Zoek & boek

Piombino: meer dan een overstapplaats naar Elba

Kustplaats Piombino, gelegen in provincie Livorno, kennen veel Toscaneliefhebbers alleen vanwege de haven waar de veerboten naar Elba en Sardinië vertrekken. Maar Piombino heeft een interessante geschiedenis en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Wist je bijvoorbeeld dat het zusje van Napoleon hier enige jaren de vorstin was? En dat Piombiono een rijke ijzer- en staalindustrie kent? Stap dus niet meteen op die veerboot, maar neem de tijd om deze stad te verkennen. Andiamo!

Prachtig uitzicht over de nabije eilanden

Piazza Bovio
Piazza Bovio

Piazza Bovio is een goed punt om je dag in Piombino te beginnen of te eindigen. Maar allebei kan natuurlijk ook! Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht over het kanaal van Piombino en bij helder weer zie je de nabijgelegen eilanden, waaronder Elba, Montecristo en Cerboli.

Piazza Bovio dankt haar naam aan filosoof en politicus Giovanni Bovio, een vrijdenker die in 1895 de Republikeinse Partij van Italië oprichtte. Voor de aanleg van dit plein aan het begin van de twintigste eeuw, werd het oude fort Rocchetta neergehaald. Nu is dit de naam van het kenmerkende vuurtorentje dat Piazza Bovio siert.

Bijzondere fonteinen

Nabij de oude haven van Piombino (Porto Antico) staan de Fonti di Marina die al gebouwd werden in 1248 door meester Dorgodoio en zijn assistent Cambio. Het water dat door de vier marmeren koppen stroomt, komt uit een natuurlijke bron.

Oorspronkelijk waren het overigens vijf hoofden, maar aan het eind van de negentiende eeuw is de vijfde verloren gegaan. Drie draken en een paardenhoofd houden tot op de dag van vandaag dapper stand, terwijl de vijfde fontein ‘hoofdloos’ water spuit.

Boven de fonteinen zie je een reliëf van twee in elkaar verstrengelde slangen en daarom wordt deze plek ook wel ‘Fonti delle serpi in amore’ genoemd, wat ‘bronnen van verliefde slangen’ betekent.

De toren en de ravelijn

Torrione e Rivellino
Torrione e Rivellino

Het oudste gedeelte van het militaire complex Torrione e Rivellino is de toren, ook wel Torre di Sant’Antonio of Porta Inferi genoemd, die stamt uit 1212. De Rivellino, het buitenwerk van de vesting, werd er later bijgebouwd. Wanneer precies is onzeker, want het op een plaquette vermelde jaartal (1447) lijkt niet overeen te komen met de gebruikte materialen, die een latere bouw doen vermoeden.

In 1502 en 1504 bezocht Leonardo da Vinci Piombino in de rol van militair ingenieur. Hij bestudeerde de bestaande verdedigingswerken en het verhaal gaat dat Da Vinci hier enkele zaken aan heeft toegevoegd, zoals de vestingwerken en de muren die de citadel moesten verdedigen en enkele verdedigingstorens.

De paleizen van Piombino

Naast het Palazzo Comunale (stadhuis) met zijn bijzondere klokkentoren ligt La Casa delle Bifore, een klein paleis dat nu het historisch archief van de stad herbergt. Dit paleisje, dat er niet echt koninklijk uitziet, dankt zijn naam aan de typische boogramen.

In Piombino vind je ook het Palazzo Vecchio en het Palazzo Nuovo, het oude en het nieuwe paleis. In 1805 nam prinses van Piombino Elisa Baciocchi, geboren Bonaparte, haar intrek in het oude paleis en gaf opdracht tot het bouwen van het nieuwe gedeelte, want het hof had tenslotte ook een plekje nodig. Tegenwoordig huisvest het gebouw het archeologisch museum, waar veel overblijfselen uit de tijd van de Etrusken te vinden zijn. Want even ten noorden van Piombino ligt Populonia, de enige stad die de Etrusken aan de kust hebben gebouwd.  

Genieten van heerlijke zeevruchtenschotels

Zeevruchten spaghetti
Zeevruchten spaghetti

Vanzelfsprekend hebben veel van de restaurants in deze kustplaats verse vis en zeevruchten op het menu staan. Verwacht daarnaast diverse lokale vleesspecialiteiten en enkele vegetarische opties op de kaart.

Het restaurant met de grappige naam Al Baccanale (Via XX Settembre, 20) heeft zelfs een vermelding in de Michelin Gids van 2020. Andere goed beoordeelde tentjes op Tripadvisor zijn Rocchetta (ook aan het Piazza Bovio), Bellavista Ristorante Mare (direct aan zee, dat mag duidelijk zijn), en – voor wie niet onder de verse vis bedolven wil worden – Pizzeria Il Peccato. Maar laat je vooral zelf verrassen als je in het stadje bent, want we weten allemaal dat je in Toscane, waar je ook bent, altijd een prima eettent binnen handbereik hebt.

Piombino doet dus niet onder voor de geijkte toerisme-kanonnen. Het ligt op een uurtje rijden vanaf het schattigste luchthaventje ter wereld (Galileo Galilei, Pisa) en je bent zo in andere stadjes die nog niet zijn overspoeld zoals Grosseto, Campagnatico, Populonia of Massa Marittima. En de natuur en de omgeving zijn ook hier, dat is in Toscane gelukkig een zekerheidje, schitterend.

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Duomo (Kathedraal) van Florence bezoeken? Blikvanger van Florence

Een van de meest iconische gebouwen in Toscane is toch wel de Duomo Santa Maria del...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…