Zoek & boek

Bezoek de Ponte della Maddalena (Duivelsbrug)

In de prachtige regio Garfagnana, tussen de bekende Toscaanse plaatsen Lucca en Barga, ligt de Ponte della Maddalena (Duivelsbrug) naast het pittoreske dorp Borgo a Mozzano. Gebouwd over de rivier de Serchio, is de Ponte della Maddalena niet alleen een van de mooiste bruggen in de regio om te zien. Het is ook een brug met een lange geschiedenis vol bijzondere legendes, waarvan de eerste verhalen al teruggaan naar de 11e eeuw.

De bouw van de Ponte della Maddalena

Ponte della Maddalena

Wanneer de bouw van deze indrukwekkende brug is begonnen, weet niemand meer precies. Waarschijnlijk is dit rond het jaar 1100 gebeurd, in opdracht van Matilde di Canossa. Al vanaf deze periode is de eerste legende rondom de brug ontstaan en heeft het zijn bijnaam de ‘Duivelsbrug’ gekregen. In het Italiaans ook wel Ponte del Diavolo genoemd.

Rond die tijd was een man genaamd Saint Julian bezig met de bouw. Omdat het werk zwaar was en langzaam ging, besloot hij een pact met de duivel te sluiten. De duivel zou de brug in één nacht afmaken, in ruil voor de ziel van het eerste levende wezen dat de brug over zou gaan. Dat gebeurde, alleen zorgde Saint Julian ervoor dat het een hond was die als eerste de brug overstak en geen mens. Het schijnt dat de duivel vandaag de dag nog steeds woedend is…

Ponte della Maddalena brug

Overigens wordt er in dit verhaal ook regelmatig gesproken over een groep mensen die het pact hadden gesloten. En anderen hebben het weer over een varken dat de brug overstak in plaats van een hond. Daarom blijft het ook een bijzondere legende, en kunnen we alleen maar gissen naar de waarheid van het ontstaan van de Ponte della Maddalena.

Restauratie van de Duivelsbrug

Restauratie van de Duivelsbrug

Ook over de bijzondere asymmetrische bogen van de brug doen verschillende verhalen de ronde. De brug bestaat uit vier bogen, waarvan de grootste met een hoogte van maar liefst 18 meter ook het meest indrukwekkend is.

De een beweerd dat dit zo is gekomen doordat de duivel dus in één nacht het werk af heeft gemaakt. De ander zegt dat dit waarschijnlijk het werk is geweest van Castruccio Castracani, die rond de 13e of 14e eeuw de brug gerenoveerd heeft. Houten constructies werden toen vervangen door stenen bogen. En dat zorgde voor de bijzonder vorm van de Ponte della Maddelena. Bezoek de brug daarom vooral eens tijdens een rondreis door Toscane, om zijn interessante constructie met eigen ogen te aanschouwen.

In de afgelopen eeuwen heeft de brug nog een paar veranderingen doorstaan. Bij de aanleg van de treinverbinding tussen Lucca en Aulla werd er een klein deel van de brug vervangen om ruimte te maken voor de spoorlijn. En ook natuurgeweld heeft al meerdere keren zijn sporen nagelaten. Maar het overgrote deel van de brug is altijd bewaard gebleven en een pracht om naar te kijken. In de 16e eeuw werd er naast de brug de ‘l Eremo di Santa Maria Maddalena gebouwd, waaraan de brug zijn uiteindelijke naam te danken heeft.

Bezoek ook de Ponte della Maddalena

Bezoek ook de Ponte della Maddalena

Wil je de Ponte della Maddalena ook graag een keer bezoeken? De brug is ontzettend makkelijk te bereiken tijdens een reis door Toscane. Vanuit Lucca is het een kleine 30 minuten rijden en ook vanuit Barga is het slechts een autorit van 20 minuten. Borgo a Mozzano heeft eventueel een treinstation waarvandaan het ongeveer 20 minuten lopen is naar de brug. De Ponte della Maddalena is het hele jaar door gratis te bezoeken.

Danique Plaatzer

Digital Nomad | Danique ontdekt op dit moment de wereld als digital nomad en onderhoudt haar eigen contentbureau Fernweh Media en haar reisblog The Wandering Mind. Ze hoopt jou met haar blogs enthousiast te maken om ook Toscane te ontdekken.

Danique Plaatzer
Auteur 'Enkeltje Azië | Freelance SEO-tekstschrijver voor de reisbranche | Blogger 'The Wandering Mind'
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…