Zoek & Boek

Street art Florence van Clet Abraham

Florence in Italië is een fotogenieke stad met de statige huizen, de vele palazzo’s en de versieringen in iedere straat. De Italiaanse stad heeft een aantrekkingskracht op kunstliefhebbers van over de hele wereld, want Florence ademt historie. Er zijn tientallen musea te vinden waar kunstwerken in alle soorten en maten te bewonderen zijn. Maar had je ook verwacht dat er in de eeuwenoude straten van Florence kunst te vinden is?

Street art zou je misschien niet snel verwachten in het oude Florence, maar het is er zeker. De straatartiest Clet Abraham maakt het een stuk leuker om door de straten te wandelen en in het verkeer in Florence deel te nemen. Zijn werk is namelijk te vinden op de verkeersborden in de stad. Of beter gezegd: geïntegreerd met de verkeersborden.

Street art in Florence van Clet Abraham

Allereerst: wie is Clet Abraham eigenlijk? Clet Abraham werd in 1966 geboren in Bretagne in Frankrijk. Hij studeerde aan de Ecole des Beaux-Arts in het Franse Rennes. Na zijn studie kwam hij in Rome terecht, maar verhuisde in 2005 naar Florence. Daar begon hij met zijn project om straatborden in kunstwerken te veranderen. Al zo’n 20 jaar gaat hij regelmatig ’s avonds op pad om de verkeersborden in Florence te versieren met zijn werk. Door inwoners van Florence wordt hij ook wel de verkeersagent van de ziel genoemd.

Bijzonder aan zijn street art is dat hij geen gebruik maakt van muren en gebouwen, maar alleen maar van verkeersborden. Bovendien is zijn werk niet permanent, omdat de stickers gemakkelijk te verwijderen zijn. De artiest ziet het daarom ook niet als vandalisme, maar als een vorm van kunst. Zijn filosofie? Zolang er straten (en dus straatborden) zijn, kan er street art bestaan.

bord

Clet Abraham tovert verkeersborden om in kunst. Verkeersborden hebben volgens hem zo veel te zeggen als we op weg zijn en ze vertellen tegelijkertijd niets. Daar wil hij verandering in brengen. Hij geeft de verkeersborden andere interpretaties – politieke, religieuze of filosofische betekenissen – zonder dat het verkeersbord zijn functie verliest. En soms is het simpelweg om een lach op de mensen hun gezicht te toveren. Humor is namelijk erg belangrijk in de street art van Clet Abraham. Zo hing hij Jezus aan het kruis bij een verkeersbord van een doodlopende weg of wordt een hart doorboord door een pijl om de richting aan te geven.

Kunstenaar Clet Abraham in Florence

mannetje

Er zijn tientallen, zo niet honderden, werken van Clet Abraham in Florence te vinden. Wanneer je Florence bezoekt zul je ongetwijfeld een paar van zijn verkeersborden tegenkomen als je door de stad loopt. Als je er natuurlijk een beetje op blijft letten. De meeste werken van Clet worden gebruikt bij geen toegang-verkeersborden, maar eigenlijk kun je alle borden in het verkeer in de gaten houden. Florence tolereert het werk van Clet Abraham meestal wel, maar soms wordt het toch als illegaal gezien en verwijderd.

stop

Clet heeft ook een eigen studio in Florence, aan de Via dell’Olmo. Hier verkoopt hij kleine souvenirs, maar ook verkeersborden die door de stad zijn verwijderd. Met wat geluk kun je de kunstenaar ook zelf ontmoeten. Clet reist echter ook naar andere steden om de verkeersborden daar te versieren. Zijn werk van is namelijk inmiddesl niet alleen meer in Florence in Italië te vinden. Zijn werken duiken ook op in andere Europese steden zoals Parijs, Rome, Londen en Valencia. Hij gaat inmiddels zelfs naar steden buiten Europa, zoals Bethlehem en Los Angeles.

Jessica Lokker | Freelance Content Creator

Jessica Lokker is afgestudeerd als multimediaal journalist en werkt momenteel als freelance content creator (tekst en beeld), met name in de reiswereld. Ze reist met haar laptop en camera voor haar werk de hele wereld over, maar een van de favoriete bestemmingen van Jessica blijft toch wel Italië. Altijd op zoek naar minder bekende prachtige plekken, nuttige reistips, mooie fotomomenten en leuke gesprekken met lokale mensen.

Alle blogs van Jessica Lokker

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!