Zoek & boek

Ontsnappen aan de toeristen in San Gimignano

Vrijwel iedereen is het erover eens dat San Gimignano een van de meest pittoreske dorpjes van Toscane is. De hoge statige torens begroeten je al van ver en toch weet niemand hoe veel het er precies zijn. Of het er nu 14 of 16 zijn, de skyline is een prachtige aanblik van ver.

In San Gimignano lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan… Totdat er een toerist van achter op je botst en er voor je een selfiestick gevaarlijk jouw kant op komt. Hoewel je zelf ook toerist bent en een mooie plek nou eenmaal veel bezoekers trekt, zijn er zeker manieren om de drukte in San Gimignano zo veel mogelijk te omzeilen.

1. Overnacht in San Gimignano

De meeste mensen doen vanuit Siena een dagtripje naar San Gimignano, waardoor de spits tussen 11:00 en 16:00 is. Wanneer je na 16:00 komt zul je het stadje voornamelijk delen met de locals en een handvol andere slimme toeristen.

2. Kijk omhoog

Kijk omhoog

Oké, misschien een beetje flauw maar wanneer je in San Gimignano regelmatig omhoog kijkt zie je een hoop moois. Uiteraard kun je je nek een flinke training geven wanneer je beseft hoe hoog de torens daadwerkelijk zijn als je er recht onder staat.

Maar ook wanneer je in een zijstraatje omhoog kijkt vang je een glimp op van het lokale leven; twee dames die druk met elkaar kletsen, iemand die de was ophangt of een kat die de drukte vanaf zijn raam op de 2e verdieping eens bedenkelijk bekijkt.

3. Lunch net buiten de drukte

Lunch

Zodra je de poort doorloopt om de oude stad binnen te gaan wordt je overspoeld door restaurants en barretjes. Even vraag je je af of je wel ergens kan zitten waar niet iedere voorbijganger nieuwsgierig je bord inspecteert, maar dan is er Piazza Sant’Agostino.

Het meest drukke dat je hier kunt vinden zijn de kleurrijke kussens op het terras van Locanda di Sant’Agostino. Geniet hier in alle rust van een heerlijke pici al ragu of een goed belegde bruchetta.

4. Combineer je bezoek met een agriturismo

voltrona

Op 5 km van San Gimignano ligt Fattoria Voltrona, van waar je een prachtige wandeling door de wijnvelden naar San Gimignano kunt maken. Het is ongeveer een uur lopen dus als je vroeg vertrekt drink je je eerste cappuccino nog redelijk ongestoord.

Zwembad voltrona

Daarna wordt het natuurlijk wel drukker, maar je weet dat je aan het einde van de middag weer uit kan rusten in een van de 2 zwembaden bij de agriturismo en in alle rust kunt genieten van een diner op het terras met daarbij de fantastische Vernaccia wijn van de agriturismo.

5. Proef de wijn van San Gimignano

Vernaccia

Over de Vernaccia gesproken, ook als je niet bij Fattoria Voltrona overnacht is het een aanrader om de wijn uit de omgeving van San Gimignano ergens te proeven. Bij Fattoria Voltrona kun je een wijnproeverij doen, maar dichter bij San Gimignano (ongeveer 2km) vind je Arrigoni 1913, waar ze naast een tour met wijnproeverij ook een kookcursus en een olijfolie tour aanbieden.

Wil je meer over de Vernaccia wijn leren? Breng dan zeker een bezoek aan de Vernaccia di San Gimignano Wine Experience in het dorp (Via della Rocca 1).

Denise Daniels

Ciao! Mijn naam is Denise en mijn twee grote hobby’s zijn reizen en koken. En laat Italië daar nou het perfecte land voor zijn! Op mijn eigen blog Travels and Bites deel ik voornamelijk mijn culinaire adresjes op reis en deel ik recepten van gerechten tijdens mijn reizen. De afgelopen jaren probeer ik jaarlijks naar Italië te gaan en deel ik mijn ervaringen graag via ToscaneTips.

Denise Daniels
Freelance content marketeer | Yoga retreats | Yogadocent
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…