Zoek & boek

7 niet te missen musea in Toscane

Toscane is al jarenlang razend populair bij toeristen. Dit is niet zo verwonderlijk, je vindt hier immers de mooiste landschappen gecombineerd met een overheerlijke keuken, de lekkerste wijnen en gastvrije mensen.

Ook qua cultuur is Toscane een enorm interessante regio. De regio heeft een rijke geschiedenis en er is hier dan ook enorm veel historisch en cultureel erfgoed te vinden. Er zijn bijvoorbeeld veel overblijfselen uit de Etruskische en Romeinse tijd in Toscane te vinden.

Toscane wordt ook wel het hart van de Renaissance genoemd en ook uit deze tijd zijn volop sporen te vinden in de regio. Er zijn veel werken van grote schrijvers en kunstenaars bewaard gebleven. De cultuur en geschiedenis van het gebied is voor veel mensen een belangrijke reden om een bezoekje te brengen aan Toscane.

Uiteraard is er veel van de historische en culturele rijkdom terug te vinden in diverse musea. De volgende 7 musea kun je eigenlijk niet missen wanneer je meer te weten wilt komen over kunst en cultuur in Toscane.

Galleria dell’Accademia

David standbeeld florence

Dit beroemde museum in Florence mag zeker niet ontbreken op deze lijst. De kunstacademie van Florence werd in 1561 opgericht en was de eerste voor schilders in Europa.

In het museum kun je onder andere het wereldberoemde beeldhouwwerk David van Michelangelo vinden. Daarnaast zijn er nog een aantal beelden van Michelangelo en schilderijen van bekende renaissanceschilders zoals Sandro Botticelli, Andrea del Sarto en Paolo Ucello te vinden in dit museum.

Museo della Battaglia e di Anghiari

Dit museum is te vinden in het zestiende-eeuwse Palazzo del Marzocco in Anghiari. Het museum staat in het teken van de lokale geschiedenis en is in het jaar 2000 geopend.

Het museum wordt opgedeeld aan de hand van 9 verschillende thema’s. Een belangrijk thema is de slag om Anghiari die op 29 juni 1440 werd uitgevochten door Milanese en Florentijnse troepen. Leonardo da Vinci schilderde de slag op de muren van het Palazzo Vecchio maar dit werk werd helaas verwoest.

Andere bekende schilders zoals Rubens maakten replica’s van dit werk waardoor het toch een beetje bewaard is gebleven.

Museo di San Marco

Museo di San Marco

Florence wordt ook wel gezien als de stad waar de renaissance is begonnen en hier kun je dan ook vele musea vinden. Het Museo di San Marco is een van de bekendste musea in deze stad en is gevestigd in het 13de eeuwse San Marco klooster.

Het museum is voor een groot deel gewijd aan Fra Angelico, de monnik van het San Marco klooster die ook een zeer vaardig schilder was. In het San Marco klooster zijn de vele schilderijen en fresco’s van Fra Angelico te bewonderen. De kunstwerken zijn over het algemeen in zeer goede staat bewaard gebleven.

Museo di Palazzo Vecchio

Museo di Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is een van de belangrijkste en meest markante gebouwen van de stad Florence. Dit paleis was vroeger het belangrijkste regeringsgebouw in Florence en wordt ook wel Palazzo del Popolo genoemd. De bouw van het Palazzo Vecchio was in het jaar 1314 afgerond.

Het gebouw is zeker een bezoekje waard en dat geldt ook voor het museum dat er in gevestigd is. Het museum in het Palazzo Vecchio beschikt over enkele fraaie werken van onder andere schilders zoals Pontormo, Mantegna, Donatello. Ook het dodenmasker van Dante bevindt zich in het Museo di Palazzo Vecchio.

Torre e Casa Campatelli

San gimignano

In het schilderachtige San Gimignano vind je het museum Torre e Casa Campatelli. San Gimignano is een middeleeuws stadje dat bekend staat om zijn veertien torens.

In het museum kun je van alles te weten komen over de geschiedenis van dit mooie plaatsje. Door de levendige audiotour en video’s krijg je een goed beeld van de geschiedenis van San Gimignano en het gebouw waar het museum in is gevestigd.

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi

Naast het eerder besproken Palazzo Vecchio, aan het Piazza della Signoria, is het Palazzo degli Uffizi gelegen. In dit gebouw uit 1581 is een van de meest bekende musea ter wereld gevestigd: de Galleria degli Uffizi.

In dit museum zijn een aantal zeer belangrijke werken uit de Italiaanse renaissance te bewonderen. Toen de beroemde Medici familie uitstierf ging hun kunstcollectie naar de stad Florence. De Galleria degli Uffizi is een van de oudste musea ter wereld en is al sinds de 16e eeuw geopend voor bezoekers. Eerst alleen op afspraak maar vanaf 1765 voor iedereen die geïnteresseerd was in kunst.

In het museum hangen wereldberoemde werken van onder andere Giotto, Leonardo da Vinci, Raphael, Caravaggio en Rembrandt.

Aboca Museum

Aboca museum in sansepolcro

Het Aboca Museum in Sansepolcro is een uniek museum dat gewijd is aan medicinale werking van planten en kruiden. De eeuwenoude historie van de relatie tussen mensen en planten wordt in dit museum uitgediept.

Het museum is gevestigd in een prachtig renaissance gebouw in het centrum van Sansepolcro. Een museum als deze zult u nergens anders op de wereld vinden dus het is zeker een bezoekje waard.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…