Zoek & boek

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in de Italiaanse Coop, volledig gevuld met de licht geel gekleurde verpakkingen van Mulino Bianco. Koekjes, zachte croissantjes, crackers, mini taartjes en sneetjes brood. De keuze is reuze. Maar wisten jullie dat de boerderij met watermolen (il mulino – de molen) die te zien is op het logo van de Mulino Bianco verpakkingen echt bestaat? Jazeker. En hij is te vinden in Toscane.

Geschiedenis

Mulino Bianco koekjes

In de jaren ‘70 besluit de eigenaar van de Italiaanse Barilla, bekend van de verschillende soorten pasta, een dochteronderneming op te richten. Deze onderneming zou zich specialiseren in koekjes. De inspiratie van de recepten van deze koekjes kwamen uit de Engelse en Amerikaanse banketbakkerijen.

Om de associatie met pasta los te laten, besloot Barilla de dochteronderneming een eigen naam te geven. Mulino Bianco was om die reden in 1974 geboren en de eerste koekjes kwamen in 1975 in Italië op de markt. Het bleek vrijwel direct een groot succes en Mulino Bianco breidde uit met croissant, grissini, crackers en merendine (zoete snacks).

Ontbijt en merenda

In de reclames laat Mulino Bianco naar voren komen dat de ingrediënten puur zijn. Vers graan, verse melk en een beetje suiker. Soms met cacao en soms met minder suiker voor wie zich klaar wilt maken voor de “prova costume” (de eerste keer van het jaar weer in zwempak). Ook zie je vaak in de reclamespotjes, zoals dat dikwijls in Italië het geval is, dat de koekjes bij het ontbijt gegeten worden. Misschien denk je nu “Koekjes als ontbijt?”; Jazeker. In Italië is het heel normaal om met zoetigheid te ontbijten, dus waarom dan niet met koekjes van eigen deeg? Mulino Bianco de koekjes van eigen bodem.  

Nog een slimme zet van deze koekjes producent was om merendine te produceren en dit groot te maken met reclames. La merenda in Italië is een zoete middagsnack die bijna meetelt als een officiële maaltijd. Merenda doen de Italianen zo tussen 16:00 uur en 17:00 uur. Kinderen schuiven aan tafel en krijgen een glas melk met… bijvoorbeeld de Mulino Bianco koekjes, of soepstengels die in de Nutella gedipt kunnen worden.

In de reclame is altijd een boerderij te zien met een watermolen. Soms getekend als een cartoon, maar soms zie je ook een echte boerderij. De watermolen die je ziet maalt het graan dat uiteindelijk in de koekjes terecht komt. Althans die illusie willen ze creëren. Deze illusie geeft de consument het idee van authentieke koekjes, van kleinschaligheid, buy local en made in Italy. En dit is dus de boerderij waar ik het eerder over had. Deze boerderij met molen bestaat dus echt. Hij staat in de gemeente van Chiusdino (SI). 

Chiusdino

Chiusdino
Chiusdino

Località Il Mulino delle Pile, Chiusdino in de provincie van Siena om precies te zijn. Aangezien het niet langs de grote wegen ligt, is Chiusdino niet een veel bezochte plek. Het middeleeuwse dorpje ligt aan een provinciale weg in de Colline Metallifere tussen Massa Marittima en Siena. Op zo’n 30 kilometer van Siena. Chiusdino ligt bovenop de heuvel, wat het uitzicht daadwerkelijk prachtig maakt.

De oorsprong van Chiusdino ligt waarschijnlijk in het Lombardische tijdperk. Tussen het jaar 568 en 569 lukten het de Lombarden om een groot deel van wat wij nu kennen als Italië te ontfutselen aan de Romeinen. Ze veroverden grote delen van Noord- en Midden Italië.

De verdenking dat Chiusdino van oorsprong een Lombardische stad is, komt mede door haar Latijnse naam Cluslinum, dat afgeleid is van Clusa en van de naam van de hoofdkerk van Chiusdino “San Michele Arcangelo” dat vaak voorkomt in Lombardische nederzettingen. De Lombarden verloren jaren later een groot deel van hun macht aan Karel de Grote en om een grote sprong te maken in de verdere historie van Chiusdino: Het dorpje viel onder het regiem van het Bisdom van Volterra.

De abdij van San Galgano
De abdij van San Galgano

Chiusdino zelf is niet een gigantische attractie, maar wel een bezoekje waard wanneer in de buurt. Een bezoek aan Chiusdino is gemakkelijk te doen in een dag en kan gecombineerd worden met een bezoek aan de abdij van San Galgano. Leuke bezienswaardigheden in Chiusdino zijn: Het geboortehuis van San Galgano, het historische centrum, Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra di San Galgano en de winkeltjes met als afsluiter een cappuccino met uitzicht over de heuvels.

Geboortehuis San Galgano

Wie Chiusdino binnenkomt, twijfelt een moment of ‘ie wel in Chiusdino is aangekomen of in San Galgano. Overal zijn er verwijzingen naar San Galgano; de typische abdij zonder dak. In het geboortehuis van San Galgano is de Heilige Galgano in 1148 geboren.

Galgano groeide op in een gewelddadig tijdperk waarin de provincies continue in oorlog waren. Hij was een ridder die een leven leidde vol vermaak en geweld. Totdat de aartsengel Michele twee keer voor hem verscheen. Galgano zag een visioen waarin God hem zag als ruiter van zijn Hemelse militie. Het geboortehuis is continu onderworpen aan kleine en grote restauraties. Het is momenteel omgetoverd tot een kleine kapel.

Historisch centrum

Eeuwenoude straatjes in Chiusdino
Eeuwenoude straatjes in Chiusdino

Nog niet zo toeristisch, maar nog zeer authentiek: het centrum van Chiusdino. Omdat het centrum relatief klein is, is alles prima te bewandelen. Dompel je volledig onder in Toscane op haar best. Eeuwenoude straatjes, schaduwrijke hoekjes en verborgen pareltjes zoals Bottega di Chiara (prachtig aardewerk) en Segni di Pietra (beeldhouwwerken). Voor een goede kop koffie hoef je slechts te kijken waar de “locals” heen gaan om hun koffie te drinken!

Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra di San Galgano

Museo van wat? Het is inderdaad een mondvol. In dit museum vind je allerlei schitterende heilige voorwerpen die te maken hebben met San Galgano. Gouden kruizen, goud servies, marmeren plakkaten, schilderijen en beelden zijn hier te vinden.

Agriturismo Il Mulino delle Pile

Mulino delle Pile
Mulino delle Pile

Agriturismo Il Mulino delle Pile heeft een geschiedenis die terug gaat naar ongeveer 1200. De boerderij met molen was gebouwd door monniken die leefden in de nabij gelegen Serena abdij. De molen werd gebruikt om kleding te maken en om tarwe te malen. De kleding werd dikker en harder gemaakt door een soort hamer die dankzij de wateraandrijving op de stof sloeg. Tarwe werd op traditionele wijze gemalen.

Begin 1900 werd de boerderij met het lapje grond, naast het malen van tarwe, voornamelijk gebruikt om paarden te fokken en twintig jaar later, in 1920, werd de molen gebruikt voor het opwekken van energie. Dat laatste kwam gedurende de Tweede Wereldoorlog handig uit, omdat het landelijke elektriciteit netwerk zeer slecht functioneerde gedurende de oorlog en Chiusdino dankzij de molen wél elektriciteit had.

Tussen 1990 en 1995 werd de boerderij landelijk populair als boegbeeld voor de Mulino Bianco koekjes. Italianen kwamen van heinde en verre en zelfs een aantal internationale fans bezochten de boerderij. En los van de heerlijke Mulino Bianco koekjes die bij het ontbijt gereserveerd worden, is agriturismo Il Mulino delle Pile absoluut een overnachting waard.

De agriturismo ligt tussen de glooiende heuvels van Toscane, in een prachtig groen bosrijk gebied. De agriturismo heeft historie, er is een zwembad, restaurant, de kamers zijn helemaal in Toscaanse stijl en gasten kunnen genieten van een goed glas wijn in de gezamenlijke keuken met een traditionele grote open haard. De agriturismo biedt ook de mogelijkheid om ceremonies (zoals bruiloften) te houden.

In de buurt kunnen gasten uitstapjes maken naar San Galgano, Siena, de zee, Chiusdino of een mooie wandeling maken in het natuurgebied.

Nieuwsgierig geworden naar de Mulino Bianco koekjes?

Nieuwsgierig geworden naar de koekjes (of zelfs zin gekregen in een reis naar deze agriturismo bij Chiusdino)? De koekjes zijn te bestellen bij webshops voor Italianen die in Nederland wonen. Onlangs ontdekte ik het pareltje Vico food box op Instagram (vicofoodbox.com). Bij een besteding van minimaal 70 Euro verzenden ze gratis allerlei  heerlijke authentieke Italiaanse etenswaren (zelfs verse groenten). En de prijzen zijn best heel erg redelijk! Een absolute aanrader voor diegenen die volledig verslingerd zijn aan het Italiaanse eten, of voor wie, zoals ikzelf, het land af en toe gigantisch mist.

Een heerlijk recept met de koekjes

De koekjes doen het erg goed in taarten, cakes en tiramisù’s! Hieronder lees je een overheerlijk recept met toevoeging van de heerlijke Mulino Bianco koekjes. De Macine (ronde koekjes met een gaatje in het midden).

Torta alle Macine – Tiramisù

Een heerlijk dessert die niet te zwaar op de maag valt.

Ingrediënten voor de zoete cake in de bakplaat in tulbandvorm

 • 100 gram roomboter
 • 40 gram poedersuiker
 • 1 eierdooier
 • 150 gram bloem
 • 1 eetlepel koud water
 • Ingrediënten voor de mascarpone
 • 500 gram mascarpone
 • 120 gram poedersuiker
 • 80 gram verse vloeibare slagroom
 • een handvol chocolade druppels
 • Ingrediënten voor de pure chocolademousse
 • 200 gram verse vloeibare slagroom
 • 100 gram pure chocola
 • ingrediënten voor de versiering aan de buitenkant
 • Mulino Bianco koekjes Macine om tegen de zijkant aan te zetten
 • Chocolade koffieboontjes (of gewoon brokjes chocola)

Instructies

 1. Pak een mixer of een goede spatel en mix de roomboter met de poedersuiker. Wanneer het goed gemixt is, meng je de eierdooier erbij, de bloem en de eetlepel water. Meng het geheel totdat het zandachtig is (mix dus niet al te lang door). Gooi het deeg op bakpapier en kneed het met je handen tot een compact geheel. Bedek het deeg met een nieuwe laag papier en druk het plat met je handen. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
 2. Zet de heteluchtoven aan op 160 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg plat tot het een dikte heeft van 0,5 cm. Druk de tulband bakplaat op het deeg en bak de uitgedrukte cirkel (donut vorm) tot deze goud van kleur is.
 3. Voor de vulling van mascarpone. Meng alle ingrediënten, behalve de chocolade druppels, in een kom. Mix deze goed door, totdat het geheel goed compact is geworden. Meng dan de chocolade druppels erdoorheen met een spatel en zet de kom in de koelkast.
 4. Voor de vulling van chocolademousse. Smelt de pure chocola (au bain-marie) en klop de vloeibare slagroom stevig op. Houd hierbij 4 eetlepels vloeibare slagroom apart.
 5. Klop de 4 eetlepes vloeibare slagroom half op. Voeg aan de warme gesmolten chocola, de 4 eetlepels half opgeklopte slagroom toe. Mix alles met krachtige slagen en meng dit met de eerder gemaakt kom met opgeklopte slagroom van stap 4. Zet de het mengsel weer in de koelkast.
 6. De bereiding van de tiramisù. Pak de bakplaat waarop je de tiramisù gaat presenteren en leg daar een bakring overheen. Dompel de Macine Mulino Bianco koekjes in koude melk (of koffie) en bedek de bodem helemaal met de Mulino Bianco koekjes. Het is het lekkerst wanneer de koekjes nog een heel klein beetje krokant zijn.
 7. Verdeel de mascarpone in 2 gelijke hoeveelheden. Bedek de laag koekjes dan met één laag mascarpone.
 8. Bedek de laag mascarpone weer met een laag Mulino Bianco Macine koekjes. Je kunt er dus voor kiezen om één laag koekjes in de melk te dompelen en de andere laag in koffie voor een echte tiramisù ervaring.
 9. Bedek de laag koekjes nu met de tweede laag mascarpone.
 10. Bedek dit alles met de chocolademousse. En zet de tiramisù een uur in de koelkast.
 11. Om de leuke koekjes vorm terug te laten komen in de tiramisù kun je met een breed glas het midden van de taart eruit halen (en het binnenste dan als Merenda opeten). Haal voorzichtig de bakring van de tiramisù af en plaats Mulino Bianco Macine koekjes helemaal langs de rand van de tiramisù. Plaats als laatste de gebakken ring op de bovenkant van de tiramisù. Desgewenst bedek je de tiramisù met een laag poedersuiker.

Een heerlijk luchtig én echt Italiaans dessert staat nu klaar om opgegeten te worden! Buon appetito ragazzi!

Marleen Wieldraaijer

Hallo allemaal! Ik ben Marleen Wieldraaijer en heb 6 jaar in Italië gewoond, Follonica om precies te zijn. Een schitterende kustplaats met vele mooie stranden. Graag deel ik hier mijn Toscaanse ervaringen en geef ik allerlei tips die jullie mee kunnen nemen op de volgende vakanties!

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Toscaanse herfst gerechten

De herfst is in volle gang. Waar we in Nederland weer massaal aan verschillende stamppotten gaan,...

Een driedaagse culinaire reis door Toscane

Dat ‘eten’ centraal staat bij de Italianen moge duidelijk zijn! Gesmeerde boterhammetjes, belegd met kaas of...

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…