Zoek & boek

10 dingen die je niet mag missen in Pisa

Wie in Toscane is mag Pisa zeker niet overslaan. Pisa is vooral bekend door de scheve toren. Het is de – soms enige – reden voor mensen waarom ze naar Pisa komen. Maar er is veel meer te zien en te doen in deze Italiaanse stad. Wist je bijvoorbeeld dat Pisa een typische studentenstad is? En dat de beroemde uitvinder en natuurkundige Galileo Galilei hier een student was? Of dat er tientallen kerken in de binnenstad en aan de rivier de Arno te bewonderen zijn? Wil jij meer uit een bezoek aan Pisa halen? In deze blog vind je 10 dingen die je niet mag missen in Pisa. Hieronder vind je alvast de 3 meest geboekte tours in Pisa.

Dit zijn de populairste tours in Pisa:

1. Toren van Pisa

pisatoren

Eerlijk is eerlijk: je kunt de stad niet verlaten zonder de scheve toren van Pisa te bezoeken. Dit is het boegbeeld van de stad. Hoewel het een toeristische bezienswaardigheid is blijft het bijzonder om te zien. De Toren van Pisa is eigenlijk de klokkentoren, oftewel de Campanile, van de Dom van Pisa.

Door de drassige ondergrond begon de Toren van Pisa al aan het begin van de bouw te hellen. In 1350 werd de bouw van de toren eindelijk voltooid, maar het is nooit gelukt om de toren helemaal recht te maken.

Je kunt de Toren van Pisa alleen onder begeleiding bezoeken. Je koopt een entreekaart voor een bepaald tijdslot; ieder half uur mag er een groep naar boven. Hoe hoger je komt hoe meer je zult merken dat de toren helt.

Nadat je de Toren van Pisa hebt bezocht is het ook altijd leuk om te zien hoe iedereen poseert voor de toren in de meest grappige en idiote houdingen. De Toren van Pisa staat op het Campo dei Miracoli. Dit is het oudste en meest toeristische gedeelte van de stad. Wil je meerdere bezienswaardigheden op het Campo dei Miracoli bezoeken? Dan is het verstandig om een combi ticket te kopen.

2. Dom van Pisa

pisadom

De Dom van Pisa, oftewel de Duomo Santa Maria Assunta di Pisa, staat naast de Toren van Pisa. De toren is namelijk de klokkentoren van deze kathedraal. Voor de bouw van de Dom van Pisa werd er geen geld bespaard, waardoor deze rijkelijk is versierd. Zowel van binnen als van buiten.

De bouw van het bouwwerk begon in 1064 en in 1118 werd deze ingewijd. Het marmeren gebouw is van buiten al indrukwekkend, maar het is zeker de moeite waard om ook naar binnen te gaan, onder andere voor de mozaïeken en de fresco’s. Een andere opvallende verschijning in de Dom van Pisa is de prachtig versierde preekstoel. De Dom van Pisa staat, net als de Toren van Pisa, op het Campo dei Miracoli en heeft een entreeprijs.

3. Baptisterium

bap

Achter de Dom van Pisa staat een ander prachtig gebouw: het Baptisterium. Dit is de doopkapel van de kathedraal en zelfs de grootste doopkapel van Italië. Doopkapellen werden in Italië doorgaans vrijstaand van de kerk gebouwd, in een ronde of achthoekige vorm. De doopkapel is gewijd aan Johannes de Doper en is net als de dom aan de buitenkant rijkelijk versierd. Je kunt onder meer het levensverhaal van Johannes de Doper zien bij de ingang. De decoraties laten de belangrijke rol het dopen binnen het geloof zien.

In vergelijking met de buitenkant is het interieur van het Baptisterium vrij sober. Wel staat er een prachtige preekstoel binnen en ook de akoestiek binnen in het Baptisterium is bijzonder. Alleen daarom is het al de moeite waard om naar binnen te gaan en dit te ervaren. Je kunt bovendien via een trap naar een hogere verdieping, vanwaar je onder andere de Dom van Pisa kunt zien.

4. Camposanto

campo

Het Campo dei Miracoli is net buiten de stadsmuren van Pisa gebouwd. Hier vind je de beroemde Toren van Pisa en de bijbehorende kathedraal en doopkapel. Maar er is nog een interessante bezienswaardigheid op dit plein te vinden: het Camposanto, oftewel het Heilige Veld. Dit is een ommuurde begraafplaats. Het voelt misschien vreemd om een begraafplaats te bezoeken tijdens een bezoek aan Pisa, maar tegelijkertijd kijk je hier je ogen uit bij de imposante graven en Romeinse sarcofagen.

Wie het Camposanto bezoekt mag ook zeker de fresco’s uit de veertiende eeuw niet overslaan. Hoewel deze fresco’s beschadigd raakten tijdens de Tweede Wereldoorlog warden deze direct na de oorlog gerestaureerd. De bekendste fresco is Triomf van de Dood, waar de tijd van de pest wordt uitgebeeld. Het Camposanto zou gebouwd zijn op grond van Golgotha, de heilige berg waar Jezus Christus is gekruisigd. Deze grond werd in de twaalfde eeuw door een aartsbisschop naar Pisa gebracht.

Vind een vakantiehuis in (de omgeving van) Pisa

De omgeving rondom Pisa heeft een keur aan verschillende accommodaties in alle mogelijke gradaties. De uitnodigende vakantiehuizen maken je verblijf in Toscane nog optimaler, waardoor jouw Italië experience alleen maar groter wordt.

Accommodaties in Pisa centrum

meer accommodaties in Pisa

11-daagse rondreis Uitgebreid Toscane & Umbrië

Vanaf € 622,-

11-daagse rondreis Karakteristiek Toscane en Umbrië

Vanaf € 735,-

Norcenni Girasole

Figline e Incisa Valdarno

Vanaf € 0,-

5. Piazza dei Cavalieri

riddersplein

Wanneer je de bekende bezienswaardigheden op het Campo dei Miracoli hebt ontdekt is het tijd om de rest van Pisa te ontdekken. Een ander belangrijk plein in Pisa is Piazza dei Cavalieri, oftewel het Plein van de Ridders.

Dit plein laat duidelijk zien hoe Italiaanse steden er vroeger uit zagen. Vroeger was dit de plek vanwaar de stad werd bestuurd. Er staan een aantal prachtige gebouwen aan het plein, waaronder het Palazzo dell’Orologio, de kerk Chiesa di Santo Stefano dei Cavalierien de Universiteit van Pisa. Het plein is gratis te bezoeken, een aantal gebouwen aan dit plein heeft een entreeprijs.

6. Een van de oudste botanische tuinen ter wereld

tuin

Een van de beste plekken in Pisa om de drukte te ontlopen is de botanische tuin, oftewel de Orto Botanico di Pisa. Deze botanische tuin werd in 1544 opgericht en lag aan de oevers van de rivier de Arno. In 1591 werd de tuin echter verplaatst naar de huidige locatie aan de Via Luca Gini. Hierdoor is er discussie of dit daadwerkelijk de oudste botanische tuin ter wereld is. In het Italiaanse Padua is er namelijk een botanische tuin die weliswaar een paar jaar later werd opgericht, maar nooit van locatie is gewisseld.

In de botanische tuin van Pisa vind je veel bijzondere planten en bloemen, kruidentuinen en vijvers. Daarnaast vind je hier een bibliotheek en een natuurhistorisch museum.

7. Sant’Antonio, de oudste wijk van Pisa

wijk

Wil je het minder toeristische gedeelte van Pisa ontdekken? Bezoek dan de oudste wijk van Pisa, Sant’Antonio. Sant’Antionio is een heerlijke wijk om doorheen te wandelen. Je vindt hier tientallen prachtige gebouwen, kloosters en kerken. Bezoek bijvoorbeeld de witte marmeren kerk Santa Maria della Spina of het klooster. Sant’Antonio ligt aan de rivier de Arno en ligt op de route tussen het toeristische plein Campo dei Miracoli en het treinstation van Pisa.

8. Muurschildering van Keith Haring in Pisa

muurschildering

Naast de vele kerken en oude gebouwen vind je nog een andere bezienswaardigheid in Sant’ Antonio: de muurschildering van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Aan de zijkant van het klooster Sant Antonio vind je een grote muurschildering genaamd Tuttomondo. Je kunt het kunstwerk gratis bezichtigen. Tegenover de muurschildering vind je een café met het werk van Keith Haring als thema.

9. Wandeling langs de rivier de Arno

lopen

Wist je dat er een rivier door het centrum van Pisa stroomt? Op een warme dag is het heerlijk om langs de rivier de Arno te wandelen. In het centrum van Pisa vind je talrijke ijssalons en ijskarren. Koop een ijsje en plof op een bankje om te genieten van het uitzicht langs de oevers van de Arno. Ook vind je veel restaurants en cafés langs de rivier, waar je je tussen de inwoners van Pisa begeeft. Lungarno Gambacorti is een leuke straat langs de rivier om te wandelen.

10. Winkelen in de Corso Italia

shoppen

De Corsa Italia is een van de mooiste straten in het centrum van Pisa. Deze autovrije straat is ideaal voor winkelliefhebbers. De winkelstraat loopt van de rivier de Arno tot aan Piazza Vittorio Emanuele II, bij het treinstation van Pisa.

Je vindt hier de bekende winkelketens, maar ook unieke boetiekjes en winkels waar je typisch Italiaanse producten kunt halen. Daarnaast zijn er verschillende restaurants en ijssalons te vinden. In de zomer vind je hier bovendien regelmatig muzikanten en straatartiesten. Houd er rekening mee dat veel winkels ‘s middags tijdelijk gesloten zijn.

Dit zijn de populairste tours in Pisa:

 

Bekijk alle accommodaties in Pisa

Bekijken

11-daagse rondreis Uitgebreid Toscane & Umbrië

Vanaf € 622,-

11-daagse rondreis Karakteristiek Toscane en Umbrië

Vanaf € 735,-

Norcenni Girasole

Figline e Incisa Valdarno

Vanaf € 0,-

Jessica Lokker
Online marketing | Content marketing | Online ondernemer | Digital nomad sinds 2015 | Reisblogger | Schrijver | Fotograaf | Videomaker | Spreker | Duurzaamheid | Persoonlijke ontwikkeling
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…