Zoek & boek

Op bezoek bij Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci, wie heeft er niet van hem gehoord?

Maar wist je ook dat deze getalenteerde man geboren is in Vinci, ongeveer 40 kilometer van Florence? Hij was een buitenechtelijk kind en werd waarschijnlijk het eerste jaar (op)gevoed door zijn moeder, een boerenmeisje, en men vermoed dat de kleine Leonardo daarna bij zijn vader is gaan wonen. Hij was het enige kind van zijn vader en werd met open armen ontvangen…

Leonardo is vooral bekend om zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Maar hij deed nog veel meer. Hij maakte beelden, was uitvinder, wetenschapper en ook nog eens architect.

Mona Lisa

Nog altijd is er veel belangstelling voor deze veelzijdige man. Denk alleen maar aan het boek van Dan Brown: De Da Vinci Code. Maar ook serieuze berichten sijpelen nog altijd door. Zo is er onlangs door een Britse kunsthistoricus ontdekt dat zijn moeder een kwetsbaar weeskind was van amper 15 jaar!

De Mona Lisa hangt in Parijs, zijn beelden zijn niet bewaard en op Harvard University zijn documenten van hem in bewaring. Is er dan niets van Leonardo te vinden in zijn eigen geboortestreek? Gelukkig wel!

Santa Croce

Da Vinci

Leonardo werd geboren op 15 april 1452. Zijn geboortehuis stond in een aangrenzend gehuchtje bij Vinci, genaamd Anchiano.

Leonardo werd gedoopt in de Santa Croce in Vinci en verhuisde in 1468 naar Florence. De kerk is van binnen te bezichtigen en de doopvont, die dus al eeuwen oud is, is hier aanwezig. Men gaat er dus vanuit dat vanuit dit doopvont ook Leonardo is gedoopt.

Chiesa di Santa Croce is gevestigd aan Via Giorgio la Pira 9

Museo Leonardiano

In Vinci zijn twee musea te vinden die zijn gewijd aan het werk van Da Vinci. Museo Leonardiano, gehuisvest in een 13e eeuws kasteel, besteedt aandacht aan de uitvindingen van Leonardo. Er is een tentoonstellingsruimte waar ontwerpen van zijn uitvindingen te vinden zijn. Op de bovenste verdieping zijn wisselende tentoonstellingen. Dit bevindt zich in Palazzina Uzielli. In het andere deel van het museum, Castello dei Conti Guidi, zijn zo’n 60 modellen te zien van zijn uitvindingen, zoals vliegmachines en wetenschappelijke instrumenten. Ook kan je hier naar documentaires kijken.

Museo Leonardiano is gevestigd aan Via della Torre 2.

Museo Ideale Leonardo da Vinci

Het tweede museum is het Museo Ideale Leonardo da Vinci. Het museum is ondergronds, onder het kasteel van het stadje. Boven het museum is een plein waar een groot 3D-model van de Vitruviusman staat. In dit museum kan je de verscheidenheid van de veelzijdige kunstenaar/wetenschapper zien. Zowel originele documenten zijn er te bewonderen als nagebouwde uitvindingen. Natuurlijk kan je ook kunstwerken van Leonardo bewonderen.

Museo Ideale Leonardo da Vinci is gevestigd aan Via di Montalbano 2.

Leonardo Da Vinci Museum

Leonardo Da Vinci Museum

Maar niet alleen in Vinci hebben ze aan Leonardo gedacht. Ook in zijn latere woonplaats Florence is een museum, speciaal over hem.

In het historische centrum van Florence is het museum te vinden. Dit museum is mooi te combineren met een bezoek aan het prachtige Florence met al zijn oude schoonheid. Meer dan 40 modellen, gebouwd dus naar ontwerpen van Leonardo, zijn hier o.a. te bewonderen. In alles zie je dan ook dat de man zijn tijd ver vooruit was. Oorlogsmachines, vliegtuigen: nog altijd worden zijn ontwerpen bewonderd door hedendaagse onderzoekers. Maar ook reproducties van zijn schilderwerken zijn er te zien. Daarnaast worden zijn werken over de anatomie van het menselijk lichaam hier uitvoerig behandeld.

Ook voor kinderen is een bezoekje aan dit museum leuk. Ze kunnen er zelf aan de slag want alleen maar lezen is niet leuk. Het zelf ontdekken: daar leer je veel meer van! Kinderen kunnen hier dan ook aan de gang met wetenschap in het lab!

Het Leonardo Da Vinci Museum is gevestigd aan Via dei Servi 66/r

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…