Tips voor een dagje Lucca

Activiteiten, Bezienswaardigheden, Lucca

Weer een Toscaanse parel ontdekt… Dit keer het charmante stadje Lucca.

Lucca heeft net zoals de rest van het Italiaanse Toscane de bezoeker veel te bieden. Ook al is Lucca niet zo groot als bijvoorbeeld het nabijgelegen Florence, een bezoek aan Lucca is zeer zeker de moeite waard.

De charme van Lucca ligt in de zuivere Italiaanse sfeer die heerst in de pittoreske straatjes van het stadje. Hier proeft men nog de herinneringen aan de voormalige Romeinse nederzetting.

Door de eenvoudige infrastructuur is Lucca erg overzichtelijk en in één dag krijg je een goed beeld van het middeleeuwse centrum en andere bezienswaardigheden.

Het centrum is nagenoeg autovrij en dat nodigt uit tot gezellig slenteren door de leuke straatjes en het Italiaanse leven proeven in al zijn facetten.

Plan zelf je vakantie naar Lucca

Plan zelf je vakantie naar Lucca

Lucca heeft, met zijn oude stadsmuur, het beroemde ovale plein, de vele geweldige restaurants en zijn ruim 100 kerken, de Italiaanse X-factor! Dit zijn onze tips:

Lucca smaakt naar meer

Maar Lucca heeft meer om te ontdekken. Het is één van de rijkste steden in Noord-Italië en dat zie je zeker terug aan de staat waarin de stad verkeert.

De stad van de 100 kerken en al haar andere artistieke schoonheden ziet er prachtig uit.

Eigenlijk is één dag niet voldoende om alles te ontdekken in Lucca, maar proberen kan altijd.

Waarschijnlijk doe je jezelf de belofte om na die ene dag hier zeker nog een keer terug te komen.

Historie proeven, geheime plekjes ontdekken

Als je in ieder geval de nacht in een hotel of B&B in Lucca door kan brengen, dan kun je de dag vroeg starten.

Begin dan eens met een wandeling op de oude stadsmuren. Deze overblijfselen uit 1504 en 1646 zijn ooit gebouwd tegen de aanvallen vanuit Florence. Het bijzondere bouwwerk is één van de vroegste vestingwerken in Europa en nog steeds in een zeer goede staat.

De stadsmuur is circa vier kilometer lang en heeft een fiets- en wandelpad en een geweldig uitzicht. Op de muur krijg je een goed beeld van Lucca met al zijn geheime hoekjes.

Tip: Lucca verkennen met de fiets | v.a. € 15 per persoon

Tip: Lucca verkennen met de fiets | v.a. € 15 per persoon

Een 3 uur durende activiteit waarbij je zelfstandig Lucca met de fiets verkend. Volg de monumentenroute op de kaart (of wijk ervan af). Geniet van de vrijheid zonder dat je vast zit aan een strak programma. Fiets lekker op je eigen tempo, verken de stadsmuur en zie de vele hoogtepunten van Lucca.

Boek nu >
Ineens valt je oog op kinderspeelplaatsen, recreatiegebieden met picknicktafels, geheime doorgangen en schaduwrijke plekken. Je ziet hier dat het historisch geheugen van de stad veel te vertellen heeft.

Maar ook de natuur laat van zich spreken, bijvoorbeeld met de rijke variatie aan planten in het Lucca Botanische Park. Misschien kun je ook nog een bezoek brengen aan de bibliotheek, het herbaria of de laboratorium-musea.

Een indrukwekkend centrum

De huidige muur heeft zes toegangspoorten waarmee je ‘de stad van de honderd kerken’ kunt betreden. Lucca dankt deze naam aan de vele religieuze gebouwen die de verschillende Italiaanse bouwstijlen vertegenwoordigen. Omdat je ze nooit allemaal in die ene dag kunt bezoeken, is het misschien beter als we ons voor nu richten op ‘Il Duomo’.

De kathedraal van St. Martin ligt op het gelijknamige plein dicht bij het treinstation. Het is de thuisbasis van schitterende kunstwerken. Hier vind je bijvoorbeeld het bekende houten kruisbeeld van het heilige gezicht, het Volto Santo, tevens het symbool van de stad. Maar ook de Ilaria del Carretto tombe van Jacopo della Quercia is hier te vinden.

De kathedraal ligt in het hart van het historische centrum en na het bezoek aan de kerk kun je hier genoeg gezellige horecagelegenheden vinden voor een lekkere Italiaanse espresso.

Weer uitgerust? Dan moet je zeker even door de beroemdste straat van Lucca lopen, Il Fillungo. Hier kom je werkelijk de meeste prestigieuze winkels tegen, maar ook kleine sfeervolle zaakjes. Als je van winkelen houdt, dan ben je hier zeker op de juiste plek.

De mooiste plekjes van de stad

Na het winkelen, stappen we weer even terug in de tijd. Vanaf Il Fillungo heb je de mogelijkheid om met een heerlijke wandeling de mooiste plekjes van de stad te bezoeken.

Wat je zeker niet mag missen, is het Romeinse amfitheater op het Piazza dell’Anfiteatro. Dit is echt een juweeltje uit de Romeinse tijd. Het plein is ovaal, wat op zich al bijzonder is, maar het wordt nog specialer. Je kunt namelijk duidelijk zien dat de gebouwen rondom de elliptische structuur zijn gebouwd.

Doordat er nu veel winkels en restaurants op het plein zijn gevestigd, is het een perfecte plek om even te genieten en de indrukwekkende geschiedenis op je in te laten werken. In de zomer worden op deze unieke plek veel evenementen en concerten gehouden.

Tip: Pisa en Lucca full-day tour | v.a. € 58 per persoon

Tip: Pisa en Lucca full-day tour | v.a. € 58 per persoon

Verken Lucca en Pisa op een full-day tour en maak kennis met de mooiste bezienswaardigheden van beide steden. De tour duurt een gehele dag en is inclusief meertalige reisgids, gratis rondleidingen in Pisa en Lucca, gratis wijnproeverij en natuurlijk inclusief de reis met de bus.

Boek nu >

Hoge bomen vangen veel aandacht

Vanaf het amfitheater lopen we gelijk even door naar de beroemde Torre Guinigi.

Misschien was hij je al opgevallen door de hoge bomen op het bouwwerk. Het is leuk om de toren op te klimmen en ook een bezoekje te brengen aan de daktuin. Deze plek is een heerlijke plek om te ontspannen en dat is precies wat de familie Guinigi voor ogen had toen zij deze daktuin realiseerden.

De Torre Guinigi is omringd door tal van historische gebouwen die indrukwekkende antiekwinkels en plekken met traditionele kunst en oude ambachten huisvesten.

Dus als een klim er niet in zit, dan valt er beneden ook genoeg te ontdekken.

Een hulde aan Napoleon

Het is tijd voor een korte tussenstop op het Piazza Napoleone, ook wel genoemd het Piazza Grande. Dit is een speciale plek voor de inwoners van Lucca. Hier vinden vaak activiteiten plaats. Zoals in de winter de schaatsbaan, waar je als toerist natuurlijk ook het ijs kan uitproberen.

Geen koek en zopie tent, maar wel een hele bijzondere Italiaanse sfeer. Hier kun je wel overal in de buurt het bekende buccellato krijgen, een semi-zoetig brood met rozijnen. Maar ook tal van andere typische producten uit de streek zijn in dit deel van de stad verkrijgbaar.

Het plein dankt zijn naam aan de modernisering van Elisa Bonaparte, als hulde aan haar broer Napoleon.

De museum liefhebber komt in dit deel van de stad ook volledig aan zijn trekken, bijvoorbeeld bij de Nationale Art Gallery in het zeventiende-eeuwse Palazzo Mansi. Hier vind je veel werk van beroemde Italiaanse kunstenaars uit de renaissanceperiode.

Evenementen in Lucca

Ondanks dat Lucca niet overspoeld wordt met toeristen, zoals in sommige andere steden in Toscane, wordt er veel georganiseerd.

Lucca is de thuisbasis voor verschillende jaarlijkse evenementen en manifestaties. Tijdens deze periodes komen de mensen van ver om de bijzondere sfeer in Lucca te proeven.

Zo is er het zomercarnaval en veel concerten waar internationaal gerenommeerde kunstenaars hun muziek ten gehore brengen.

De Lucca Comic & Games in eind oktober/begin november. Dit is een internationaal event met beurzen en tentoonstellingen. In deze periode wordt de hele stad een soort tekenfilm land, waar beroemde personages ineens verschijnen en beroemde en minder beroemde stripfiguren tot leven worden geroepen.

Jong en oud zijn dol op het verkleden, met name in de bijzondere stripfiguren kostuums en dit is prachtig om te zien.

Nergens in Italië zie je een dergelijke passie voor zo’n leuk evenement.

De Italiaanse passie voor het genieten

Het is de kunst om met diezelfde Italiaanse passie te genieten van een stad als Lucca.

Het is één van de mooiste steden van Toscane. Misschien is een dag te kort, maar je kunt wel met volle teugen een hele dag genieten van de bijzondere dingen die de stad te bieden heeft.

Dit kan zijn omdat je het leuk vindt om de genoemde bezienswaardigheden te bekijken of gewoon om lekker te slenteren door het historische centrum. Je kunt hier al je zintuigen strelen.

Mooie dingen bekijken, oude tradities beleven, proeven van de lokale lekkernijen, genieten van de Italiaanse sfeer. Praat met de inwoners of geniet op een bankje van een heerlijk Italiaans ijsje.

Je kunt natuurlijk ook een fiets huren om de stad te verkennen, dan zie je zeker meer en zelfs de stadsmuren zijn op fietsers ingesteld. Je kunt ze op verschillende plekken huren in Lucca, per uur of per dag.

Plan zelf je vakantie naar Lucca

Plan zelf je vakantie naar Lucca

Lucca heeft, met zijn oude stadsmuur, het beroemde ovale plein, de vele geweldige restaurants en zijn ruim 100 kerken, de Italiaanse X-factor! Dit zijn onze tips:

Heb jij nog Lucca-tips die je wilt delen? Laat het ons weten door hieronder ☟ een reactie achter te laten. Alvast bedankt! ☺

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.


Gerelateerde artikelen

ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »