Zoek & boek

Roadtrip door Chianti: ook in winter

Een roadtrip door Italië is voor velen de perfecte besteding van hun vakantie. Nu is Italië een groot land, met veel verschillende, bekoorlijke landschappen. Van de Alpen in het noorden tot Apulië in de hak van de laars zijn er veel prachtige streken te bewonderen.

Talrijk zijn de levensgenieters die hun hart hebben verpand aan de streek waar renaissance tot grote bloei kwam: Toscane. Maar ook Toscane is een groot gebied, met binnen zijn grenzen diverse attractieve landschappen. Een van de aantrekkelijkste gebieden van Toscane is de Chianti. Een streek waarin niet alleen alle kenmerken van Toscane op een relatief klein gebied te vinden zijn, maar waar ook de wijngaarden van de bekende, prettige, rode wijn te vinden zijn. En hoe kun je deze streek nu beter verkennen dan met een roadtrip.

Een roadtrip van Greve naar Siena

Greve in Chianti

Een roadtrip in Chianti begint natuurlijk in Greve, de poort van de Chianti. Van daaruit leidt de SR222 je door de Chianti tot aan Siena. Over kronkelig asfalt, door slaperige stadjes, langs eeuwenoude wijngaarden en onverwachte uitzichtpunten. Naast het kleine, versterkte dorpje Castello di Montefioralle, zijn ook Radda, Brolio, San Gusmè en Castellina hoogtepunten van de route.

Laat je meevoeren op een tocht langs middeleeuwse straatjes en versterkte dorpen, kastelen, verstilde vergezichten en zeeën van wijnranken. Geniet van het vredige heuvellandschap dat eeuwenlang het brandpunt was van langdurige oorlogen en overdenk dit alles tijdens een wijnproeverij op een van de kleine wijnhuizen uit deze streek.

Chianti, in elk seizoen de moeite waard

Chianti zonsondergang

De Chianti-streek is in elk jaargetijde een bezoek waard. Of het nu in de zomer is, wanneer temperaturen boven de 30 graden Celsius geen uitzondering zijn en een cabrio een absolute must is, of in de lente als de bloemenpracht in bermen en tuinen en de groene weiden de streek een betoverende pracht geven.

Het najaar, waarin de wijngaarden volop activiteit vertonen, is voor veel bezoekers het favoriete seizoen, terwijl anderen de Chianti-streek het liefst bezoeken in de winter, als de toeristen de streek hebben verlaten en er een monochrome gloed over het landschap uitstrekt. In elk jaargetijde is een roadtrip door de Chianti de moeite meer dan waard.

Wat heb je nodig in de auto?

Voordat je besluit om op roadtrip te gaan door Chianti, moet je aan een aantal zaken denken. Zo geldt er af en toe een verplichting voor winterbanden. Echter, deze zijn alleen verplicht als dit wordt aangegeven op de verkeersborden in de omgeving. Het gebruik van winterbanden is wel verplicht in de Aostavallei (vanaf 15 oktober tot en met 30 april en in de provincie Milaan van 15 november t/m 31 maart).

Denk voordat je gaat rijden dus of je door deze streken heen rijdt. Denk ook aan je autoverzekering. Deze kun je online vergelijken; niet alleen om zo de goedkoopste autoverzekering te vinden, maar ook om te kijken of je je wilt verzekeren voor pechhulp. Want langs de weg staan zonder hulp is zelfs in de Chianti-streek niet leuk.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Met je mobieltje op vakantie naar Toscane: dit moet je weten!

Ga je binnenkort naar het prachtige Toscane en vraag je je af hoe het zit met...

Zonder zorgen naar Toscane?

Er staat geen reis op zoveel bucketlists als de reis naar Toscane. Deze magische plek heeft...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…