Zoek & boek

De Pratomagno; Een bezoek vol Toscaanse symboliek

Eén van de meest typische herkenbaarheden van het Toscaanse landschap zijn de glooiende heuvels met hun uitgestrekte groene vlaktes. Dit komt op weinig plekken duidelijker naar voren dan wanneer je de Pratomagno bezoekt. De Pratomagno, of Grote Weide in het Nederlands, is een gebergte waarvan het overgrote deel in de provincie Arezzo ligt en een klein stukje, in het noorden, in de provincie Florence. Voor de wandelaars, de fietsers, en de fotografen onder ons is een uitje naar de Pratomagno een absolute aanrader.

Een bezoekje aan de Pratomagno

Pratomagno

De Pratomagno ligt ten noordwesten van Arezzo, en vormt een scheiding van twee van de belangrijkste valleien in de regio, Valdarno in het westen en Casentino in het oosten. Dit zijn de eerste twee valleien in Toscane waar de rivier de Arno doorheen stroomt. Qua geologische bijzonderheden, zoals diepe grotten of steile kliffen, heeft dit gebergte weinig te bieden, maar dit wordt gecompenseerd door een grote natuurlijke schoonheid.

Zo zijn de wandelpaden op veel plekken natuurlijk gevormd door de jaren heen, en is het landschap duidelijk gevormd door de aanwezigheid van de Arno. In de nattere periodes van het jaar kom je overal kleine stroompjes en beekjes tegen die zich van overal in het gebergte een weg naar de bodem van de vallei banen. Door millennia van regen en sneeuw kent het Toscaanse voornamelijk glooiende vormen en weinig steile punten.

Zicht op casentino en apennijnen van pratomagno

Dat wil echter niet zeggen dat het gebergte hier en daar niet flink de hoogte in gaat. De gemiddelde hoogte van de Pratomagno ligt rond de 1.200 meter boven zeeniveau, met het hoogste punt op 1.597 meter. Dit punt is de top van de Monte Pianellaccio.

De daaropvolgende hoogste top is die van de Monte Croce del Pratomagno, welke iets later in dit stuk nog een keer terugkomt. Beide toppen kunnen bereikt worden via meerdere paden met verschillende graden van steilheid en bieden een adembenemend zicht van 360 graden over de Valdarno- en de Casentino-vallei.

Casentino bos

Het landschap van de Pratomagno kan er zeer verschillend uitzien, afhankelijk van het moment van de dag en de tijd van het jaar gedurende welke je het gebied bezoekt. Tijdens de lente- en zomermaanden, bijvoorbeeld, staan de weidse velden van de Pratomagno vol met kleurige bloemen. Zo zijn de laatste twee weken van mei over het algemeen de ideale periode om hele velden van gele narcissen in bloei te aanschouwen.

Daarnaast kom je in dit gebergte ook veel beboste gebieden tegen. Van sparren en kastanjebomen tot beuken en eiken, deze regio kent een uitgebreide hoeveelheid verschillende bomen en planten, dankzij de aanwezigheid van de Arno en het gunstige klimaat. Tijdens het seizoen is de Pratomagno dan ook een perfect gebied om paddenstoelen te gaan plukken, aangezien verschillende eetbare varianten hier in overvloed groeien. Voeg hier nog de vele natuurlijke waterbronnen die in het gebergte ontspringen om talloze stromen te vormen, en je hebt de uitgelezen plek voor een prachtige wandeling in de buitenlucht.

La Croce del Pratomagno

Top van de berg pratomagno

Het Pratomagno-gebergte herbergt heel wat mooie natuurlijke gebieden en pittoreske dorpjes, zoals bijvoorbeeld Gorgiti en Rocca Ricciarda, maar het bekendste punt van de regio is hoogstwaarschijnlijk de Croce del Pratomagno, oftewel Het Kruis van de Pratomagno. Dit metalen kruis wordt gezien als hét symbool van de Pratomagno en de twee valleien temidden van welke dit gebergte zich bevindt: de Valdarno en de Casentino.

Het kruis staat op de top van de Monte Croce del Pratomagno, de op-éé-na hoogste top van de Pratomagno met een hoogte van 1’594 meter, en de constructie zelf is meer dan 20 meter hoog. Dankzij de positie van het kruis en de hoogte van het bouwwerk zelf is het te zien vanuit vrijwel elk punt in de Valdarno en de Casentino. Vanaf het kruis heb je adembenemende panoramische uitzichten over half Toscane, tot aan de Campanile di Giotto in Firenze toe.

De Croce del Pratomagno werd in 1928 gebouwd als een eerbetoon aan Sint Franciscus op het zevende eeuwfeest van zijn dood. Volgens de overlevering is het in het dorpje La Verna op de Monte Penna, welke hoog boven de Casentino-vallei uit torent, waar Sint Franciscus de stigmata, de wonden van de kruisiging van Jezus, ontving in 1224. Vandaag de dag wordt het kruis gezien als een teken van geschiedenis, geloof, en bescherming van de omringende valleien.

Voor de liefhebber van Toscane en het buitenleven is een bezoek aan de Pratomagno een uitstekend idee. Zoals eerder gezegd kan het landschap erg verschillen afhankelijk van de tijd van het jaar, dus hou dit zeker in het achterhoofd bij het plannen van een wandeling. Mocht je de kans hebben om het gebied in de lenteperiode aan te doen tijdens een nacht met een volle maan, dan is ook dat zeker een aanrader.

Max Decimer

Hi, ik ben Max Decimer, zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf. Het werk houdt me redelijk bezig, maar wanneer ik even de kans heb probeer ik zoveel mogelijk hoeken van de wereld te zien, of die nou aan de andere van de wereld of op 15 minuutjes rijden liggen. Montepulciano is één van mij meest recente “ontdekkingen, vandaar dat ik zo nu en dan wat indrukken zal delen op ToscaneTips.nl.

max decimer
Max Decimer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…