Ronddwalen in de straatjes van Pienza

Bezienswaardigheden, Chianti-streek, Eten & Drinken, Val d'Orcia

Een mooie lentedag. De zon straalt aan de blauwe hemel. We passeren de rood gekleurde velden met klaprozen afgewisseld met de groene velden vol graangewas dat als golven in de zee mee beweegt met de zachte wind.

We zijn onderweg voor de lunch naar één van de mooiste dorpjes van Toscane, namelijk Pienza. Het ligt bovenop een heuvel op circa 500 meter hoogte in de Val d’Orcia. Een klein plaatsje met een sprookjesachtige sfeer dat jaarlijkse vele toeristen verwelkomt.

Het middaguur is bijna aangebroken waardoor we even moeten rondrijden om uiteindelijk onze auto te parkeren op het parkeerterrein. Echt veel parkeergelegenheden zijn er niet, iets om rekening mee te houden.

Insider Tip:

Willen jullie genieten van een dag vol cultuur, wijn en lekker eten? Ontdek Pienza, Montalcino en Montepulciano tijdens een georganiseerde grand tour.

Tijdens deze tour proef je de beroemde Brunello di Montalcino en Nobile di Montepulciano wijn. Verder zit onder andere inbegrepen; een pendeldienst van en naar Lucca, meertalige gidsen, wijnproeverijen en bezoekjes aan Montalcino, Montepulciano en Pienza.

Meer informatie en het boeken van deze tour kan op de website van Get Your Guide.

Ervaring leert dat het plannen van een bezoek aan een drukbezocht dorp beter in de ochtend kan plaatsvinden. We slenteren langs de winkeltjes met onder andere keramiek, veelzijdigheid in lokale producten en souvenirs om zo rond te dwalen in de straatjes zoals Via dell’Amore (liefde) of Via del Bacio (kus).

De uitzichten vanaf de stadsmuur zijn fenomenaal. Mooie doorkijkjes richting het landschap van de Val d’Orcia met zijn glooiende heuvels en kleurenpallet. Natuurlijk kan ook hier een Duomo mét waterput niet ontbreken.

Pienza dankt zijn karakter aan Paus Pius II, die van zijn geboortestad de perfecte renaissancestad wilde maken. Het is 1405 als in Cosignano, een vrij onbeduidend dorpje in het Toscaanse heuvelland, Enea Silvio Piccolomini wordt geboren. Hij groeide op in een arm gezin en ging pas op latere leeftijd studeren maar ontpopte zich als een ware humanist. Deze Piccolomini schopte het uiteindelijk tot paus.

Eenmaal op de heilige stoel bedacht Piccolomini, inmiddels beter bekend als Pius II, dat hij van zijn geboortestad de ideale stad wilde maken – het huidige Pienza.

Culinair Pienza

Allemaal leuk om te weten maar dit stadje is eigenlijk beroemd om de productie van de Pecorino kaas (Schapenkaas).

Er zijn vele kaasboerderijen in de omgeving van Pienza te vinden waar de desbetreffende familie je graag vertelt over deze speciale kaas en schroom niet om deze zachte kaas te proeven al dan niet onder het genot van een glaasje wijn.

In het oude centrum stappen wij bij Trattoria ‘La buca delle fate’ binnen voor onze lunch. Een restaurant waar men gerechten bereid volgens de traditie van ‘cucina povera’ – de arme Toscaanse keuken én waar de dolce gepresenteerd worden in een rijdende vitrinewagen.

We genieten van de lokale home-made Pici (een op spaghetti lijkende pastasoort van deze streek) op wonderbaarlijke wijze bereid met Toscaans brood, gewoonweg buonissimo met hoofdletter B. We hebben het recept kunnen ontrafelen van de vriendelijke cameriere (ober).

Voor de culinaire lezers onder ons, je hebt nodig: Pici, sneetjes Toscaans brood of boerenbrood (100 gr), extra vergine olijfolie, teentjes knoflook, gedroogde chilipeper, ansjovis en natuurlijk de pecorino.

Breng water aan de kook voor de Pici en bereid volgens gebruiksaanwijzing. Meng het brood grof in de keukenmachine. Verhit in de koekenpan de olijfolie, ongeveer 2 eetlepels en rooster het brood, breng op smaak met wat knoflook, zet even opzij. In een andere koekenpan bak je de geperste 2 à 3 tenen knoflook met de gedroogde chilipeper en klein gesneden ansjovisfilet in ongeveer 6 eetlepels olijfolie. Voeg de Pici bij het knoflook mengsel en voeg als laatste de broodkruim toe. Zout en peper naar smaak. Serveer vervolgens met de geraspte pecorino.

Niks armoede, het is een geweldige combinatie van pasta met het knapperig geroosterd brood, de knoflook en chilipepertje geven die heerlijke bite.

Glaasje vino erbij en Buon appetito!

Monique Engelen-Tonk

| Salve! Na vele jaren rondreizen, op zoek naar de leukste plekjes en achterafsteegjes in Toscane en Umbrië heb ik in mei 2016 mijn hart gevolgd naar Italië. Schrijven is voor mij een middel om ervaringen vast te leggen en telkens weer te beleven van de grote lijnen tot in de kleinste details.


Gerelateerde artikelen

ToscaneTips

Meer weten over ToscaneTips
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact