Zoek & boek

Puccini Festival in Torre del Lago Puccini

Giacomo Puccini is één van de bekendste operacomponisten uit de geschiedenis. Zijn aria’s worden door iedereen herkend. Vooral zijn beroemdste creatie, “Nessun dorma” uit de opera Turandot, wordt met grote regelmaat gezongen door operasterren en deelnemers aan tv-talentenshows.

Puccini werd vrijwel vanaf het begin van zijn carrière door het grote publiek bewonderd. Hij verdiende goed aan zijn opera’s en liet van de opbrengsten van zijn werk een villa bouwen in het plaatsje Torre del Lago, iets ten noorden van Pisa. Deze plaats beschouwde hij als het paradijs op aarde.

Een van zijn grootste wensen was dat zijn opera’s aan de rand van het meer naast de stad zouden worden opgevoerd. Pas zes jaar na zijn dood gebeurde dit voor het eerst. De voorstellingen worden sindsdien ieder jaar herhaald en zijn uitgegroeid tot een wereldberoemd evenement. Grote dirigenten, zangers en regisseurs maken er regelmatig hun opwachting.De liefde tussen het stadje en de componist was wederzijds. Nadat Puccini overleed, werd de naam ‘Torre del Lago’ officieel uitgebreid tot ‘Torre del Lago Puccini’ en onder die naam is het nog steeds op de kaart te vinden.

Hiermee is Puccini de enige klassieke componist die voortleeft als stadsnaam.

Salzburg heeft Mozart en Wenen heeft Strauss, maar Puccini en Torre del Lago zijn ook in naam eeuwig aan elkaar verbonden.

Puccini Festival

De componist is hier alom aanwezig: Voor de uitvoering van zijn opera’s is een speciale bühne gebouwd. Zijn voormalig woonhuis is nu een museum over zijn leven en werk, inclusief een kapel waar hij begraven ligt. Zijn portretten, piano en dodenmasker zijn hier ook te bezichtigen.

Straten en pleinen zijn naar hem én zijn opera’s genoemd, evenals de plaatselijke hotels en B&B’s, die “Butterfly” of “Boheme” heten. Niemand ontkomt aan Puccini, die in dit stadje op zijn troon zit als God in de hemel.

Overigens is de hele streek rondom Torre del Lago gedrenkt in cultuur. Op enkele tientallen kilometers afstand liggen steden als Lucca (Puccini’s geboorteplaats) en Pisa. Op minder dan een uur rijden naar het noorden ligt Carrara, met zijn honderden marmergroeven het oudste nog werkende industriegebied ter wereld.

In 2017 worden de hit-opera’s La Rondine, Turandot en La Bohème uitgevoerd. De kaartprijzen lopen uiteen van twee tientjes tot € 160,- en zijn te bestellen op de website van het festival.

Let wel op en lees de site zorgvuldig! Zoals gebruikelijk bij Italiaanse websites is het Engels zeer matig en soms lijken hele zinnen door de vertaalmachine te zijn gehaald. Het is af en toe even doorploegen totdat je alles begrijpt

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…