Zoek & boek

Rondreizen door de Chianti streek

Tussen Florence en Siena, in de regio Toscane, ligt de Chianti-streek. De Hier komen vele bekende wijnen vandaan.

De Chianti-streek is een uitgestrekt gebied, met lieflijke groene heuvels en oude, prachtig pittoreske dorpjes, in de typische Toscaanse stijl. Het is een heerlijk gebied om op je gemak doorheen te reizen, en te genieten van de schoonheid van de natuur en de wijngaarden, de stilte en de authentieke levensstijl.

De beste manier om door de Chianti-streek te reizen, is met de auto, uiteraard voorzien van een goede wegenkaart of navigatiesysteem.

Als je besluit om zonder auto te gaan, ben je aangewezen op het openbaar vervoer, wat soms lastig kan zijn. Niet dat de afstanden zo groot zijn, maar de aansluitingen zijn niet altijd goed en de bussen en treinen rijden niet heel frequent. Het is dus zaak om goed voorbereid op reis te gaan en de dienstregelingen goed te bestuderen.

Rondreizen met de trein

rondtrein

Er zijn twee centraal gelegen treinstations in de stadjes Poggibonsi en Castellina. Er is een directe verbinding vanuit Florence naar Poggibonsi, terwijl je om in Castellina te komen, moet overstappen in Empoli.

Tussen Poggibonsi en Castellina rijdt er meerdere keren per dag een regionale trein. De keuze voor Poggibonsi of Castellina hangt af van je plannen. Om in bijvoorbeeld San Gimignano te komen, kun je het best naar Poggibonsi reizen en daar de bus nemen.

Wie meteen in het hart van de Chianti-streek terecht wil komen, kan de trein naar Castellina nemen, en van daaruit wandelingen maken of één van de bussen naar andere dorpjes nemen, bijvoorbeeld naar Monteriggioni.

Dienstregelingen voor de trein zijn te vinden op de website van Trenitalia, de Italiaanse spoorwegen, waar je ook kaartjes kunt kopen.

Rondreizen met de bus

rondbus

Een andere mogelijkheid is om vanaf centraal station Florence, Firenze SMN (Santa Maria Novella), de bus te nemen.

Omdat er meerdere busmaatschappijen zijn, is het belangrijk om goed te informeren waar ze wel en niet stoppen. De bussen van de SITA stoppen bijna in elk dorp, maar andere buslijnen weer niet. Bus 365 rijdt van Florence naar Greve, Radda, Castellina en Gaiole, maar soms alleen tot Greve.

Met name gedurende de vakanties en op zondagen rijden er weinig bussen. Het is dan handig om te weten wanneer de laatste bus gaat, om niet gedwongen de nacht ergens in een dorpje te hoeven doorbrengen, of uren door de Toscaanse heuvels te moeten lopen.

Het is trouwens niet aan te bevelen op de wegen voor auto’s te lopen. Er zijn veel onverharde weggetjes waar het prettig lopen is, en er zijn lokaal kaarten te koop waar deze paadjes op vermeld staan.

Buskaartjes zijn verkrijgbaar op trein- en busstations, maar vaak ook in bars en in de tabakswinkels: de “Tabacchi”. De prijs van buskaartjes is laag en wordt bepaald door de afstand: er zijn verschillende zones. Deze kun je zelf opzoeken maar ook de kaartverkopers zijn meestal op de hoogte. Wie met de bus reist, doet er goed aan niet te veel bagage mee te nemen.

Rondtrekken op de fiets of op de scooter

scooter

Wie met de bus of trein reist, kan overwegen vervolgens een fiets of scooter te huren. Op die manier ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt, net zo lang of kort als je wilt.

In Greve is een grote fietswinkel, Officina Ramuzzi, waar je racefietsen en mountainbikes kunt huren, bijvoorbeeld voor de duur van een dag of een week. Deze winkel verhuurt ook scooters, een goede en relaxte manier om Toscane te verkennen.

Je kunt dan ook gebruik maken van de Strade Bianche, een parcours van een wielerwedstrijd die geheel over onverharde wegen in de Chianti-streek loopt. Onderweg kom je de wijnkelders en agrarische bedrijfjes tegen, waar je wijn kunt proeven of lokale specialiteiten kunt kopen.

Rondreizen met de auto of motor

rondauto

Hoewel de trein leuk is en de bus goedkoop, gaat er uiteindelijk niks boven een auto om in Toscane rond te reizen. Op die manier reis je comfortabel en kun je net zoveel bagage meenemen als je wilt, en werkelijk alle bochtige achterafweggetjes van deze prachtige regio uitproberen.

Het is de ultieme vrijheid.

Wie van Florence komt heeft de keuze uit drie doorgaande wegen:

Superstrada FirenzeSiena. Dit is de snelste verbinding tussen Florence en Siena, ongeveer 50 minuten. De snelweg loopt langs de westelijke kant van de Chianti-streek en de Val d’Era vallei. Je rijdt dus als het ware om de streek heen en dat is jammer. De afslag om in het hart van de Chianti-streek te komen is die naar Poggibonsi Nord.
SR 222 Ook wel Chiantigiana weg genoemd. Dit is een provinciale weg die dwars door de Chianti-streek loopt. Het is een doorgaande weg maar hij loopt in vele kronkels tussen de heuvels door en is daarom uitermate geschikt voor wie van het landschap wil genieten. ‘s Nachts is de weg erg donker, en is voorzichtigheid geboden. Er kunnen ook zomaar wilde zwijnen, stekelvarkens of herten de weg oversteken.
SR 2 Dit is de Via Cassia, die in de Romeinse tijd Rome met Florence verbond. Hij loopt door Poggibonsi en Monteriggioni, en wordt dus nog steeds gebruikt. Deze weg loopt parallel aan de Superstrada maar is wat gemoedelijker. Aangeraden wordt om deze te nemen van Florence naar Falciani, vandaar een binnenweg naar Greve te nemen en dan verder ter gaan op de Chiantigiana weg (SR 222). Dit gaat redelijk snel en is een mooie route.

Door op deze manier door Toscane te rijden met eigen vervoer, heb je de kans de regio echt te leren kennen, met zijn schilderachtige landschap en vriendelijke boerderijen op de heuveltoppen.

Aan de andere kant heeft ook het reizen met het openbaar vervoer zijn charme en biedt als voordeel dat je net zoveel wijn kunt drinken als je wilt, tijdens bezoeken aan de wijnboerderijen.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Met de auto naar Toscane? Hier wat je moet vooraf moet weten!

Wat Toscane zo populair maakt? Eigenlijk kunnen we daar geen één reden voor verzinnen, maar veel...

Met de auto naar Toscane? 5 tips om rekening mee te houden

Het is een eindje rijden, maar dan heb je ook wat. Het laatste uur zweef je...

Een fly drive vakantie naar Toscane

Fly drive vakanties worden steeds populairder; zo ook een fly drive naar Toscane. Tijdens dit soort...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…