Zoek & boek

Praktische informatie voor je vakantie naar Toscane

Het is zover, je reis naar Toscane is geboekt. Weken van uitpluizen en voorpret zijn eraan voor afgegaan maar alles is rond; je hotel, appartement, vlucht of roadtrip, alles is uitgestippeld. Je koffer staat klaar, er is iemand geregeld die de plantjes thuis water geeft en ook is er flink gespaard om zoveel mogelijk leuke en natuurlijk lekkere momenten te kunnen beleven.

Het enige wat nog rest is aftellen tot de dag waarop de reis aanbreekt. Alles is dus tot in de puntjes geregeld, maar heb je ook aan praktische zaken gedacht?

In dit artikel helpen we je op weg wat betreft belangrijke telefoonnummers en andere handige informatie zodat je reis niet alleen heerlijk zal verlopen maar ook onbezorgd.

Toerisme Informatie Centrum

Eén van de officiële informatie centra voor toerisme in Toscane bevindt zich in Florence. Hier kun je al je vragen kwijt, helpen ze met het uitzoeken van bijvoorbeeld excursies en kun je geprint informatie materiaal krijgen. Ook kun je hier tickets voor o.a. musea kopen. Heb je als toerist vragen of hulp nodig bij het bedenken van leuke uitstapjes, hier vind je alle hulp.

Toerisme Informatie Centrum Florence
Adres Piazza Della Stazione 4, Florence, Italië
Tel. +39 055000
E-mail [email protected]
Openingstijden 09.00 – 19.00 (de gehele week)
www.firenzeturismo.it

Toerisme Informatie Centrum Siena
Adres Piazza Duomo 1, Siena, Italië
Tel. +39 0577 280551
E-mail siena@terresiena.it
Openingstijden ma-vr 10.30 – 16.30, za-zo 10.30 – 18.30
www.terresiena.it

*Er zijn in Florence en Siena meerdere Toerisme Informatie Centra te vinden, zie voor andere adressen de website.

De Nederlandse Ambassade

Mocht je je paspoort of identiteitsbewijs verloren zijn of in aanraking zijn gekomen met de Italiaanse politie dan kan het handig zijn om contact op te nemen met de Nederlandse Ambassade. Ook voor andere problemen met officiële papieren of eventuele juridische hulp is het altijd prettige om de Nederlandse Ambassade om hulp of ondersteuning te vragen. Deze ambassades zijn op meerdere plekken in Italië gevestigd maar is in Toscane het meest praktisch bereikbaar in Florence.

Adres van het Consulaat van Nederland in Florence
Via Cavour 81, Florence, Italië
Tel. +39 055 475 249
E-mail [email protected]
Openingstijden 09.00 – 12.00 (op zondag van 09.00 – 14.00)
www.nederlandse-ambassade.com

*Er zijn in Italië vijftien Nederlandse Ambassades te vinden, zie voor andere locaties de website.

Noodnummers

Natuurlijk hopen we dat deze nummers totaal overbodig zijn maar in geval van nood zijn dit handige nummers om in je telefoon te hebben staan. Deze zijn in heel Italië geldig.

Politie: 113
Militaire Politie: 112
Brandweer: 115
Ambulance: 118
ACI Pechhulp: 116

Taxi’s

Als je van A naar B wilt, bijvoorbeeld zodat je bij een etentje heerlijk kan genieten van een goed glas wijn zonder dat je je zorgen hoeft te maken of het nog wel verstandig is om plaats te nemen achter het stuur van de auto, zijn deze nummers super handig;

Florence Taxi: 055 4242
Pisa Taxi: 050 541600
Siena Taxi: 0577 49222

De meeste taxi’s rijden op een meter met een vast starttarief, deze verschilt mogelijk. Zo is het starttarief in het weekend of in de avonduren vaak hoger dan overdag. Om nare verrassingen te voorkomen is het raadzaam om vooraf een prijsschatting te vragen aan de chauffeur.

Files en wegwerkzaamheden

Voor je de weg op gaat is het altijd prettig om eerst even te kijken hoe het verkeer op de weg is. Zijn er wegwerkzaamheden? Ongelukken? Opstoppingen? Zo ga je goed voorbereid op weg. Sowieso is het verstandig om in ieder geval iets van eten en drinken in de auto te hebben. Ook een rol toiletpapier is mogelijk handig, je weet immers maar nooit. Op de onderstaande website kun je tevens controleren of er tolwegen, benzinepompen, service punten en dergelijke op de weg van je planning aanwezig zijn.
www.autostrade.it

Vliegvelden

In Toscane zijn drie vliegvelden te vinden. Eventuele vliegtickets zijn zowel ter plekke als online te koop. Mocht je met de taxi naar het vliegveld gaan gelden er vaak vanaf de grote steden vaste rit-prijzen. Ook zijn er veel mogelijkheden wat betreft openbaar vervoer die je van en terug naar de luchthaven kan brengen.

Tip 1: om vervelende verrassingen te voorkomen is het verstandig om je ruimbagage even van te voren te controleren op gewicht. Wanneer je over de limit gaat kan het behoorlijk in de papieren lopen.

Tip 2: vlieg je vanaf Amsterdam naar Toscane, dan kan je via de website van Parkos lang parkeren bij Schiphol. Je kunt – via hun website – kiezen voor één van de vele aanbieders die parkeren bij Schiphol mogelijk maken.

Luchthaven Florence Amerigo Vespucci
Adres Via del Termine 11, Florence, Italie
Tel. +39 055 30615

Luchthaven Pisa Galileo Galilei
Adres Piazzale D’ascanio 1, Pizza, Italie
Tel. +39 050 849111

Luchthaven Grosseto Airport
Adres Via Orcagna 125, Grosseto, Italie
Tel. +39 0564 492779

Treinstations

Door veel delen van Toscane rijden treinen, een leuke manier van reizen. Zo kun je heerlijk van de mooie en indrukwekkende omgeving genieten. Het ov in Toscane is redelijk betaalbaar maar houd er rekening mee dat de treinen met enige regelmaat niet op tijd rijden. Is de trein te laat, drink dan lekker even een espresso aan de bar van het station, zo wordt een min-puntje een plus-punt.

Tevens is het raadzaam om goed op je tas en zakken letten want zoals op alle drukke en toeristische locaties zijn ook hier, helaas, zakenrollers actief. Hieronder staan er een aantal, grotere stations beschreven. Tickets voor een treinrit zijn ter plekke op het station te koop.

Florence, Station Firenze Ferroviaria
Adres Piazza Santa Maria Novella

Pisa, Pisa Centrale Station
Adres Piazza della Stazione

Siena, Station Siena Ferroviaria
Adres Piazza Carlo Rosselli

Grosseto, Station Grosseto
Adres Piazza Guglielmo Marconi

Montepulciano, Station Montpulciano
Adres Via Firenze

Weersverwachtingen

Niets zo vervelend als het verkeerd inschatten van het weer. Niemand wil in een t-shirtje lopen in een koele regenbui, of te dik aangekleed zijn in de brandende zon. Maar weten wat het weer doet kan naast alleen handig en aangenaam ook van groot belang zijn als je bijvoorbeeld graag een watersport beoefent. Tevens is de zonnesterkte, en dus de factor die wijs is om te smeren, van belang, zeker bij kleine kinderen. Hieronder een aantal goede websites die het weer actueel weergeven en welke fijn zijn om te informeren wat het weer is of wordt.

www.ilmeteo.it
www.tempoitalia.it
www.waterwind.it

Nu is de reis geregeld, heb je alle belangrijke basis informatie binnen één klik bij de hand en kunnen we niets anders dan je een fijne, onbezorgde vakantie wensen. La vita è bella!

Tamara Pijl

Ciao, mijn naam is Tamara Pijl, freelance schrijfster en absolute Italië- én Toscane fanaat. Het land, de omgeving, de mensen, de cultuur, het eten, what’s not to love?!

Tamara Pijl
Head of Sales & Product management, Deli Home
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Met de auto naar Toscane? Hier wat je moet vooraf moet weten!

Wat Toscane zo populair maakt? Eigenlijk kunnen we daar geen één reden voor verzinnen, maar veel...

Met de auto naar Toscane? 5 tips om rekening mee te houden

Het is een eindje rijden, maar dan heb je ook wat. Het laatste uur zweef je...

Een fly drive vakantie naar Toscane

Fly drive vakanties worden steeds populairder; zo ook een fly drive naar Toscane. Tijdens dit soort...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…