Zoek & boek

Recept: Toscaanse pasta bolognese

Pasta bolognese is een van de bekendste pastagerechten uit Italië. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Bologna en bevat het verrassend genoeg geen tomaten en knoflook. De saus die wij in Nederland vaak bij de pasta maken, met een hoop groente en tomatensaus, mag daarom volgens de Italianen ook geen bolognesesaus heten, of ragú alla bolognese, zoals de Italianen het noemen. Maar ook als je in Italië bent, verschilt de bereiding van deze saus, hoewel er altijd een aantal basis ingrediënten aanwezig zijn.

Tijdens een kookworkshop in Florence heb ik de Toscaanse bereiding voor de ragú alla bolognese geleerd, net als hoe gemakkelijk het is om verse pasta te maken zonder pastamachine. Zoals je misschien wel weet nemen de Italianen de tijd in de keuken, met de bereiding van deze Toscaanse pasta bolognese ben je dus ook wel een paar uur kwijt.

Ingrediënten:

Voor de pasta:

  • 360 gram pastabloem (type “0” of “00”)
  • 3 grote eieren
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie

Voor de ragú alla bolognese:

  • 600 gram rundergehakt
  • 60 gram tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 600 ml groentebouillon
  • 200 ml rode wijn
Toscaanse pasta bolognese

Bereidingswijze:

Zorg dat je een gladde ondergrond hebt om op te werken, bijvoorbeeld marmer of hout. Plaats de bloem in een bergje op je werkblad en maak een kuiltje in het midden.

Bloem en ei

Breek de 2 eieren boven het kuiltje en voeg er wat olijfolie en zout aan toe. Pak vervolgens met een vork steeds een beetje bloem van de zijkant en vermeng het met het eimengsel. Als alle bloem gemengd is met het ei en wat dikker is ga je verder met je handen.

De ideale ‘kneedtechniek’ is steeds met de bal van je hand over het deeg te rollen en het deeg af en toe een kwartslag te draaien. Als het deeg aan de het werkblad blijft plakken kun je wat extra bloem erop strooien.

Deeg kneden

Het deeg is goed als het rustig terug veert wanneer je het met je vinger induwt. Maak er een bal van en wikkel het strak in huishoudfolie, waarna je het ongeveer 15 minuten in de koelkast zet om te rusten.

Ondertussen kun je beginnen aan de bolognesesaus. Snijd de ui, wortel en bleekselderij in kleine blokjes en bak ze op middelhoog vuur in een hoge pan. Zet in een andere pan de groentebouillon op. Voeg na een paar minuten een soeplepel bouillon toe en roer nog 5 à 10 minuten.

Voeg het gehakt in plukken toe aan de groente en zet het vuur hoog terwijl je goed blijft roeren tot het gehakt bruin is. Schenk de rode wijn in een keer leeg in het midden van de pan en laat alles op hoog vuur koken tot je geen alcohol meer ruikt.

Gehakt toevoegen
Wijn inkoken
Inkoken

Voeg de tomatenpuree toe in het midden van de pan en zet het vuur weer laag. Roer de puree rustig door het gehakt en voeg bouillon toe, maar zorg dat het gehakt niet onder water komt te staan. Wanneer de saus droger wordt kun je weer wat bouillon toevoegen.

Tomatenpuree toevoegen

Laat alles 3 tot 4 uur sudderen met de deksel half op de pan.

Genoeg tijd om verder te gaan met de pasta. Haal het deeg uit de koelkast en maak er 3 balletjes van. Strooi weer wat bloem op het werkblad en rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel van ongeveer 3 mm dikte. Draai tijdens het rollen het deeg af en toe om. Wanneer je het deeg voor je omhoog houdt, moet je er net niet doorheen kunnen kijken.

Uitgerold deeg

Vouw het deeg op als een pannenkoek met een breedte van ongeveer 6 cm en snijd de zijkanten recht. Afhankelijk van de soort pasta die je wilt, snijd je de pannenkoek in dunne reepjes van 0,5 cm voor linguine tot 2 cm voor pappardelle. Rol de reepjes uit en herhaal bovenstaande voor de andere 2 deegbolletjes.

Deeg Oprollen
Deeg

Vlak voordat de saus klaar is kook je de pasta in 2 minuten gaar. Het lekkerste is om vervolgens de saus toe te voegen aan de pasta zodat deze goed aan elkaar hecht.

Trek er een heerlijke Chianti wijn bij open en je droomt zo weg naar een heerlijke avond in Toscane.

Denise Daniels

Ciao! Mijn naam is Denise en mijn twee grote hobby’s zijn reizen en koken. En laat Italië daar nou het perfecte land voor zijn! Op mijn eigen blog Travels and Bites deel ik voornamelijk mijn culinaire adresjes op reis en deel ik recepten van gerechten tijdens mijn reizen. De afgelopen jaren probeer ik jaarlijks naar Italië te gaan en deel ik mijn ervaringen graag via ToscaneTips.

Denise Daniels
Freelance content marketeer | Yoga retreats | Yogadocent
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Toscaanse herfst gerechten

De herfst is in volle gang. Waar we in Nederland weer massaal aan verschillende stamppotten gaan,...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een Italiaanse aperitief: de Aperol Spritz

Ken je dat gevoel? Dat je thuis op de bank zit en dat je terug denkt...

Klassieker uit de Toscaanse keuken – Pappa al Pomodoro

De Toscaanse keuken staat bekend om haar vele lokale gerechten. Gerechten die je eigenlijk verder niet...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…