Zoek & boek

Romeins bad in San Casciano dei Bagni

We rijden vanuit Piazze, gemeente Cetona, over de Strada Provinciale 321 naar onze bestemming – San Casciano dei Bagni. Op een weg vol kronkels en flauwe bochten blijft het goed opletten want de afleiding te turen over de ongekend mooie omgeving waar we rijden, is groot. Aan de rechterkant de bossen en landerijen, aan de linkerkant uitzicht over het glooiende heuvellandschap met hier en daar een cascina (boerderij), cipressen mooi op een rij of hier en daar nonchalant zichtbaar in het plaatje. Aan het einde van deze weg, bij de T-splitsing draaien we linksaf naar San Casciano dei Bagni. Eerst passeren we de grote parkeerplaats aan onze linkerhand alvorens wij de Via Roma oversteken om de steile helling van de Strada della Fontaccia naar beneden te volgen om onze auto te parkeren op deze voor bezoekers van de baden geprepareerde parking.

Eén van de mooiste dorpen van Toscane

mooistedorp

Casciano dei Bagni ligt in de gemeente Siena en behoort tot de mooiste dorpen van Toscane. Bekend om zijn zwavelrijke warmwaterbronnen met helende werking. We zien hier prachtige kastelen als kuuroorden maar er zijn ook openbare oude Romeinse baden verscholen in de bosrijke omgeving. De baden hebben een temperatuur van circa 40 graden, met de huidige temperatuur van 22 graden, een zonnetje, de optimale combinatie. Alvorens we ons laten onderdompelen in het bad lopen we eerst even het pittoreske centrum in voor een bezichtiging van dit cultureel erfgoed. Meteen aan onze rechterkant doemt een middeleeuwse muur met kasteel op. Het is geheel ommuurd, we spieken door de openstaande poort de mooi aangelegde tuin in. Helaas is dit kasteel met zijn toren privé-eigendom en niet opengesteld voor publiek.

Barretjes, winkeltjes en restaurants

terrasjes

De Piazza genoemd naar ‘Giacomo Matteotti’, waar je ogen turen over het “ansichtkaart-waardig” fenomenaal landschap van de Val d’Orcia (neem zeker even plaats op de vele bankjes zoals de locals doen). Op de achtergrond zijn er winkeltjes, bars en in de Michelin gids vermeldt restaurant “Daniela”, waar de borden een feestje zijn om van te eten, reserveren voor de lunch of diner is noodzakelijk. Heel bijzonder is de gezellige Bar Pasticceria il Campanile waar de barista op leeftijd, gehuld in een witte doktersjas de smaakvolle caffè e cappuccino bereidt, waar je de verleiding zeker niet kan weerstaan om er iets lekkers bij te nemen zoals het ricotta-taartje met pijnboompitjes dat je ligt aan te staren in de goedgevulde vitrine met dolci!

Inspirerende omgeving

bergjes

We lopen verder en aan het einde van de piazza kijken we omhoog naar de toren van het kasteel die tussen de huizen aan onze rechterkant statig en historie uitstraalt. Recht voor ons ligt de

Via S. Cassiano, een smal straatje waar aan weerzijden de huizen zijn gebouwd, de rondboogvensters geven de geschiedenis weer, onder de kleine stadspoort door. Met een draai lopen we naar de kapel van Sant’Antonio welke verbonden is met de naastgelegen kerk S. Leonardo. Alvorens we de kerk bezoeken worden onze ogen aangetrokken door een smalle opening tussen de huizen aan de linkerkant, dit geeft een prachtig fotomoment richting het landschap.

omgevingtwee

Bovenaan de Via S. Cassiano is een kleine piazza met statige gebouwen, waaronder de Commune is gehuisvest. We lopen een rondje in de wirwar van straatjes en achteraf steegjes. Zo groot is San Casciano dei Bagni niet maar de rust en eenvoud maakt het een inspirerende omgeving in het authentieke Toscane. Als we uitkomen aan de Via Bagno Grande, de naam zegt het al, nemen we het in het groen aangelegde voetpad naar beneden richting het grote bad. De kleine beklimmingen laten we achter ons en is het nu afdalen in een natuur die overweldigend is.

De Romeinse baden

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om vanaf onze parkeerplaats het grindpad te volgen naar de baden. Let wel dat de baden alleen te voet te bereiken zijn. Na een wandeling van ongeveer 5 minuten passeren we aan onze linkerkant het eerste, onder een pergola gelegen, ‘Bagno Piccolo’ klein bad. Verschillende stroompjes water vanuit een bron glijden glinsterend door het groen. Een parkachtige omgeving, tussen de bomen aan de rechterkant zijn diverse picknicktafels gemaakt waar tevens de mogelijkheid is om te barbecueën. We lopen iets verder door, maken een bocht naar links om vervolgens bij ‘Bagno Grande’ het grote bad te komen, het ligt verscholen tussen vijgenbomen en een groene haag met onder andere bamboe struiken.

Het is zondagochtend, een stralende dag, wij delen het bad met een handjevol Italianen. We zoeken een plekje aan de oever van het bad, gebruiken de takken van een boom als kapstok. Vanaf de stenen rand glijden we in het warme water, het voelt zacht maar ook zwaar aan, zou het echt helend werken? De bodem is bedekt met algen, op de juiste rand is het mogelijk om ons hoofd te laten rusten. Een dagelijks ritueel dat voor de Romeinse badgast heel normaal was, voor ons blijft het heel bijzonder. We sluiten voor even de ogen, er heerst een bepaalde stilte, als een briesje worden de gefluisterde woorden meegenomen in de lucht. La dolce vita!

Monique

Salve! Na vele jaren rondreizen, op zoek naar de leukste plekjes en achterafsteegjes in Toscane en Umbrië heb ik in mei 2016 mijn hart gevolgd naar Italië. Schrijven is voor mij een middel om ervaringen vast te leggen en telkens weer te beleven van de grote lijnen tot in de kleinste details.

Monique Engelen Tonk
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…