Zoek & boek

San Biagio (abdijkerk van San Gimignano) bezoeken

De viering van een meesterwerk uit de 16de eeuwse renaissance architectuur.

Toscane, vooral bekend om zijn glooiende heuvels, zonovergoten terrassen, uitgestrekte wijngaarden, idyllische middeleeuwse dorpjes en door cipressen omzoomde oprijlanen.

Vlak bij Montepulciano is zo’n mooie fotogenieke, door cipressen omzoomde, oprijlaan wanneer je een bezoek brengt aan de nabijgelegen kerk.

De parel van Montepulciano

bomen

Montepulciano is bekend om zijn uitstekende wijn, de Vino Nobile. Een prachtige renaissance stadje met een gezellige sfeer en een overvloed aan wijnwinkeltjes.

kerkberg

Maar voor mij ligt de echte parel van Montepulciano ongeveer twee kilometer buiten het stadje. Aan het einde van de cipressenlaan ligt, op de top van een heuvel, de monumentale abdijkerk, San Biagio, ook wel de Tempio (tempel) genoemd.

De ligging is fantastisch. Je kan hier genieten van een schilderachtig uitzicht op de Val d’Orcia en Val di Chiana.

Hoe kom je bij de San Biagio kerk?

kerkuitzicht

Voor de wandelaars is het vanaf Montepulciano goed te lopen. Er vertrekt ook een open toeristenbusje vanuit het dorp en je kan mee op sightseeing tour. Met de eigen auto rijd je er in vijf minuten heen en je kan er gratis parkeren.

De San Biagio kerk werd gebouwd tussen 1518 en 1580 in de hoogtijdagen van de Renaissance.

Dit jaar bestaat de kerk precies 500 jaar en dat is reden voor extra aandacht. De kerk is opengesteld tot 4 november. Elke zondag wordt er een mis opgedragen en het is ook mogelijk om er een huwelijk te voltrekken of een doop te vieren (vooral populair bij de Italianen).

Meesterwerk

Het is een meesterwerk van de architect Antonio da Sangallo de Oudere (1518 ~1545). Hij behoorde tot de Florentijnse Sangallo familie van buitengewoon getalenteerde renaissance architecten.

Hij bouwde de San Biagio op de plaats van een vroegere kerk maar veranderde de plattegrond van de kerk in een Grieks kruis. Het Griekse kruis was de meest klassieke expressie van de 15de eeuwse renaissance stijl.

Twee andere voorbeelden van de invloed van het Griekse kruis zijn de Santa Maria delle Carceri in Prato en de Sint Pieterkerk in Rome.

De buitenmuren zijn geheel bekleed met Travertijn: een geelachtige kalksteen dat wordt gewonnen in de buurt van Tivoli.

interieur

Het interieur is statig en heeft vier grote bogen waarop de enorme koepel rust.

Alle elementen van renaissancistische harmonieuze bouwkunst zijn aanwezig. De rechter klokkentoren is nooit voltooid, alleen de basis staat er. De linker klokkentoren heeft de drie klassieke zuilenorden, typerend voor de renaissance, van onder naar boven de Dorische, Ionische en Korintische orde.

Het zal Italië niet zijn, als de bouw van de kerk niet werd bepaald aan de hand van een wonder. Op 23 April 1518 liepen twee meisjes en een boer genaamd Toto voorbij de oude kerk en ze zagen de ogen bewegen van een afbeelding van de Madonna, alsof ze echt in leven was.

Toto, van wie nu nog steeds een beeld staat in de sacristie, heeft zich zijn hele leven ingezet om aalmoezen te verzamelen om de bouw van de kerk mede te bekostigen.

San Biagio bezoeken bij zonsondergang

San Biagio kerk bij zonsondergang

zon

Een mooie manier om de dag te eindigen. Bezoek de San Biagio bij zonsondergang. De kleuren komen dan dankzij het zachte avondlicht het allerbeste uit. Naarmate de zon feller gaat schijnen, wordt de San Biagio witter, maar lang niet zo mooi als de goudgelige gloed in de avondzon.

Op het grasveld zitten, veel foto’s maken ende kleuren bij zonsondergang zien veranderen van zilver naar goudkleurig gloed is mijn beste tip die ik kan geven.

Rosi

Eigenaar van Rosi Lucca horseriding | Ik ben Rosi en woon sinds 2003 in Bagni de Lucca, Toscane. De eerste jaren heb ik als reisleidster gewerkt voor OAD en SRC. Het gidsen door heel Italië heb ik na 5 jaar ingeruild voor het gidsen te paard. Sinsdien werk ik als gids, tolk en PR op een ranch nabij Lucca. Verder verhuren wij vakantiewoningen en organiseren yoga retreats. Na al die jaren ben ik nog steeds betoverd door de schoonheid van het landschap, de pure natuur, de cultuur en de vriendelijkheid van het volk.

Rosi
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Piombino: meer dan een overstapplaats naar Elba

Kustplaats Piombino, gelegen in provincie Livorno, kennen veel Toscaneliefhebbers alleen vanwege de haven waar de veerboten...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…