Zoek & boek

Sightseeing in het sublieme Siena

De stad Siena is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en één van de mooiste stedelijke omgevingen in de regio. Zeker in het geval van mensen die Toscane nog niet heel goed kennen dreigt haar schoonheid soms onder te sneeuwen door de aanwezigheid van het magnifieke Florence op nog geen 100 kilometer afstand, en dat is verre van terecht.

Om deze reden zet ik in dit artikel enkele van de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Siena in de spotlight.

Met een bevolking van iets meer dan 50.000 mensen is Siena zeker geen grote stad, maar dankzij de enorme geschiedenis die zij bezit wordt het aangeraden om tenminste drie dagen uit te trekken om haar een beetje te leren kennen. De hoeveelheid architectonische geschiedenis die te vinden is in Siena is indrukwekkend.

En op de meeste plekken is het simpelweg bewonderen ervan vanaf de buitenkant slechts de helft van de ervaring.

kerk

Het gothische Palazzo Pubblico is een goede plek om te beginnen in Siena, aangezien het aan het centraal gelegen Piazza del Campo ligt en het ook het stadsmuseum van Siena herbergt. Het gebouw is voornamelijk gebouwd uit baksteen en travertin, en de structuur ervan bezit een hele collectie karakteristieke stenen bogen en zuilen. Binnen kan je onder andere werken van vooraanstaande schilders uit de Renaissance bewonderen, waaronder schilderijen van Duccio en Simone Martini.

toren

Naast het Palazzo Pubblico, wat overigens dienst doet als stadhuis van Siena, ligt de Torre del Mangia, een toren van 102 meter hoog vanuit welke je zonder twijfel de beste uitzichten over de Piazza del Campo hebt. De constructie van dit bouwwerk duurde tien jaar (1338-1348) en de hoogte ervan is geen willekeurige keuze. Indertijd is er namelijk voor gekozen om de toren precies even hoog te maken als de Duomo de Siena, oftewel de kathedraal van Siena, als symbool van de gelijkheid tussen de kerk en de staat.

wit

De kathedraal van Siena zelf, de volledige naam vanwelke overigens de Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta is in het Italiaans, is ook een must voor wanneer je Siena bezoekt. De karakteristieke façade, de rood-groene poorten en de prachtige campanile maken van dit gebouw één van de meest in het oog springende structuren aan het plein, al is het interieur zo mogelijk nog indrukwekkender.

In de kathedraal vindt je naast de beroemde San Giovanni Battista van Donatello ook een marmeren vloer die ooit door de gerenommeerde kunsthistoricus Giorgio Vasari “de grootste, mooiste en meest magnifieke vloer ooit” genoemd is.

Ter behoud van dit kunstwerk, dat bestaat uit 52 marmeren platen waarop scènes uit het Oude Testament zijn afgebeeld, is het afgedekt met glazen platen en slechts enkele maanden per jaar tentoongesteld aan het publiek.

paleis

Siena heeft zoveel ontzettend veel te bieden voor de liefhebber dat dit artikel met gemak nog wel enkele bladzijden langer zou kunnen zijn, maar om af te sluiten is het Palazzo Chigi-Saracini meer dan het vermelden waard. Dit stedelijke paleis en gothische meesterwerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd door de familie Marescotti, waarna het in handen kwam van de Graaf Galgano Lucarini Saracini en later van Fabio Chigi Lucarini Saracini. Tegenwoordig is het paleis de thuisplek van de prestigieuze Accademia Musicale Chigiana, het conservatorium van Siena.

Uiteindelijk is Siena gewoon een stad die je eigenlijk gezien moet hebben als je van Toscane houdt. Het kan in het hoogseizoen vrij toeristisch zijn, maar dat doet niet af aan de pracht en praal die je op iedere straathoek en in ieder steegje tegenkomt.

Max Decimer

Hi, ik ben Max Decimer, zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf. Het werk houdt me redelijk bezig, maar wanneer ik even de kans heb probeer ik zoveel mogelijk hoeken van de wereld te zien, of die nou aan de andere van de wereld of op 15 minuutjes rijden liggen. Montepulciano is één van mij meest recente “ontdekkingen, vandaar dat ik zo nu en dan wat indrukken zal delen op ToscaneTips.nl.

max decimer
Max Decimer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Duomo (Kathedraal) van Florence bezoeken? Blikvanger van Florence

Een van de meest iconische gebouwen in Toscane is toch wel de Duomo Santa Maria del...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…