Zoek & boek

De mooiste theaters in Toscane

Theaters en Italië: onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe zit het met Toscane? Zijn hier theaters te vinden, waar je kan genieten van een mooie opera of andere muziek, natuurlijk. Of zijn er nog de echte oude Romeinse theaters te vinden? Ga mee op zoek naar theaters in Toscane, in allerlei vormen en maten (uiteraard is de lijst bij lange na niet compleet…)!

Teatro del Silenzio

beelden

Laten we beginnen met misschien wel het meest bijzondere theater: Teatro del Silenzio. Zeg nu zelf: een theater hoort niet stil te zijn. Toch is het hier stil, muisstil, op één dag na. Dan schittert namelijk de grote Bocelli, tijdens een concert alhier.

Andrea Bocelli werd in deze prachtige omgeving geboren en zingt ieder jaar 1 avond. In 2019 zal dit op 25 juli zijn. Wil je kaarten in de voorverkoop kopen, dan is het verstandig om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Het theater van de stilte vind je bij de stad Lajatico, vlakbij Pisa. Het is een amfitheater, wat is gevormd naar de natuurlijke vorm van een heuvel. Het gebouw stamt pas uit 2006 en werd gebouwd om slechts 1x per jaar dienst te doen: voor Bocelli! Daarom is ook deze naam ontstaan. Het is er verder immers stil…

Ook leuk om te weten: na het concert wordt het geheel ontmanteld en verschijnt er op deplek van het toneel een kunstmatig meer!

Openlucht theater in bijzondere sferen

buitenlucht

Zeker een vermelding waard is het Festival Internazionale del Teatro di Strada: Mercantia. Ieder jaar wordt dit festival gehouden in Certaldo. Dit is een middeleeuws dorpje. Het heeft een historisch gedeelte, welke je alleen kan bereiken met een kabelspoor!

Theater, straatkunst: hoe je het noemen wilt, maar dat het bijzonder is, is zeker. Of zoals ze zelf zeggen: Mercantia è la terra di un sogno, è una notte di luna piena, festa del teatro e della vita, luogo d’incontro e di passioni, è l’uomo che non si arrende e continua il suo canto… (Mercantia is het land van een droom, het is een nacht op volle maan, een festival van theater en leven, een ontmoetingsplaats en passies, het is de man die niet opgeeft en zijn lied vervolgt …)

Romeins theater

graven

Ben je meer van de theaters van vroeger? Er zijn er niet veel in Toscane, maar in Volterra vind je er nog één. Hoewel de Etrusken hier verantwoordelijk waren voor de bouw, is het wel een theater in Romeinse stijl. Je vindt het theater net buiten de stadsmuren.

Florence

Natuurlijk kunnen we niet om Florence heen. Daar vind je o.a. het operahuis Teatro della Pergola. Gelegen in het midden van de stad en hier ligt het al langer dan 350 jaar. Daarom wordt dit operahuis ook wel als oudste van Italië aangemerkt.

Er zijn twee auditoria. Een grote zaal met 1.500 zitplaatsen, en een kleinere concertzaal met 400 zitplaatsen. Sinds 1925 is het een nationaal monument en wordt het prima onderhouden. Zo is het sindsdien al twee maal gerestaureerd. Ongeveer 250 dramaproducties staan ieder jaar op het programma. Tijdens het Maggio Musicale Fiorentino is er een operavoorstelling.

Een ander theater is het Teatro Verdi. Verdi is natuurlijk bekend en ook dit theater bruist van activiteiten. Sinds anderhalve eeuw worden hier prachtige voorstellingen gegeven op het gebied van ballet, dans en muziek. De bariton Girolamo Pagliano heeft gezorgd dat dit theater hier kwam. Hij vond dat muziek een levensbehoefte is voor alle mensen.

Het Teatro Comunale di Firenze is een operagebouw wat oorspronkelijk een openluchtamfitheater was. Het stamt uit 1862 en heeft al heel wat meegemaakt. Zo werd het door brand genoodzaakt om te sluiten, maar in 1864 weer heropend en in 1882 voorzien van een dak. Sinds 1930 is het in handen van het stadsbestuur. Door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en meer problemen moest het theater weer sluiten. Dit keer duurde de sluiting drie jaar (1958-1961). Het theater is daarna veranderd in een ellipsvormig auditorium. Vanwege de nauwe banden met het grote operafestival in Florence, wordt het theater ook wel Teatro del Maggio Musicale Fiorentino genoemd.

In Florence vind je natuurlijk nog veel meer theaters. Andere theaters in Florence zijn bijvoorbeeld Teatro Obihall en Teatro Niccolini.

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…