Zoek & boek

De toren van Pisa bezoeken

De naam Piazza dei Miracoli (Plein der Wonderen) werd niet toevallig aan dit wonderbaarlijk witte plein gegeven. Gabriele D’Annunzio, gerenommeerd Italiaans schrijver die de uitdrukking bedacht, vond dit dé naam die gegeven moet worden aan het plein. En waarom? Onder andere vanwege de prachtige scheve wereldberoemde scheve toren. In dit artikel geven we je (praktische) informatie, zoals het reserveren van een ticket voor Pisa, voor jouw bezoek aan de toren van Pisa

Dit zijn de populairste tours waarmee je de toren beklimt:

 

Een scheve toren, centraal op het Plein der Wonderen

pisascheef

Piazza dei Miracoli is over de hele wereld bekend vanwege zijn scheve toren. Maar eigenlijk is het plein de thuisbasis van andere prachtige monumenten: de kathedraal, het baptisterium en de begraafplaats.

Als je met de trein naar Pisa komt (de beste optie om de overvolle parkeerplaatsen te ontlopen) en je wilt meteen het Plein van de Wonderen bezoeken, stap dan uit bij het treinstation van San Rossore, op slechts 10 minuten lopen van het plein. Terwijl je door de kleine poort van de muren loopt die het oude centrum van Pisa omringen, word je onmiddellijk getroffen door de aanblik die voor je ogen verschijnt: het grote plein laat je volledig met de mond open.

centrumoud

Als je op het plein bent gekomen door de Via Santa Maria te volgen, betekent dit dat je door het oude centrum en langs de Lungarni bent gegaan. Je ziet het plein pas totdat je dichterbij komt. Indrukwekkend!

Restauratiewerken

werken

Één van de eerste vragen die je jezelf stelt is; Hoe hoog is de toren van pisa? De scheven toren is liefst meer dan 50 meter hoog. De toren is wereldwijd bekend vanwege de onbedoelde helling naar één kant, vanwege de zwakke grond eronder. Deze grond is onvoldoende geschikt om de structuur van de toren al vanaf het begin te ondersteunen. De toren is gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw en de toren begon al te leunen voordat hij klaar was!

Zijn helling, die in de loop van de jaren groter is geworden, bereikte ongeveer 20 jaar geleden een gevaarlijk niveau. Het was 4,50 meter verwijderd uit zijn as. In 1990 was de toren gesloten voor het publiek. Wat moeten we doen? Discussies varieerden van het “maken” van de toren en dus het direct rechttrekken of simpelweg een systeem te creëren om te voorkomen dat het valt. Na meer dan 10 jaar corrigerende reconstructie en stabilisatie-inspanningen, was het doel om de basis van de toren te versterken en deze een klein beetje recht te trekken. Dit om te voorkomen dat de toren volledig bezweek onder zijn eigen gewicht. De scheve toren werd heropend voor het publiek in december 2001.

De toren lijkt mooier dan ooit. Je vraagt je af waarom? De reden hiervoor is dat experts na het repareren van de voet van de toren het marmer begonnen te herstellen naar de oorspronkelijke witte kleur, zowel binnen als buiten. De renovatie en schoonmaak van de zeven arcades en de klokkentoren zijn de afgelopen negen jaar gedurende de nacht uitgevoerd om bezoekers de gelegenheid te geven tijdens de dagelijkse openingsuren naar boven te gaan. Na deze lange make-over schijnt de toren fel en verwelkomt hij elke dag honderden bezoekers.

Er zijn mensen die geloven dat de bouwers met opzet de toren bouwden met zijn eigenaardige helling om zo een belangrijke rol te spelen in de geschiedenis van Pisa. Ik zeg niet dat het plein geen ‘plein van mirakels’ zou zijn zonder de scheve toren, maar het zou zeker een beetje minder fascinerend zijn als het recht was toren recht was.

doopkapel

Naast de wereldberoemde toren zijn ook de kathedraal, het doopkapel en de begraafplaats prachtige voorbeelden van Gotische en Romaanse architectuur. Ook dit zijn stuk voor stuk schoonheden die een bezoekje waard zijn.
 

Je hebt vast wel eens een foto gezien van mensen die in vreemde en originele houdingen staan, als het ware om de toren te ondersteunen en een instorting te voorkomen. Heb jij ook al zo’n foto?

De toren beklimmen

klimmen

Als je op het Plein der Wonderen bent, moet je absoluut naar de top van de toren klimmen. De spiraalvormige marmeren trap bevat 293 treden. Bovenop heb je een geweldig uitzicht: een adembenemend panorama met uitzicht op de typische rode daken van de stad.

Ticketsinformatie en openingstijden

De toren is het hele jaar door open met verschillende openingstijden afhankelijk van het seizoen (van april tot september is het open tot 20.00 uur met speciale avondopeningen tot 22.00 uur). Begeleide en groepsbezoeken – voor maximaal 40 personen – kunnen van tevoren worden geboekt. Kinderen jonger dan 8 jaar kunnen om veiligheidsredenen de toren niet bezoeken en kinderen onder de 18 jaar moeten met een volwassene binnenkomen.

Boek een begeleide wandeltocht door Siena!

Wandelen en verdwalen door de smalle straatjes en geplaveide steegjes van Siena is de beste manier om van de geweldige sfeer van Siena te proeven. Om Piazza del Campo te bekijken in een ander licht, besteed dan de nacht en maak een wandeling over het plein in het donker, terwijl de gebouwen verlicht zijn.

Beste manier om Pisa te bereiken

De beste manier om Pisa te bereiken is met de trein. Er zijn twee treinstations in Pisa, waar je treinen kunt nemen van en naar alle belangrijke Toscaanse plaatsen. Het Centrale Station is bovendien goed verbonden met de luchthaven van Pisa. Je kunt ook een bus nemen naar of van Lucca of andere steden in de buurt. Ik raad aan om niet met de auto te komen, indien mogelijk. Het oude stadscentrum is afgesloten voor verkeer en bijna alle parkeergarages zijn niet gratis … maar je kan wel parkeren als dat nodig is. Volg de borden naar de “Piazza dei Miracoli” en naar de parkeerborden van P om te voorkomen dat je in de buurt van de ZTL (verkeersarme zones) komt.

Dit zijn de populairste tours waarmee je de toren beklimt:

 
Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…