Zoek & boek

Een bezoekje brengen aan Pienza

De perfecte mix van architectuur, gastronomie en traditie. Welkom in Pienza!

Pienza is een klein stadje in het zuiden van Toscane. Het ligt in de mooie vallei Val d’Orcia, die zeker een bezoekje waard is. Het dorpje ligt zo’n 20 kilometer ten oosten van Montalcino en enkele kilometers ten westen van Montepulciano, te midden van glooiende heuvels en wonderlijk mooie landschappen.

Pienza is strategisch gelegen op een hoge berg die uitkijkt over Val d’Orcia. Je kan er van uitzonderlijke vergezichten genieten.

Piazza Pio II; het centrale plein van Pienza

Pienza piazza pio ii plein

Het Piazza Pio II is het mooie centrale plein van Pienza waarop een aantal prachtige gebouwen uitkijken; de kathedraal het Piccolomini-paleis en het stadhuis.

Piazza Pio II heeft een perfect harmonieuze vorm. Daardoor geeft het alle omringende gebouwen een zekere waardigheid en plechtigheid.

Duomo van Pienza

Pienza duomo

De Duomo of Cattedrale dell’Assunta herbergt mooie schilderijen van de beroemdste kunstenaars van die tijd. De achthoekige klokkentoren is van grote afstand te zien als je Pienza nadert.

Je zal merken dat de vloer van de kathedraal heel oneven is. Er zijn scheurtjes in de vloer en er zijn kleine glazen plaatjes op de wanden gelijmd. De architecten hielden indertijd geen rekening met het gewicht van de kathedraal en de impact van het gewicht op de funderingen.

De heuvel waarop de kathedraal werd gebouwd, begint onder het gewicht te bezwijken. De kleine glazen plaatjes zijn een manier om de aardverschuiving te controleren. De structuur is in orde zolang er geen plaatje barst.

Palazzo Piccolomini

Pienza palazzo piccolomini

Het imposante Palazzo Piccolomini, rechts van de Duomo, heeft een fantastische galerij met een mooie hangende tuin. Van hieruit kan je de adembenemende panorama’s over de Val d’Orcia bewonderen, van Montalcino tot de Monte Amiata.

Palazzo Piccolomini werd door Franco Zeffirelli gebruikt om een aantal scènes van zijn bekende romantische film ‘Romeo en Juliette’ te filmen. Het is de locatie waar de twee geliefden elkaar voor het eerst ontmoeten, in het huis van de Capuletti’s. Je kan hier meer lezen over het Palazzo Piccolomini en de bezoekersinformatie raadplegen.

Pieve di Corsignano

Pienza pieve di corsignano

Als je in Pienza bent, volg dan de wegwijzers en maak een korte wandeling naar beneden, naar Pieve di Corsignano. Deze romaanse kerk dateert oorspronkelijk van de zevende eeuw maar de huidige romaanse stijl is van de 12de eeuw. Rechts bij het binnenkomen zie je de originele doopvont waarin paus Pius II en zijn neef paus Pius III werden gedoopt.

Pecorino di Pienza

Pienza pecorino

Pienza is ook de stad van de ‘cacio’, wat kaas betekent.

De pecorino kaas is een smakelijke kaas, gemaakt van schapenmelk. Deze kaas is wereldberoemd en overheerlijk. De smaak varieert van zacht en delicaat tot sterk en uitgesproken, afhankelijk van de leeftijd van de kaas.

In de straatjes van de stad vind je tal van charmante winkeltjes die allerlei soorten pecorino, jong en oud, verkopen. Je kan ze proeven met heel wat andere lokale producten zoals wijn, kruiden, pici (handgemaakte pasta), enzovoort. Een absolute aanrader! Probeer eens pici met pecorino te eten, de bekende pici cacio e pepe.

Ben je uitgewinkeld? Breng een bezoek aan één van de fantastische restaurants waar overheerlijke lokale gerechten op de kaart staan. Een osteria die we aanbevelen, is de Osteria Baccus. Je vindt deze op de hoofdstraat, de Via del Casello. Je kan hier lekkere, originele gerechten met pecorino in alle geuren en vormen proberen. Aanraders zijn de kaasfondue, de bruschetta della sciorna en de pici met cacio en peper.

De Fiera del Cacio

Ben je begin september in Pienza? Bezoek dan zeker de beroemde Fiera del Cacio. Dit is een belangrijk festival dat in het teken van pecorino en andere traditionele producten staat.

Je kan alles proeven tijdens het belangrijkste weekend van het festival. Je kan ook genieten van het folkloristische en amusante oude spel genaamd de Palio del Cacio Fuso. Hierbij moeten spelers van elk stadsdistrict het tegen elkaar opnemen door een pecorino rond de fuso te rollen. De fuso is een houten spil die in het midden van het plein staat. Het ziet er gemakkelijker uit dan het in werkelijkheid is!

Overnachten in Pienza

Pienza

Pienza is een goede uitvalsbasis als je de Val d’Orcia een aantal dagen wil bezoeken. Een paar kilometer ten westen van de stad vind je Montalcino en San Quirico d’Orcia. Ten oosten van de stad ligt Montepulciano.

Breng zeker ook een bezoekje aan het oude middeleeuwse dorpje Monticchiello ten zuiden van Pienza, en aan de Bagno Vignoni, gekend voor zijn warmwaterbronnen.

Ook Radicofani en zijn kasteel is de moeite waard. Ten noorden van Pienza vind je San Giovanni d’Asso waar je in de herfst truffels kan vinden. En natuurlijk zijn er overal de prachtige vergezichten op de Val d’Orcia en de Crete Senesi.

Je zal in Pienza betoverd worden door de goede restaurants, de mooie winkeltjes en de prachtige vergezichten op de Val d’Orica

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…