Zoek & boek

Tips voor een 3 daagse stedentrip naar Florence

Stel je voor: je hebt 72 uur de tijd om de prachtige stad Florence te ontdekken. Wat doe je met die tijd? Een eerste goede tip is alvast een Firenze Kaart aanschaffen die je toelaat zo veel als mogelijk te bekijken.

Maak je overigens maar geen zorgen: we hebben de oplossing voor de vraag hoe je in godsnaam die drie dagen Florence moet organiseren. Het spreekt daarbij voor zich dat als je meer tijd hebt je alles ook op een trager, meer gezapig tempo kunt bekijken.

Als laatste punt: onze voorstellen zijn een mix van culturele activiteiten en tijd die je ook gewoon buiten kunt spenderen. Wil je een andere volgorde aanhouden? Ga vooral je gang!

Dag 1: Piazza della Signoria

pleinmuseum

Het eerste wat je moet doen in Florence is het Piazza della Signoria bezoeken. Op dit plein kan je in de voormiddag terecht in het museum Palazzo Vecchio en de kerk van Orsanmichele.

Beide trekpleisters eens goed bekeken? Dan sla je de Via Calzaiuoli in om aan te komen op het Piazza del Duomo. Vergeet onderweg niet een befaamd Italiaans ijsje, de zogenaamde Gelato, naar binnen te werken. Zowel Grom, Festival del Gelato en Perche no? hebben een assortiment om duimen en vingers bij af te likken.

Ijsje op en aangekomen op het Piazza del Duomo? Dan is het tijd om de kathedraal en de doopkapelte bezoeken. De kathedraal is gratis, de doopkapel zal 15 euro kosten maar is het echt meer dan waard.

Nog energie zo vroeg op de reis? Maak dan de beklimming naar de klokkentoren of zelfs helemaal naar boven op de dom.

Het is middag, tijd voor de lunch. Doe dit bij voorkeur in de buurt want in de namiddag trekken we terug naar het wondermooie Piazza della Signoria. ‘s Middags raden we aan om enkele uren uit te trekken voor het Uffizi museum

Klaar in het Uffizi museum? Dan is het tijd om richting de rivier de Arno te trekken en de befaamde Ponte Vecchio te bewonderen en eens te bewandelen.

Zodra deze must-see achter de rug is zit dag 1 van Florence erop. Geniet van het avondeten en bekijk zeker de stad eens in het avondlicht!

Dag 2: San Marco plein

marcoplein

Dag 2 begint op het bekende Piazza San Marco waar je het Accademia museum kunt bezoeken. Dit is overigens het museum waar het bekende beeldhouwwerk David van Michelangelo te bezichtigen valt.

Alles gezien in het museum? Tijd om naar buiten te trekken en het hoekje om te gaan waar je het Opificio delle Pietre Dure museum kunt vinden, niet al te bekend maar bijzonder mooi en verrassend.

Bezocht? Dan keren we terug naar het Piazza San Marco voor het San Marco museum: vooral de fresco’s van Beato Angelico zijn het bezoek waard.

Lunchpauze!

beelden2

In de namiddag trekken we naar San Lorenzo en brengen een bezoekje aan het Medici Riccardi Palazzo: het hoogtepunt hier is de kleine kapel die door Benozzo Gozzoli werd gedecoreerd.

De volgende stop? Piazza San Lorenzo waar je rond de kerk gaat om weer een parel te bekijken, namelijk de kapellen van Medici.

Zora dit allemaal achter de rug is heb je alvast genoeg musea bezocht. Een korte wandeling in de buurt is altijd een leuke belevenis. Breng zeker eens een bezoekje aan de buitenmarkt van San Lorenzo.

plein2

Genoeg gewinkeld? Dan staat er met de Santa Maria Novella kerk nog één culturele activiteit op het programma. Maar geloof ons wanneer we zeggen dat de prachtige schatten in deze kerk meer dan de moeite waard zijn.

Hierna is het etenstijd en kan je naar hartenlust de stad verkennen!

Dag 3: Oltrarno

Op dag 3 trekken we door de Oltrarno regio van Florence aan de linkeroever van de Arno. Begin bij een bezoek van de Brancacci kampel: de fresco’s van Masaccio zijn prachtig!

Daarna loop je naar het Pitti paleis en de Boboli tuinenwaar je een ruime keuze hebt over hoe je nu de ochtend en de middag wilt spenderen.

Het Pitti Paleis telt immers maar liefst 5 musea en de Boboli tuinen zijn er vlakbij: je zult er nooit in slagen om ze allemaal te bezoeken in zo’n korte tijd.

Beslis wat je graag zou bezoeken… of breng gewoon alle tijd door in de adembenemende tuinen. Je hebt immers al meer dan genoeg musea gezien de voorbije 2 dagen.

Opteer je toch voor het bezoeken van de musea in het Pitti Paleis? Dan kan je hier gerust de hele dag doorbrengen.

Persoonlijk beveel ik de Palestijnse gallerij of het Museum van de Moderne Kunst aan voor de ochtend. Tijdens de lunchpauze kan je dan genieten van een kort bezoek aan de tuinen en dan heb je nog de hele namiddag om nog een ander museum erbij te plakken.

Alles hier gezien? Keer dan terug naar de Ponte Vecchio. Maar voor de oversteek te maken loont het om rechts af te draaien en de Via dei Bardi te volgen tot San Niccolo.

zonsonder

Hier kom je uiteindelijk uit aan de San Miniato poort en de oude stadsmuren. Hierbij kan je klimmen op de Piazzale Michelangelo voor het meest adembenemende vergezicht van deze historische stad dat er te vinden valt.

Zo, hopelijk heb je genoten van jouw 3 dagen in Florence. Boven alles: blijf flexibel en kies er uit wat je echt aanstaat. Beter wat langer doorbrengen bij iets wat je leuk vindt dan bij een activiteit waar je niet echt wild van bent.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…