Zoek & boek

De Mugello streek….een verborgen pareltje in Toscane

Ten noordoosten van Florence ligt een streek met lieflijke heuvels, afgewisseld met open vlakten, rijk aan tradities, pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden… De Mugello streek wordt grotendeels doorkruist door de rivier de Sieve.

De naam Mugello is onlosmakelijk verbonden met de naam van de Medici, de adelijke familie’s uit Florence, die hier hun kasteeltjes en buitenhuizen bouwden.

Mugello circuit ferrari

De streek is ook internationaal bekend omwille van de aanwezigheid van het circuit Mugello waar de jaarlijkse MotoGP plaats vindt en Ferrari zijn vaste testcircuit heeft.

De streek is vernoemd naar de eerste bekende inwoners, een Ligurische stam met de naam Magelli, duizenden jaren voor onze jaartelling. Na de Etrusken ging het deel uitmaken van het Romeinse rijk en nog later werd het deel van de Republiek Florence.

Het is deze tijd die een stempel drukte op wat tegenwoordig de toeristische aantrekkingskracht van de Mugello is geworden.

Borgo san lorenzo

Mugello heeft een groot aantal kleine pittoreske stadjes en dorpjes waarvan de belangrijkste Borgo San Lorenzo (hoofdstad van de streek) is. Hier wordt tevens elke dinsdag de grootste markt van Mugello gehouden

scarperia

Scarperia, is één van de borghi piu belli, mooiste dorpjes, van Toscane.

Scarperia is het dorpje van de messenmakers. Het maken van bijzondere keuken-, jacht- en andere messen is het lokale ambacht.

Vicchio

Vicchio, de geboorteplaats van Giotto, één van grootste Florentijnse kunstschilders en architect.

San Piero a Sieve bekend door zijn burchten Fortezza di San Martino en Castello di Trebbio (Unesco werelderfgoed).

Ook het kleine dorpje Dicomano is erg schilderachtig en pittoresk. Eens per maand trekt hier veel bezoekers naar toe voor de gezellige rommelmarkt.

Evenals Sant’Agata, bezoek hier de mooiste kerk van de Mugello, De Pieve di Sant’Agata.

sant’agata

En wie is er niet dol op de Italiaanse mode? Ook dan ben je in de Mugello op de juiste plek bij het Barberino Designer Outlet waar je maar liefst meer dan 100 winkels hebt.

Mount falterona

Natuurliefhebbers kunnen genieten van het nationale natuurpark Parco del Monte Falterona. Hier leven onder meer herten, everzwijnen, moeflons, verschillende roofvogels en zelfs wolven.

Lago di Bilancino

Aan het kunstmatige meer Lago di Bilancino is het heerlijk om verkoeling te zoeken in het heldere water, te vissen of heerlijk op het water te dobberen in een bootje.

En houdt jij wel van een beetje spanning en actie? Bezoek dan zeker Parco Avventura il Gigante, een klimbos met diverse parcours door de bossen, dit is tevens het grootste avonturenpark van Italië.

Naast wandelen is het ook voor de liefhebbers van fietsen een geweldige streek. Zeker de geoefende fietser kan genieten van de beklimmingen van de Passo della Futa en de Passo del Muraglione die zich bevinden in Alto Mugello en de top op bijna 1000 meter hebben. Erg handig is dat het mogelijk is om een smartcard te kopen waar je de route voor je gps kunt downloaden (meer informatie op www.mugelloinbike.it).

Melk Toscane

De Mugello streek is in heel Toscane bekend voor de productie van melk, Mukki melk oftewel ook wel het “witte goud” genoemd.

pierogi

Naast de beroemde melk is de Mugello in heel Italië bekend om de zeer smakelijke tortelli di patate, een met aardappel gevulde pasta.

Ook pecorino kaas en ricotta kaas is een specialiteit. Andere streekproducten zijn funghi, tartufo bianco en marroni (kastanjes). Deze laatste hebben zelfs de erkenning IGP ( indicazione geografica protetta) gekregen.

En uiteraard worden er in de Mugello heerlijke wijnen geproduceerd, de bekendste zijn de Chianti Rufina DOCG en Pomino DOC.

Viaggio a Mugello….en ontdek dit verborgen pareltje!!

Annemarie van Eijsden

Ciao! Met mijn grote passie voor Italië, heb ik al vele mooie plekjes bezocht. Van al deze prachtige regio’s heeft Toscane echt mijn hart gestolen. Toscane is zo divers, van de prachtige binnenlanden tot de mooie kust, allemaal even indrukwekkend.

Annemarie van Eijsden
Reisadviseur TUI Retail Employee
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…