Zoek & boek

Reis als een pro met het openbaar vervoer in Florence

Op de bus, tram of trein stappen in een onbekende stad is altijd spannend. Hoe werkt het met het vervoersbewijs? Waar moet je uitstappen? Wat voor de plaatselijke bevolking dagelijkse routine is, kan voor de toerist een behoorlijke uitdaging zijn.

Als iemand die al jaren in Florence woont, kan ik iedereen aanraden om de stad zoveel mogelijk te voet te ontdekken. Het historische centrum van Florence is niet zo groot en met een paar goede schoenen aan je voeten kom je een heel eind.

Florence is net een openluchtmuseum en er is oneindig veel te zien als je door de straten wandelt en het allemaal rustig in je opneemt. Maar soms wil je gewoon sneller van A naar B, of ligt de plaats van bestemming te ver weg om te lopen en dan kun je beter op de bus stappen.

Ben je met een eigen auto naar Florence gekomen of heb je een huurauto, dan is het niet verstandig om met de auto de binnenstad in te gaan. Grote delen van het centrum zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Zet de auto in één van de parkeergarages aan de rand van het centrum en ga verder lopen of met de bus.

Wat het openbaar vervoer betreft, ben je in Florence dus vooral op de bus aangewezen. Er wordt aan een tramlijn gewerkt, maar daar is pas één route van open. Florence heeft geen ondergrondse metro.

Om het openbaar vervoer in Florence wat minder eng te maken, heb ik de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet, zodat je binnen de kortste keren als een echte pro door Florence reist.

De stadsbus

Stadsbus

De busmaatschappij van Florence heet ATAF.

Met een uitgebreid netwerk van lijnen verbindt het alle delen van de stad met elkaar en kun je in principe overal komen. Houd er rekening mee dat er op dit moment twee nieuwe tramlijnen worden aangelegd in Florence waardoor bushaltes bij het station en op andere plekken in de stad tijdelijk zijn verplaatst en routes zijn gewijzigd.

In tegenstelling tot de oude stadsbussen die 3 deuren hebben (voor en achter in stappen) hebben de nieuwe bussen maar 2 deuren. Je moet vooraan bij de bestuurder instappen en uitstappen uit de andere deur in het midden van de bus.

In de bus kun op het elektronische bord bij de bestuurder zien wat de volgende halte is, dit wordt ook omgeroepen.

De bussen zijn voorzien van een oprijplank voor rolstoelen die handmatig moet worden uitgeklapt. Deze grote bussen rijden om het oude stadshart heen en belangrijke knooppunten zijn het centraal station Santa Maria Novella en Piazza San Marco.

Stadsbus florence

Om je met het openbaar vervoer in het oude centrum te verplaatsen, pak je een van de kleine, elektrische busjes. Dit zijn de lijnen C1, C2, C3 en D. Deze busjes crossen door de smalle straatjes van Florence en hebben haltes bij de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden.

Houd je wel goed vast want het is een constant remmen en weer optrekken terwijl ze zich een weg banen door nauwe straatjes waar ook veel voetgangers lopen. Op de website van de ATAF staan kaartjes met de routes van de verschillende lijnen. Je kunt ook op Google Maps je bestemming invoeren en kijken welke bus het dichtst in de buurt komt.

Kaartjes van de elektrische buslijnen.

Reisplanner C1
Reisplanner C2
Reisplanner C3
Reisplanner D

Buskaartjes

De kaartjes voor de bus koop je bij de het ATAF Point op het station, Tabacchi (rookwaren winkels), kiosken, de automaten bij de ingang van het station en op Piazza San Marco en een groot aantal parkeermeters. Ook met je mobiele telefoon kun je een kaartje kopen. SMS “ATAF” naar nummer 2299941264, je krijgt een bericht terug met een code, die je in geval van controle moet laten zien. In de bus kun je bij de bestuurder ook eventueel een enkele reis kopen, maar dan kost het maar liefst €2,00 en moet je met gepast geld betalen.

Er zijn verschillende soorten kaartjes. Welke het voordeligste voor jou is, ligt eraan hoe vaak je de bus wilt pakken en met hoeveel personen je reist. Alle kaartjes zijn 90 minuten geldig.

Stempelkaartjes

Maak je maar heel af en toe gebruik van de bus dan kun je het beste een enkele rit kopen voor €1,20, of een kaartje met 2 of 4 enkele ritten. Niet vergeten om het in de bus te stempelen. Vraag om een ticket autobus voor 1, 2 of 4 personen.

Elektronische kaartjes

Als je regelmatig de bus wilt pakken, kun je beter voor de elektronische Agile Card kiezen. In tegenstelling tot de papieren stempelkaartjes met meerdere ritten, kan de Agile Card maar door 1 persoon tegelijk gebruikt worden. Ben je met z’n tweeën dan moet je er dus 2 kopen. De Agile Card kost €10, €20 of €30. Met de €10 kaart koop je 10 ritten die per rit €1 kosten, met de €20 kaart koop je 21 ritten die per rit €0,95 kosten en met de €30 kaart koop je 35 ritten die per rit €0,86 kosten. De kaart blijft 12 maanden geldig na het eerste gebruik.

tram

Bij het instappen van de bus houd je de kaart voor het apparaat. Als je de bliep hoort en op het schermpje de tekst “CORSA SCALATA TICKET DECREASED” verschijnt dan is er een rit van je kaart af en kun je 90 minuten reizen. Het apparaat laat vervolgens zien hoeveel ritten er nog op je kaart staan. Om te controleren hoeveel tijd er nog over is van de 90 minuten dat je mag reizen, druk je op INFO en houd je de kaart voor het apparaat.

Dagkaarten

Heel handig voor toeristen zijn de dagkaarten. Met deze kaarten kun je binnen een bepaalde tijdsduur net zo vaak op de bus stappen als je wilt. De tijd gaat in op het moment dat je hem stempelt. De dagkaarten zijn persoonsgebonden en je moet je naam erop schrijven. De 24-uurs kaart kost €5, de 3-dagen kaart €12 en de 7-dagen kaart €18.

Met de speciale Daily Family kunnen 4 familieleden samen reizen op een kaart. Ook hier moeten de namen van de reizigers op de kaart worden geschreven. De kaart kost €6 en is geldig tot middernacht van de dag waarop het gestempeld is.

De tram

Tram Florence

Sinds 2005 wordt er in Florence gewerkt aan 3 nieuwe tramlijnen. De eerste lijn werd in 2010 in gebruik genomen en loopt van het centraal station Santa Maria Novella naar Scandicci, een satellietstad ten zuiden-westen van Florence. In de tram kun je hetzelfde kaartje gebruiken als in de bus. Je kunt dus rustig van de tram in de bus stappen zonder opnieuw te stempelen. Bij iedere tramhalte staat een automaat waar je een kaartje kunt kopen.

Tram kaartje

De halte Cascine is aan de rand van het grote Cascine Park waar je kunt wandelen, fietsen, skaten of zwemmen in het openluchtbad Le Pavoniere. Op dinsdagochtend wordt er een grote weekmarkt in het park gehouden.

Vanaf het eindpunt Villa Costanza fiets je zo het prachtige Toscaanse landschap in. De fiets mag mee in de tram van maandag tot zaterdag van 5:00 – 7:00 en van 10:00 tot 17:00, op zondag de hele dag. Met de fiets stap je in bij de enkelvoudige deur achter de bestuurderscabine of helemaal achterin.

De Hop-on Hop-off bus

Hop-on Hop-off bus

Deze toeristische dubbeldekker die door Florence rijdt, maakt geen deel uit van het netwerk van openbaar vervoer, maar biedt een hop-on hop-off tour door de stad. Er zijn 3 verschillende routes waar je uit kunt kiezen en met meer dan 30 haltes komt deze bus langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Voor een vaste dagprijs kun je net zo vaak in- en uitstappen als je maar wilt.

Streekvervoer

Streekvervoer busstation

Niet ieder plaatsje in Toscane heeft een treinstation en dan biedt het streekvervoer per bus uitkomst voor een dagje uit in de regio.

Het streekvervoer dat vanaf Florence vertrekt wordt per zone door verschillende busmaatschappijen verzorgt. Alle bussen vertrekken vanaf het busstation dat naast het station Santa Maria Novella ligt met de ingang in Via Santa Caterina da Siena, 15. In het busstation vind de ticket office, wachtruimte en alle info over vertrektijden. De bus voor The Mall Outlet vertrek ook vanaf dit station.

De trein

Station santa maria novella

Alle grote steden, en ook veel kleinere plaatsen, zijn vanaf Florence prima met de trein te bereiken. Leuke dagtrips zijn bijvoorbeeld SienaPisaPistoiaArezzo of naar de kust naar Viareggio of Livorno. De regionale treinen hebben alleen tweede klas en je kunt geen plek reserveren. Voor de intercities (FrecciaBianca) kan dit wel. Er zijn vaak speciale aanbiedingen of groepskortingen die je op de website van Trenitalia kunt vinden.

Trein kaartje

De kaartjes kunnen op het station of online gekocht worden. Let erop dat je de kaartjes die je op het station koopt moet stempelen bij het apparaat dat bij het perron staat voordat je op de trein stapt. Je kunt op een flinke boete rekenen als bij een controle blijkt dat je dit niet hebt gedaan. De print die je maakt van de online gekochte kaarten hoeft niet gestempeld te worden.

Met de hogesnelheidstrein kun je nog verder weg op ontdekkingstocht gaan en sta je in 90 minuten op het station van Rome, in 40 minuten in Bologna en binnen 2 uur in Milaan. Er zijn 2 maatschappijen die de hogesnelheidstreinen beheren, de Italiaanse spoorwegen Trenitalia (FrecciaRossa) en Italo. Italo is vaak goedkoper dan Trenitalia en heeft allerlei speciale aanbiedingen.

De kaartjes kunnen op het station of online gekocht worden en alle stoelen zijn op reservering. Het is dus handig om langere tijd van te voren de kaartjes te kopen zodat je verzekerd ben van een plek op de dag die jij wilt.

Ook hier geldt dat de kaartjes op het perron gestempeld moeten worden.

Rest mij alleen nog te zeggen: BUON VIAGGIO!

Liesbeth Hogerbrugge

Al ruim 20 jaar woon ik in Florence en ken de stad dan ook op mijn duimpje. Ik heb mijn hart aan Toscane en Florence verloren. Nog altijd geniet ik ervan om te verdwalen in kleine straatjes en glooiende heuvels om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Ik werk als freelance Web Content Manager.

Liesbeth Hogerbrugge
Web Design Services for small businesses owners and entrepreneurs. Translations from English/Italian to Dutch.
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Met de auto naar Toscane? Hier wat je moet vooraf moet weten!

Wat Toscane zo populair maakt? Eigenlijk kunnen we daar geen één reden voor verzinnen, maar veel...

Met de auto naar Toscane? 5 tips om rekening mee te houden

Het is een eindje rijden, maar dan heb je ook wat. Het laatste uur zweef je...

Een fly drive vakantie naar Toscane

Fly drive vakanties worden steeds populairder; zo ook een fly drive naar Toscane. Tijdens dit soort...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…