Zoek & boek

Top 10 dingen die je vast niet wist over Toscane

Dat er geen plek ter wereld is waar de espresso lekkerder smaakt dan in Italië is een gegeven. Dat er geen steak ter wereld zo goed gebakken wordt als in Toscane weet ook iedereen.

Er wordt wel eens gezegd “als een god in Frankrijk leven” maar eigenlijk werd er Italië bedoeld, toch? Denk je Toscane écht te kennen? Hier een paar leuke wetenswaardigheden die je misschien nog niet kende.

1. Italiaanse taal
 

Leer Italiaans

Ciao wordt in Nederland, of beter gezegd wereldwijd, regelmatig gebruikt als term om iemand gedag te zeggen. Het is zo geïntegreerd binnen andere talen dat we er niet eens meer bij stil staan dat het een Italiaans woord is.

Wat je vast niet wist is dat het Italiaans in Toscane is gevormd. Het is een gemoderniseerd Latijn ontstaan dankzij de poëet Dante Alighieri. Deze Toscaanse dichter en schrijver was zo populair in het hele land, met onder andere zijn stukken Inferno en The Divine Comedy, dat zijn “dialect” al snel werd overgenomen en tot op de dag van vandaag bekend is als de hedendaagse en nog altijd prachtige Italiaanse taal.

2. Alle wegen leiden naar…

Florence paard

Alle wegen leiden naar Rome, een gezegde zo oud als Rome zelf waarschijnlijk.

Maar je wist vast niet dat de eerste echte wegen in Europa, je weet wel, aangelegd met stenen en niet alleen zand, bedacht en gelegd zijn in Toscane. In Florence om precies te zijn.

In 1339 was Florence zo’n rijke, drukke en florerende (zou daar de naam vandaan komen *knipoog*) stad dat men daar begon met het duurzaam aanleggen van wegen. Niet voor het eerst of laatst een trendsetter want de rest van de wereld volgde snel.

3. UNESCO Werelderfgoedlijst

Siena palazzo pubblico

Dat de streek Toscane waanzinnig mooi en bijzonder is weet je vast al. Maar wist je ook dat UNESCO meer bezienswaardigheden in Toscane op de wereld erfgoedlijst heeft staan dan heel Australië en Zuid Afrika bij elkaar?

Of je nu het historische centrum van Siena, San Gimignano, Florence of Pienza bezoekt, het staat bij UNESCO hoog aangeschreven. Heb je genoeg van cultuur en architectuur, ook schitterende natuurgebieden zoals Val d’Orcia zijn op die lijst te vinden.

Wij zijn fan van Toscane, UNESCO is fan van Toscane, what’s not to love?!

4. Gelato (ijs)

Florence ijs eten

IJs, of zoals het echt hoort natuurlijk “Gelato” vindt zijn origine in, hoe kan het ook anders, Toscane.

In 1565 werd architect Bernardo Buontalenti (What’s in a name) gevraagd te helpen bij het organiseren van fameuze events. Naast het in elkaar draaien van de locatie, de aankleding en het buffet bedacht hij de eerste gelato, bevroren banketbakkersroom.

Vandaag de dag zijn er smaken in overvloed. De bekendste en populairste zijn fragola (aardbei) en fondente (pure chocolade) maar je kan het zo gek of lekker niet bedenken of er is een bolletje ijs van te krijgen. We zullen meneer Buontalenti eeuwig dankbaar zijn.

5. Toeristische hoofdstad van Toscane

Florence ponte vecchio

Dat Florence de hoofdstad van de streek Toscane is wist je vast en zeker al. Dit werd rond 1870 vastgelegd.

Maar heb je ooit nagedacht over het aantal toeristen in Florence? Een overweldigende 13 miljoen mensen per jaar brengen een bezoek aan deze romantische stad. Je moet eigenlijk wel één keer in je leven over de Ponte Vecchio gelopen hebben. Deze prachtige, karakteristieke oude brug is gebouwd in 1345 en zit vol met kleine juweliertjes.

Ook de Santa Maria del Fiore, de Duomo, moet je met eigen ogen gezien hebben. In deze te gekke hoofdstad vol lekker eten en de nieuwste mode is een schat aan kunst, musea, kerken, oudheden en bijzonderheden te vinden.

Een persoonlijke tip; Hou rekening met de vervelende Tijgermug (Zanzara Tigre). Deze bijt dag en nacht en is vooral in Florence erg hinderlijk aanwezig. Zorg dus voor een goede muggenspray want deze irritante bloedzuigertjes laten lelijke, grote en enorm jeukende muggenbulten achter.

6. Meer ‘Scheve Torens van Pisa’

Toren pisa

De toren van Pisa kent iedereen maar heb je ooit geweten dat er nog andere scheve torens zijn in Toscane, sterker nog, zelfs in Pisa?

Natuurlijk is de Toren van Pisa het meest bekend, wereldberoemd zelfs, maar de Campanile van San Nicola en de Campanile San Michele degli Scalzi staan óók hartstikke schuin.

Leuk weetje, wist je vast niet, het woord Pisa komt uit het Grieks en staat voor zoveel als moerasland. De architecten die deze enorme en gigantisch zware torens bouwden hebben daar geen rekening mee gehouden en nog ieder jaar verzakken deze bouwwerken beetje bij beetje onder hun eigen gewicht op deze niet zo stevige gronden.

7. Het marmer van Carrara

David standbeeld florence

Van zwakke ondergronden naar één van de sterkere en mooiere steensoorten ter wereld, marmer.

Was je er bekend mee dat Toscaans marmer wereldwijd populair is en veelvuldig werd en wordt gebruikt? Zoals in Londen, the Marble Arch. Dit is een indrukwekkend herkenningspunt tussen Park Lane en Oxford Street, die je wellicht gezien hebt als je Londen hebt bezocht.

Ook David, het wereldberoemde beeldhouwwerk van Michelangelo, bestaat uit Toscaans marmer. Het bekendste marmer uit Italië werd gewonnen bij een klein stadje genaamd Carrara in Toscane. De oude Romeinen hebben dit schitterende witte marmer ooit ontdekt en zijn begonnen met het winnen daarvan. Het mooie gesteente werd onder andere gebruikt omdat het goed te bewerken is, het heeft prachtige grijze, aderachtige tekeningen en is in de meeste gevallen vorstbestendig en dus duurzaam.

8. Voetbal

Voetbal Toscane

La Squadra Azzurra, het Italiaanse nationale voetbalteam met de blauw-witte tenues kent elke voetballiefhebber wel.

Maar je wist vast niet dat Toscane vaak de meeste eredivisie teams in de top van de nationale voetbalcompetitie (Serie A) heeft, meer dan elke andere regio in Italië. Fiorentina en Empoli zijn de Toscaanse clubs die dit jaar om de eer en glorie strijden op het grasveld onder fanatiek gejuich van hordes uitzinnige fans.

Voetbal is bijna een religie in Toscane en ze zijn er ook nog eens enorm goed in. Denk je dat de hooligans van de Nederlandse topclubs heftig zijn, de Italiaanse Ultra’s kunnen er ook wat van. Maar gelukkig geldt ook hier dat de meeste fans vrolijke supporters zijn.

9. Filmlocatie

Florence films

Dat Toscane vol schoonheden en mogelijkheden zit weet natuurlijk iedereen maar is het je ook bekend dat Toscane als filmlocatie zeer populair is?

Gladiator, uit 2000, met Russel Crowe in de hoofdrol werd hier opgenomen. Ook de opname voor de blockbuster Twilight New Moon, uit 2009, vonden hier plaats.

Maar verreweg de meest romantische film, in welke niet alleen het liefdesverhaal maar ook de prachtige omgeving schitterde, is toch wel Under the Tuscan Sun, uit 2003. Deze film vertelt het verhaal van een Amerikaanse, bedrogen vrouw die na haar scheiding op vakantie gaat naar Toscane en verliefd wordt op het idyllische land(schap). Zo verliefd dat ze spontaan besluit daar een huis te kopen en haar leven opnieuw, nee beter, te beginnen onder de Toscaanse zon. En die verliefdheid, die begrijpen we allemaal.

Niet alleen worden hier films opgenomen, een aantal grote sterren noemen Toscane inmiddels ook hun thuis. Beroemdheden als Sting, George Clooney en Helen Mirren hebben een villa in de Toscaanse heuvels.

10. Wist je dit allemaal al?

pinocchio

Echt? Of groeit nu je neus?

Wie is er niet groot geworden met de berispende toon van een vader of moeder die je deed geloven dat je neus langer en langer werd na een leugentje. Inderdaad, Pinocchio is ‘geboren’ in Toscane. Natuurlijk staat het verhaal van Geppetto en zijn houten zoon Pinocchio beter in de herinnering als Disney film uit de jaren veertig, maar het originele verhaal is geschreven in 1826 door Carlo Collodi die in Florence woonde.

Overal in Toscane zijn dan ook leuke souvenirtjes te vinden van Pinocchio, altijd leuk als aandenken aan een fijne vakantie of stedentrip.

Tamara Pijl

Ciao, mijn naam is Tamara Pijl, freelance schrijfster en absolute Italië- én Toscane fanaat. Het land, de omgeving, de mensen, de cultuur, het eten, what’s not to love?!

Tamara Pijl
Head of Sales & Product management, Deli Home
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…