisa, Florence, Siena en Lucca, prachtige heuvellandschappen en een fraaie kustlijn. Iets dat niet veel mensen direct met Toscane zullen associëren zijn warmwaterbronnen.

Wanneer men denkt aan warmwaterbronnen komen landen als Japan en IJsland vaak eerder naar voren dan Italië. De warmwaterbronnen van Toscane zijn dan ook (nog) niet heel bekend bij het grote publiek. De bronnen zijn zeker een bezoekje waard als je in de omgeving verblijft en daarom bespreken we hier de mooiste warmwaterbronnen van Toscane.

Saturnia

Saturnia natuurlijke spa met watervallen

Er zijn in totaal zeven verschillende natuurlijke warmwaterbronnen te vinden in Toscane. Een van deze bronnen ligt bij het plaatsje Saturnia in het zuidwesten van Toscane. De bronnen zijn in de tweede eeuw voor Christus ontstaan.

Saturnia

De bron van Saturnia is gratis toegankelijk en heeft een constante temperatuur van 37 graden Celsius. De warmwaterbron is volgens de overlevering ontstaan doordat de god Saturnus de lokale bevolking wilde afschrikken met een doorlopende stroom warm water.

In werkelijkheid is het water dat de bronnen vult afkomstig uit verschillende bronnen die zich uitstrekken van de heuvels van Fiora en Albenga tot Roselle, Talamone en de berg Amiata. De thermale baden van Saturnia hebben een therapeutische werking en zullen het lichaam ontspannen.

Bagni di Petriolo

Bagni di Petriolo

Op ongeveer een half uur rijden van Siena kun je de warmwaterbron Bagni di Petriolo vinden. Met een temperatuur van maar liefst 43 graden Celsius is deze bron wat warmer dan de warmwaterbron van Saturnia.

Door de zouten en mineralen in het water heeft de bron van Bagni al Petriolo een heilzame werking op het hele lichaam. De heilzame werking van deze warmwaterbron is al eeuwenlang bekend. Vele beroemde historische figuren, waaronder de leden van de legendarische Medici familie, namen hier een bad.

Behalve de thermaalbaden is hier ook een modern wellness centrum te vinden. Hoewel de omgeving schilderachtig is, en ook de faciliteiten hier dik in orde zijn is Bagni di Petriolo niet heel toeristisch.

Bagno Vignoni

Bagno Vignoni

Bagno Vignoni is een minuscuul dorpje met ongeveer 30 inwoners. Het dorpje ligt midden in Toscane, vlakbij Pienza en Montalcino. Dit hele dorp is eigenlijk gebouwd rondom het bijzondere plein Piazza delle Sorgenti. Dit plein is niet zoals in andere steden en dorpen van steen gemaakt maar van water. De gebouwen aan het Piazza delle Sorgenti staan rondom de warmwaterbron die het middelpunt van het dorp vormt.

Al in de tijd van de Etrusken en Romeinen werd van de heilzame bron gebruik gemaakt door pelgrims die over de Via Francigena liepen. De pelgrims namen hier vaak een bad ter ontspanning, wanneer ze via deze pelgrimsroute langs de bron liepen. Tegenwoordig is het helaas niet meer mogelijk een bad te nemen in het heilzame water maar Bagno Vignoni is zeker een bezoekje waard.

Bagni San Filippo

Bagni San Filippo

Een andere bijzondere warmwaterbron in Toscane is Bagni San Filippo. Deze warmwaterbron is gelegen op maar liefst 1.738 meter boven zeeniveau in de buurt van de Monte Amiata. Deze warmwaterbron is bijzonder fraai gelegen in een omgeving met vele beekjes en watervallen. Doordat het water bij Bagni San Filippo erg rijk is aan calcium vind je hier schitterende vormen van calciumcarbonaat.

Behalve een thermaal bad vind je hier ook een modern wellness centrum. Andere natuurlijke warmwaterbronnen in Toscane zijn Terme di Venturina, Bagnone in Sasso Pisano en Terme di Sassetta.

Test
Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…