Zoek & boek

Tips voor een dagje Pisa

Wanneer we je vragen de belangrijkste bezienswaardigheid van Pisa te noemen, zul je vrijwel direct de befaamde scheve Toren van Pisa noemen.

Maar er zijn nog veel meer redenen om eens een bezoek aan deze prachtige stad te brengen. Vraag dit alleen niet aan iemand uit Lucca of Livorno, omdat de eeuwenlange rivaliteit tussen deze 3 steden nog steeds voelbaar is. Een gezegde uit de omgeving luidt: Liever een dode in je huis, dan iemand uit Pisa aan je deur!

Hoe kom je in Pisa

vliegveld

Als je met het openbaar vervoer komt, dan vermijd je het parkeerprobleem. Bovendien heeft Pisa een zeer goed openbaar vervoersnetwerk, dat verbindingen biedt met veel belangrijke bestemmingen in Toscane.

Reizen per trein is veruit de gemakkelijkste, snelste en goedkoopste manier om in Pisa te komen.

Als je in de buurt verblijft, bijvoorbeeld in Lucca, kun je ook met de bus naar Pisa komen. Wanneer je met de bus reist, kun je onderweg genieten van een schitterend panoramisch uitzicht. Heb je echter maar één dag om Pisa te bezoeken, dan raden we de trein aan.

Je kunt natuurlijk ook zelf naar Pisa rijden, maar dan moet je wel rekening houden met wat parkeerproblemen, zeker als je gratis wilt parkeren in de buurt van het Plein der Wonderen. Bovendien is Pisa een echte stad, met druk verkeer.

Een voorbeeld van een wandelroute door Pisa

Laten we onze wandeling bij het treinstation beginnen (aangezien de meeste toeristen per trein of bus arriveren).

Bovendien is het ook logisch om hier te beginnen als je al in Pisa verblijft: waarschijnlijk ben je al in het stadscentrum, dus kun je het plein dat voor het treinstation ligt te voet gemakkelijk bereiken.

Wanneer je in de directe omgeving verblijft, kun je eenvoudig de bus nemen en bij het station worden afgezet.

Piazza Vittorio Emanuele & Lungarno Galilei

winkels

Verlaat het station en loop direct naar het Piazza Vittorio Emanuele, het financiële hart van de stad. Dit plein heeft de vorm van een amfitheater en wordt omringd door een cirkelvormige voetgangersgalerij met winkels en diverse historische gebouwen.

Loop vervolgens het plein over richting de Corso Italia, de meest bekende winkelstraat van Pisa, een waar paradijs voor shopaholics!

Vervolg je weg over deze straat en passeer daarbij het Piazza del Carmine en het Piazza della Pera, voordat je bij de beroemde Logge dei Banchi arriveert.

De loggia bevindt zich tegenover de brug de Ponte di Mezzo aan de rivier de Arno (waar elk jaar volgens traditie de Slag om de Brug wordt herdacht). Deze karakteristieke en indrukwekkende loggia is aan het begin van de 17e eeuw gebouwd naar een ontwerp van de beroemde architect Buontalenti, en werd gebruikt als opslagplaats voor de zijde- en wolmarkt (hier komt het woord banchi vandaan dat in het Italiaans marktkraam betekent).

Steek de Arno nog niet over, maar houd rechts aan tot je bij de Lungarno Galilei komt: de “lungarni” zijn kades die langs de rivier de Arno lopen, zowel in Pisa als in Florence.

Het zijn belangrijke wegen voor zowel inwoners als bezoekers. Langs de rivier vind je diverse cafés en restaurants. De kades zijn geliefde ontmoetingsplaatsen voor de inwoners van Pisa, en als toerist kun je hier optimaal genieten van een ontspannen wandeling terwijl je de architectonische en historische schatten van de stad bewondert.

De Lungarni van Pisa vertegenwoordigen de essentie van de stad. Voordat je bij de volgende brug, de Ponte della Fortezza, aankomt en de Arno oversteekt, passeer je de unieke San Sepolcro-kerk. Dit is een achthoekig gebouw dat werd gebouwd als ziekenhuis en klooster, en is gewijd aan de Orde van de Tempeliers.

Lungarno Mediceo & Piazza dei Cavalieri

pleintje

Aan de andere oever van de Arno loopt de Lungarno Mediceo, beroemd om het Paleis van de familie Medici, dat ook wel het Palazzo Vecchio wordt genoemd (zowel Cosimo Il Vecchio als Lorenzo Il Magnifico hebben in dit paleis gewoond), en de Kerk van San Matteo en het Nationale Museum, waar je belangrijke kunstwerken van vooraanstaande internationale en Italiaanse kunstenaars vindt.

Een klein eindje verderop kom je uit bij de karakterstieke Borgo Stretto, een klein middeleeuws weggetje dat wordt omringd door loggia’s en open gallerijen met kleine winkels die je de indruk geven terug te gaan in de tijd!

Zodra de loggia aan het eind naar links afbuigt, loop je deze weg in richting het Piazza dei Cavalieri, een plein dat je moet oversteken op weg naar het Plein der Wonderen.

Het Piazza dei Cavalieri is geen groot plein, maar er is altijd bedrijvigheid met allerlei soorten mensen en studenten die zich van hot naar her begeven en druk met elkaar converseren.

Het plein is de thuisbasis van de prestigieuze universiteit Scuola Normale di Pisa en je vindt er tevens het Klokkenpaleis. Dit paleis heeft 2 karakteristieke torens, waarvan er één de Honger Toren wordt genoemd en voorkomt in het wereldberoemde werk De goddelijke komedie van Dante Alighieri.

Graaf Ugolino della Gherardesca werd in de middeleeuwen samen met zijn zonen en kleinkinderen in deze toren gevangen gehouden, tot ze van de honger omkwamen.

Het Plein der Wonderen

wonderen

Vanaf hier loop je in nog geen 10 minuten over de Via Santa Maria naar het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen. Zodra je dichterbij komt, kun je dit plein ontwaren en de beroemde Scheve Torenen de andere mooie gebouwen die er omheen staan – het Baptisterium, de Kathedraal en de Monumentale Begraafplaats (die de cyclus van het leven voorstelt).

De Kathedraal is een prachtig voorbeeld van de Romaanse architectuur die karakteristiek is voor Pisa, met haar wit-grijze marmeren façade die wordt opgeluisterd met veelkleurig marmer, wat zeer indrukwekkend oogt.

De kathedraal is van binnen geheel ingericht met wit en zwart marmer. De klokkentoren van ongeveer 50 meter hoog is wereldwijd beroemd vanwege zijn scheve stand. Hoe is dit zo gekomen? De grond onder de toren is te zacht! De toren kan simpelweg zijn eigen gewicht niet dragen, en dit was al aan het begin van de bouw duidelijk.

Als je naar Pisa en dit plein reist, ga dan voor de toren staan en probeer je voor te stellen hoe dit plein eruit zou hebben gezien als de toren dit probleem niet had gehad. Wat zouden de souvenirwinkels op het plein dan verkopen? Als deze plek op een andere manier vermaard zou zijn geworden, of misschien zelfs één van die geheime plekken zou zijn geworden die alleen bekend is bij de echte kunstliefhebbers?

Het zou in ieder geval heel anders zijn geweest. De toren is gedurende een aantal jaren gerestaureerd waarbij de overhanging is teruggebracht, dit om ervoor te zorgen dat de toren uiteindelijk niet omvalt. Tijdens de restauratie was de toren gesloten voor het publiek, maar nu is hij weer open en kun je zelfs helemaal naar de top klimmen! Deze klim is een aanrader, iets wat je echt gedaan moet hebben als je in Pisa bent.

musea

Wist je dat het Baptisterium en het nabijgelegen Camposanto (een Gothische begraafplaats) elk jaar de meest bezochte bezienswaardigheden onder Italiaanse middelbare scholieren zijn, precies 100 dagen voor het begin van de examens?

De studenten hebben een geluksritueel: zoveel maal om het Baptisterium heen lopen zou het gewenste cijfer op het eindexamen moet opleveren. Bovendien is het een goede reden om van school te spijbelen. Mocht je Pisa net op deze dag bezoeken, dan begrijp je waar het grappige gedrag van de scholieren vandaan komt!

Als je over het plein uitkijkt dan zie je tevens het Museo dell’Opera del Duomo, waar je diverse kunstwerken en beelden uit de kathedraal en het Baptisterium vindt, en ook het Sinopie Museum.

De Botanische Tuin

tuin

Je dag is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan het Orto Botanico of de Botanische Tuin van Pisa, die op slechts 3 minuten loopafstand van het Plein der Wonderen ligt.

De toegang tot deze tuin, die een beetje natuur in deze artistieke tour door Pisa brengt, is laag: volwassenen betalen slechts 2,50 euro per persoon, en voor een heel gezin is het tarief 6 euro.

De wandeling zit erop. Echter, in plaats van terug te gaan naar het hoofdstation waar je bent begonnen, kun je jezelf tijd besparen en je voeten heerlijk tot rust laten komen door naar een ander spoorwegstation in de buurt te lopen, station Pisa-San Rossore.

Hier kun je de trein naar Lucca nemen en vervolgens naar Florence of Pisa Centraal doorreizen, en daar eventueel een andere trein nemen.

Als je besluit toch nog even te blijven, kun je zalig dineren één van de geweldige restaurants in het oude stadscentrum of in een mooi etablissement aan één van de Lungarni’s: je vindt hier talloze leuke restaurants die verrukkelijke Toscaanse gerechten serveren voor zeer schappelijke prijzen.

Dit zou genoeg informatie moeten zijn voor een prachtige ontdekkingsreis in de oude, betoverende, middeleeuwse maritieme republiek Pisa! Met deze tips maak je een vakantie naar Toscane tot een onvergetelijke ervaring.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…