Zoek & boek

Het tropisch witte strand van Vada

Wie aan Toscane denkt, kan vast een rijtje opnoemen met wat kenmerken. Wat veel wordt opgenoemd is dan vaak het lekkere eten en drinken, het mooie landschap, de Italianen et cetera.

Toch durf ik bijna te wedden dat men niet snel aan een tropisch wit strand denkt. Logisch, want die heb je er ook niet. Toch? Mooi wel dus!

In dit artikel vertel ik graag alles over dit witte strand en waarom het nog zo onbekend is onder de toeristen.

Vind een vakantiehuis aan de Toscaanse kust

Een strandvakantie naar Toscane is aan te raden voor stelletjes, gezinnen met jonge kinderen en ook gezinnen met oude kinderen. Eigenlijk voor iedereen dus. Dat komt ook omdat de Toscaanse kust ontzettend divers is. 

Een tropisch gevoel in Toscane

duinenzee

Natuurlijk heeft Toscane al prachtige stranden, maar misschien mis je toch een beetje dat tropische gevoel. Wil je dit wél beleven en graag iets nieuws ontdekken, dan kan ik je de zogenoemde ‘Spiagge Bianche’ (‘Witte stranden’) zeker aanraden.

Het lange strand ligt tussen Rosignano en Vada in en is kindvriendelijk omdat de zee hier geleidelijk afloopt. Daarnaast is het gratis, je mag er je handdoek neerleggen en bent niet verplicht om zonnebedjes te huren.

Wat heeft het strand dan nog meer te bieden naast een blauwe zee?

winkeltjezee

Qua eetgelegenheden niet zoveel; er is namelijk maar 1 strandtentje waar je wat kunt eten. Zelf eten en drinken mee brengen is dan ook een aanrader. Er is wel een kitesurfschool, waar de echte sportievelingen kunnen leren kitesurfen.

Daarnaast lopen er wel veel strandverkopers rond. Hier moet je tegen kunnen en zal je ook regelmatig ‘nee’ tegen ze moeten zeggen, maar in ruil daarvoor kan je je ogen uitkijken met de spullen die ze verkopen. Zo lopen ze vaak langs met grote karren, die volhangen met bikini’s waar je al voor een tientje een leuke bikini kan kopen. Maar ook handdoeken, zonnebrillen en zelfs eten zijn te koop.

Nu klinkt een wit strand en een blauwe zee heel romantisch en tropisch, maar in de realiteit is de aanleiding hiervoor wat minder romantisch. Het strand ligt namelijk in de buurt van de ‘Rosignano Solvay’ fabriek en dat verklaart ook gelijk de reden waarom het zand zo wit is.

De fabriek produceert een soort soda en loost een deel van het afvalwater in zee, waardoor het zand automatisch bleekt. Het is een natuurlijk mineraal, waardoor het niet schadelijk is voor de gezondheid. Houd er wel rekening mee dat je niet kan snorkelen in de zee, omdat het water niet heel helder is. Desalniettemin is het een prima zee en kan je er wel gewoon in zwemmen.

Niet zo toeristisch

stil

Voor wie niet zo van toeristen houdt, is dit strand ook een aanrader; het is namelijk vooral bekend onder de Italianen.

Hoe dit komt?

Het strand ligt nogal verstopt en is niet erg makkelijk te vinden. Wanneer je richting het strand rijdt kom je veel onduidelijke bordjes tegen die allemaal het witte strand aangeven. Nou blijken er meerdere ‘Spiagge Bianche’ te zijn die staan aangegeven, maar die zijn niet zo groot en zeker niet zo mooi als het strand wat ik bedoel.

Zo lang je deze bordjes maar blijft volgen, kom je op een gegeven moment uit bij een groot grasveld waar je de hele dag kunt parkeren voor ongeveer 10 euro. Houd er rekening mee dat je dan nog wel een kleine 10 minuten moet lopen voordat je op het strand bent. De route ernaar toe kom je al grote pijpleidingen naar de fabriek tegen wat de ervaring op zich al bijzonder maakt.

Voor iedereen die dus geniet van een lekker dagje strand, maar eens wat anders wil proberen én in de buurt is van Vada: dit strand is zeker een aanrader!

Vind een vakantiehuis aan de Toscaanse kust

Een strandvakantie naar Toscane is aan te raden voor stelletjes, gezinnen met jonge kinderen en ook gezinnen met oude kinderen. Eigenlijk voor iedereen dus. Dat komt ook omdat de Toscaanse kust ontzettend divers is. 

Annabel Ruijgrok

Ciao Tutti! Mijn naam is Annabel en ik studeer International Business and Management. Al meer dan 12 jaar bezoek ik Toscane, waarin ik mij ieder jaar waan in ‘la dolce vita’ en de meeste leuke en onbekende plekjes ontdek. Ik ben dol op het Italiaanse landschap, de Italianen en de Italiaanse keuken. Mijn reiservaringen leg ik vast op beeld en deel ik graag met jullie. Ci vediamo presto!

annabel-ruijgrok-735x490
Annabel Ruijgrok
Allround Creative Marketeer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…