Zoek & boek

Bezoek het Romeinse theater van Volterra (Teatro Romano di Volterra)

In Toscane, om precies te zijn bij Volterra, vind je nog een Romeins theater. In Toscane is dit één van de weinige die nog altijd te zien is.

Hoewel het als een Romeins theater wordt gezien, is het bouwwerk niet door de Romeinen zelf gebouwd. Hiervoor zijn de Etrusken verantwoordelijk. Zij gebruikten echter wel de stijl van de Romeinen.

Net buiten de stadsmuren is het theater te vinden, die in opdracht van de familie Caecina is gebouwd. Waarschijnlijk werd het gebouwd in de eerste eeuw voor Christus.

werk

Tot, waarschijnlijk, de vierde eeuw na Christus werd het theater gebruikt. Daarna nam de tand des tijds bezit van het bouwwerk. In de Middeleeuwen werden de stenen en zuilen die nog over waren gebruikt om nieuwe gebouwen van te maken. Overigens zijn er ook baden aangelegd toen het theater al buiten gebruik was!

Familie Caecina

Volaterrae, zoals de stad ooit heette, verloor al zijn rechten na de burgeroorlog tussen Marius en Sulla in de tijd van de Romeinen. Dit kwam omdat zij de zijde hadden gekozen van Marius, die als verliezer uit de strijd kwam.

Toch wist de machtige familie Caecina het voor elkaar te krijgen, samen met Cicero, om de straffen te verminderen. Toen de stad weer herstelde en tot bloei kwam, gaf de familie de opdracht om het theater te bouwen. Dit theater stond symbool voor deze ‘wederopstanding’ van de stad.

Opgravingen en restauratie

graven

Zoals zo vaak verdween ook dit machtige bouwwerk (of de restanten ervan) onder de grond. Het was in de 20e eeuw dat het theater weer werd ontdekt toen men een voetbalveld wilde aanleggen.

In 1951 werd het machtige bouwwerk uitgegraven. Dit werd gedaan door o.a. de plaatselijk archeoloog Enrico Fiumi. Ze groeven niet alleen het theater uit maar ook de omringende gebouwen. Een deel van het theater is vervolgens gerestaureerd. Hierdoor kan je een beeld krijgen hoe het theater er ooit uitgezien moet hebben.

Je kan het theater dan ook bekijken en er een wandeling maken door de catacomben. Op deze website kan je virtueel bekijken hoe het theater eruit gezien moet hebben!

Teatro Romano di Volterra werd trouwens tegen een helling gesitueerd. Dat was slim bedacht, want zo werd de tribune immers ondersteund! Twee gangen leidden naar deze tribune, ook wel cavea genoemd. Het badhuis werd gebouwd onder het amfitheater met stenen van het inmiddels niet meer in gebruik zijnde gebouw.

Meer oude sporen in Volterra

Besluit je een bezoek te brengen aan dit theater, vergeet dan ook het stadje zelf niet. Er zijn nog veel meer oude sporen te vinden van de Etrusken en de Romeinen, zoals de oude stadsmuren. Maar ook latere pracht en praal, bijvoorbeeld de kathedraal en het Palazzo dei Priori.

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…