Zoek & boek

San Quirico d'Orcia, het hart van de Val d'Orcia

Het zuiden van Toscane is een prachtig gebied waar ontzettend veel te zien en te beleven valt.

Als je op zoek bent naar een centrale plek om bijvoorbeeld Montalcino en Pienza te ontdekken, is San Quirico een uitstekend optie. Het ligt precies in het midden van het gebied en is daardoor de perfecte uitvalbasis.

In San Quirico zelf is ook genoeg te zien en te beleven. Zoals bijvoorbeeld de prachtige kathedraal en de hoofdstraat met verschillende winkels en restaurants.

Bijzonder stadje in een prachtige omgeving

groen

San Quirico d’Orcia is een prachtig stadje dat bovenop een heuveltop ligt. Het is gelegen tussen Pienza en Montalcino in.

Het stadje ligt bovendien in een prachtige landelijke omgeving. Vlak voordat je het stadje inrijdt, zie je net na een lange brug cipressenbomen. Deze bomen zijn ontzettend mooi én populair bij fotografen. Sterker nog: het zijn de meest gefotografeerde bomen van heel Toscane. Je moet er dan overigens wel in het goede seizoen zijn. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn de cipressenbomen prachtig en moet je de mogelijkheid zeker grijpen om een mooie foto te maken van deze bijzondere bomen.

Vroeger was San Quirico een belangrijke stad. Vooral voor veel gelovige mensen was dat het geval. De reden hiervoor is eenvoudig. San Quirico ligt precies op één van de belangrijkste pelgrimsroute van de Middeleeuwen, de Via Francigena. Deze route verbond Noord-Europa met Rome. San Quirico was een belangrijke stop voor mensen die op pelgrimstocht waren. Ze konden hier overnachten en/of een maaltijd nuttigen. De stad is overigens precies door de helft verdeeld door de hoofdstraat, de Via Dante Alighieri. Je kunt op deze hoofdstraat de versterkte muren van vroeger nog steeds zien staan.

kerkbuiten

Buiten de stad is voldoende parkeergelegenheid zodat je lopend de stad binnen kunt gaan. Dat doe je door één van de vier ingangen die in de stadsmuren te vinden zijn. Het is wellicht het meest verstandig om bij de ingang in het noordwesten van de stad te beginnen. Je raakt daar direct onder de indruk van het uitzicht op Collegiata of the Saints Quirico and Giulietta, een prachtige Romaanse kerk die zowel barokke als gotische invloeden heeft gehad in het verleden.

Je ziet direct dat het een oude en verweerde kerk is door bijvoorbeeld de gaten in de stenen. De verschillende doorgangen en deuren in de kerk zijn prachtig en het is zeker aan te raden om de kerk te beklimmen en bovenin de verschillende sculpturen van leeuwen te bekijken die elk in een verschillende positie gebouwd zijn. Dat komt omdat elke leeuw een verschillende ingang ‘bewaakt’.

Bezienswaardigheden in San Quirico d’Orcia

steegjepaleis

Direct achter de kerk ligt het Palazzo Chigi, een prachtig paleis dat tegenwoordig dienst doet als gemeentehuis. Loop over de Via Dante Aligheri richting het Piazza della Libertá. Dit is het hart van de stad, waar je ook de kerk van San Francesco vindt. In de volksmond noemt men deze kerk ook wel de kerk van Madonna. Dat komt omdat het terracottabeeld van Madonna, gemaakt door Andrea della Robia, hier beschermd wordt. Vroeger werd dit beeld bewaard in de nabijgelegen Vitaleta kapel.

Wanneer je honger of dorst hebt gekregen, is het verstandig om op de hoofdweg Via Dante Aligheri te blijven. Hier vind je diverse restaurants waar je zowel heerlijk kunt lunchen als dineren. Helemaal aan het einde van deze straat is nóg een kerk te vinden: de kerk van Santa Maria Assunta. Dit is een eenvoudige maar sfeervolle kerk waarbij vooral de portaal met kleine uitsnijdingen van dieren erg veel indruk maakt.

Er is trouwens nog veel meer te zien in San Quirico d’Orcia. Zoals bijvoorbeeld de bijzondere Horti Leonini tuinen waarvan de ingang bij het Piazza della Libertá ligt. Er is overigens nog een andere ingang, vlak achter de Santa Maria Assunta kerk. De tuinen werden halverwege de zestiende eeuw ontworpen door Diomede Leoni. In de tuinen is onder meer een standbeeld van Cosimo III dé Medici te vinden en de overblijfselen van een 39 meter hoge middeleeuwse toren. Helaas werd deze in de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernietigd.

Buiten de stad

land

Rondom de tuinen liggen versterkte muren waar je op kunt klimmen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de Val d’Orcia. Je ziet de heuvels van Pienza en Montalcino, maar ook het bijzondere vulkanische Monte Amiata.

Zodra je San Quirico verlaat, betreed je het landschap waar Toscane zo bekend om staat en dat op vrijwel iedere ansichtkaart terug te zien is: prachtige glooiende heuvels en een bijzonder groen landschap. Onderweg naar Pienza kom je ook langs één van de allermooiste kapellen in de Toscane tegen, de Capella van Vitaleta. Deze kapel is precies in het midden van de heuvel gebouwd en behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de Val d’Orcia.

boogje

De natuur en het landschap rondom San Quirico d’Orcia is erg indrukwekkend en schilderachtig. Waar je ook kijkt, zie je gouden korenvelden en glooiende heuvels die in elkaar overlopen en daardoor achter elkaar aan lijken te rennen. Natuurlijk maken ook de cipressenbomen langs de kronkelende landweggetjes veel indruk. Her en der wordt het landschap onderbroken door een oude boerderij of een prachtige landelijke woning. Door van San Quirico naar bijvoorbeeld Pienza te wandelen, dompel je jezelf helemaal onder in het landschap en kun je er met volle teugen genieten.

Zowel in San Quirico zelf als in de omgeving van het stadje is meer dan genoeg te beleven. Als je het zuiden van Toscane wilt ontdekken, is dit de ideale uitvalbasis. Mocht je ergens ander verblijven, moet je het stadje zeker met een bezoek vereren om je vakantie compleet te maken!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…