Zoek & boek

Tips voor een romantische stedentrip naar Florence

Glooiende heuvels, sprookjesachtige vergezichten, prachtige wijnranken, Italiaanse families aan lange tafels en knusse boerderijen tegenover imposante pallazo’s. Dat vele films zich afspelen in het Italiaanse Toscane, dat valt meer dan te begrijpen.

En in deze streek, van glooiende heuvels en wijnranken, bevindt zich een bijzondere stad: Florence.

Sinds jaar en dag staat Florence bekend als ‘de stad’ van de Renaissance door haar architectonische pracht en ongekende meesterwerken. Zo is de ‘David’ van Michelangelo één van de meest grootse beeldhouwwerken die de kunstgeschiedenis rijk is.

Waarom uitgerekend dit beeld genoemd wordt? Het valt waarschijnlijk al te raden, maar ook hier speelt Florence een zeer belangrijke rol. Dit meesterwerk is namelijk te bezichtigen in het Florentijnse Galleria dell’Accademia.

Maar, Florence is meer dan David en de Renaissance alleen. Zo bevinden zich er tevens talloze straatjes om uren door te slenteren. 

Want tijd? Dat heb je genoeg! Van een korte ‘Valentijnstrip’, het vieren van een verloving tot een romantische huwelijksreis: Florence mag met recht ‘de stad van de liefde en romantiek’ genoemd worden.

Wat te doen in Florence?

mooimuseum

Maar, het zijn uiteraard niet alleen de ‘lieve straatjes’ die ‘de stad van de Renaissance’ zo romantisch maken. Beginnend bij diverse musea en geschiedenisrijke hoogtepunten.

Het historisch centrum, waaronder het veertiende eeuwse Piazza della Signoria met het imposante Pallazo Vecchio, zijn kenmerkend voor de stad. Het Pallazo Vecchio was tijdenlang de belangrijkste gouvernementele vesting waar de groothertogen van Toscane bijeenkwamen om hun land te regeren. Hedendaags is het een museum geworden waar bekende kunstuitingen, zoals het dodenmasker van Dante en werken van Donatello, Pontormo en Mantegna, zich bevinden.

Het eerder genoemde Galleria dell’Accademia en het Uffizi museum zijn ook absolute ‘pareltjes van Italiaanse kunst’ die je gezien moet hebben. Wil je graag de echte ‘klassiekers’ bezoeken? De Cattedrale di Santa Maria del Fiore, de meest voorname kerk, en het Battistero di San Giovanni zijn architectonische meesterwerken waarbij de binnenzijde je waarschijnlijk nog meer zal verwonderen.

Winkelen in Florence

shoppen

De kans is groot dat vrouwen dit net ietsjes leuker gaan vinden. Maar ach, je bent verliefd, dus je hebt het er als man, voor over.

In verscheidene winkelstraten, zoals het ‘Via Calzaiuoli’, ‘Via Roma’, ‘Via Calimala’ en ‘Via de Tornabuoni’, weten diverse, luxueuze en Italiaanse merken hun exclusieve collecties te etaleren. Ondanks dat je graag iets nieuws koopt, is ook het bezichtigen van alle Italiaanse pracht een waar plezier voor het oog.

Vervoersmiddelen

paardwagen

Wanneer je de stad wilt verkennen, zul je snel het besluit nemen dit te voet te doen. Logisch, want zo heb je de route volledig in eigen hand.

Wanneer de afstand te groot wordt, kun je kiezen om een bus te pakken.

Toch zijn er, wanneer je waarde aan ‘iets anders’ hecht, andere opties tot vervoer. Een snellere manier van vervoer is het pakken van de fiets of de segway waarbij je vlug van A naar B kunt reizen.

Om een complete ‘rondreis’ door Florence te krijgen, kun je tevens kiezen voor de ‘City Sightseeing Bus’. Hierbij zie je in korte tijd veel kenmerkende bezienswaardigheden voorbijkomen waarbij je eveneens een ticket naar Fiesole kunt kopen.

De meest romantische optie is het ‘paard met de koets’, te vinden bij het Piazza del Duomo of het Piazza della Signoria. Echter is het wel zo eerlijk van te voren te controleren of het paard niet uitgebuit wordt en goede verzorging krijgt. Hoe romantisch het ook mag klinken, het dier mag er niet onder lijden. Wordt het dier goed verzorgd? Dan is het een sprookjesachtige ervaring!

Wandelen door Florence

wandelen

Wanneer het weer voor de zonnige kant gekozen heeft, is niets zo geestverruimend als Florence te voet te verkennen waarbij je op iedere hoek van de straat weer een ander deel van het stadsleven ziet.

Van romantische vergezichten tot ambachtelijke taferelen: in een stad kom je werkelijk van alles tegen. Maar, niet voor niets zijn er speciale wandelroutes gemaakt. Immers weet je als ‘vreemdeling’ niet waar je beginnen moet.

De diverse routes brengen je niet alleen langs het historische centrum; ook het Oltrarno en het Piazzale van Michelangelo, een plein met een panoramisch vergezicht, zijn zeer kenmerkend voor deze glansrijke stad. Wil je zoveel mogelijk zien tijdens je wandeling? Duik dan een van de vele stadswinkeltjes in waar je diverse mogelijkheden kunt bekijken. Want die kaarten, die brengen je naar de mooiste bestemmingen.

Romantische hoogtepunten

romalicht

Eenmaal wandelend door de stad, stuit je op het ongekende ‘Ponte Vecchio’, de middeleeuwse brug met aangebouwde huisjes, hangend over het water van de Arno, die de stadsdelen van Florence met elkaar verbindt.

Zo wordt eveneens in het aria van ‘O mio babbino caro’ het dramatische liefdesleven van Schicchi bezongen waarbij de jonge vrouw zich, vanaf het Ponte Vecchio, in het water wil werpen wanneer haar geliefde niet door haar ‘babbino caro’, haar ‘lieve vader’, geaccepteerd wordt.

Nu ben je niet de eerste die deze imposante en middeleeuwse brug zal bezoeken en wordt het je aangeraden hier rekening mee te houden. Maar, wanneer de zon langzaam ondergaat en het warme zonlicht op de stad schijnt, is dat toch wel erg romantisch en absoluut de moeite waard.

Wil je, met je geliefde, genieten van een panoramisch vergezicht?

Bezoek dan het Piazzale Michelangelo. Dit plein, ontworpen door Giuseppe Poggi, is vernoemd naar de Italiaanse meester Michelangelo en ligt in het stadsdeel Oltrarno. Ook hier bevindt zich de beroemde David, uitgevoerd in een bronzen kopie, kijkend naar Florence.

Iets hoger op de heuvel bevindt zich de basiliek van San Miniato al Monte, één van de best bewaarde, romaanse kerken. Wanneer ook hier de zon langzaam ondergaat, is dit één van de meest romantische locaties waar je je in Florence, met je geliefde, bevinden kan. En, wil je letterlijk de hoogte in? Bezoek dan eens de toren van Palazzo Vecchio of ‘Brunelleschi’s kathedraal’: Il Duomo di Firenze.

De prachtige tuinen van Florence

tuinenbloemen

Naast architectonische kunstwerken kent Florence meer dan dat alleen.

De tuinen, zoals het Giardino di Boboli, het Giardino delle Rose en het Giardino Bardini, vertonen de meest beeldige tuinarchitectuur waarbij je jezelf begeeft in een sprookjesachtige omgeving met oude bomen, beeldhouwwerken en schilderachtige vergezichten over de stad.

Het zijn de tuinen zoals de Italiaanse adel het bedoeld heeft en waar lieflijke verhalen eens geboren werden. Zeker met het warme avondlicht van de zon is dit één van de meest wonderlijke locaties van Florence.

En, wie weet, is ook de verloving plots een stukje dichterbij.

Tips: Waar eet en slaap je?

balkon

Naast allerlei musea en bezienswaardigheden is het natuurlijk wel zo gunstig dat er genoeg restaurantjes en overnachtingsmogelijkheden zijn om het verblijf in Florence zo aangenaam mogelijk te maken.

En, wanneer het tripje een romantische insteek heeft, is het wel zo wenselijk wanneer de locatie daar in mee heeft gedacht. Wanneer je kiest voor een karakteristieke lunch, kies dan voor een ‘panino’, een ambachtelijke sandwich, met een glas rode wijn, afkomstig uit de bijbehorende streek.

Vele, kleine winkeltjes in het historische centrum, zoals SandwiChic, zijn hier volledig in gespecialiseerd met hun ‘lokale tradities’ en weten dan ook hier een memorabele gebeurtenis van te maken.

Wil je graag iets meer uitgeven waarbij je uitzicht over de stad hebt? Denk dan aan het restaurant van Borgo San Jacopo. Maar, ook een echt Italiaans ijsje van een echte ‘gelateria’ is een heerlijke lunchoptie.

Hoe meer in het centrum, hoe duurder de overnachting meestal zal zijn. Zo vind je, iets meer buiten het centrum, betaalbare en degelijke hotelletjes en bed & breakfasts om de reis ‘leuk’ qua prijs te houden. Hecht je weinig waarde aan de prijs?

Dan vind je in het centrum de meest luxueuze hotels, veelal gelokaliseerd in oude en imposante residenties.

Bekijk ook het artikel “Top 9 beste en mooiste hotels in Florence”

Kies je voor een romantische locatie? Reis dan naar het Toscaanse Florence. En, wie weet, staat je ook daar een verrassing te wachten.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…