Zoek & boek

Toscaanse eilanden bezoeken?

Toscane is meer dan alleen glooiende heuvels en pittoreske stadjes. Ga eens naar de Toscaanse kust en ontdek de vele Toscaanse eilanden – kies één van de zeven prachtige eilanden waaruit de Toscaanse Archipel bestaat: Capraia, Elba, Giannutri, Giglio, Gorgona, Montecristo en Pianosa.

De Toscaanse eilanden hebben één van de meest natuurlijke en best bewaarde flora en fauna van Italië. Het water is er zo kristalhelder dat je de scholen vis gewoon langs je voeten voorbij ziet zwemmen. Zo prachtig zijn ze, dat er wel eens gefluisterd wordt dat deze eilanden geschenken waren van de antieke goden. De legende gaat zelfs dat het de fabuleuze Venus was die, toen ze uit het water oprees, haar ketting, bestaande uit zeven parels, verloor. Deze zeven parels zouden nu de Toscaanse eilanden vormen.

De Toscaanse eilanden en de omringende wateren worden vanwege hun ecologische waarde beschermd in het zogenaamde Parco Nazionale Arcipelago Toscano; het eerste grote maritieme park in Italië en bovendien ook het grootste beschermde zeegebied van Europa.

Toeristen (buiten Italië) zien deze eilanden, geheel ten onrechte, over het hoofd. Daarentegen zijn de stranden, vooral tijdens de maanden juli en augustus, ontzettend populair bij menig Italiaan. Misschien toch maar eens beslissen om één van de zeven parels te bezoeken? Of gewoon per veerboot van goddelijke parel naar goddelijke parel trekken?

Eilandhoppen is trouwens een fantastisch idee wanneer je het eiland Elba als uitvalsbasis kiest. Hoe dan ook: elk eiland heeft enkele unieke kenmerken in de aanbieding, aan jou om een keuze te maken, aan ons om jou te informeren.

Elba

eiland

Ben je er helemaal klaar voor? Ga dan op onderzoek en ontdek de zandstranden die vrij toegankelijk zijn en waar het altijd wel genieten geblazen is.

Elba is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel en is eenvoudig te bereiken. Dit prachtige eiland is een ideale uitvalsbasis om de andere Toscaanse parels aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen.

Elba is vandaag de dag nog steeds bekend vanwege van het ballingschap van Napoleon door het Verdrag van Fontainebleau. Laat je op het eiland verwonderen door de fantastische uitzichten, de uitgestrekte stranden en het mediterraanse weer. We zouden ons bijna afvragen waarom Napoleon überhaupt van het eiland wilde ontsnappen.

Met meer dan 70 stranden, uitgestrekte wandelpaden, talrijke baaien en natuurfenomenen om te ontdekken, is Elba ongemeen populair met vele bezienswaardigheden. Elba een paradijs op aarde noemen? Ja het komt zeker in de buurt.

Als populairste van de zeven parels raden we aan om een bezoekje aan dit eiland vooruit te boeken, zeker wanneer je Elba tijdens het toeristisch hoogseizoen wilt bezoeken.

Hoe bereikbaar?

Een dagelijkse veerdienst verzorgt de verbinding met het Italiaanse vasteland. De afstand tussen Elba en de Italiaanse westkust is ongeveer 10 kilometer. Iets te ver voor een brug, maar met de veerdienst neemt de trip slechts een veertigtal minuten in beslag.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de oversteek te wagen, maar de snelste is door te vertrekken vanuit Piombino. Vooral de Toremar-veerboot hoort de nodige aanbeveling te krijgen. Zorg er wel voor dat je minimaal 30 minuten voor het vertrek ter plaatse bent (90 minuten indien per auto).

Iets te omslachtig? Boek dan gewoon een vlucht vanaf Marina di Campo, zo sta je binnen de kortste keren te paraderen op de parel van Elba.

Giglio

torentje

Het Toscaanse eiland Giglio is een eiland meteen lange en rijke geschiedenis. Alhoewel de benaming Giglio eigenlijk Italiaans is voor lelie, is de naam toch afkomstig van Aegilium, het uit het Grieks ontleende Latijnse woord voor kleine geit.

Het is het op één na grootste Toscaanse eiland en wordt daardoor vaak over het hoofd gezien. Toch heeft Giglio veel te bieden. Vandaag de dag is Giglio onlosmakelijk verbonden aan de scheepsramp met de Costa Concordia, maar laat je zeker niet beperken tot dat enkel feitje.

Bezoek Giglio per veerboot en laat je droppen aan de oostzijde van het eiland. Van hieruit kan je diverse boottochten boeken, excursies plannen en snorkel- of duikuitrusting huren. Te actief? Kom dan even tot rust in één van de vele charmante restaurants en bars die overal aan de kustlijn te vinden zijn.

Wanneer je op zoek bent naar de meest aangename stranden, dan moet je aan de westzijde van het eiland zijn. Hier vind je eveneens de achttiende-eeuwse toren zoals hij ooit door Cosimo de Medici, het hoofd van de beroemde heersende familie van Florence, gebouwd werd. Voor een bezoek aan het binnenland kunnen we alvast het kasteel van Giglio aanraden. Ook de baaien in de buurt van Punta Capel Rosso verdienen zeker aanbeveling.

Hoe bereikbaar?

Vanaf de Toscaanse kust zijn er twee veerbootmaatschappijen die de oversteek voor jou verzorgen: Toremar en Maregiglio. Zij verzorgen de oversteek vanuit Porto Santo Stefano en droppen je bij Giglio Porto. Voor wie Elba als uitvalsbasis kiest is er ook goed nieuws: je kan vanuit Elba rechtstreeks een veerboot nemen naar Giglio.

Capraia

zee

Capraia is een klein maar schattig eiland met slechts 390 inwoners. De rijke geschiedenis van dit eiland brengt ons terug tot Griekse heerschappijen, die later overgingen tot Genuese banden, Sardijnse overheersingen, de toorn van Saraceense Noord-Afrikaanse piraten en de zware hand van Napoleon.

De kustlijn van Capraia ziet er nog steeds zo uit als honderden jaren terug. Het binnenland heeft weinig cultuur en wordt gekenmerkt door gigantisch hoge kliffen, afgelegen en moeilijk bereikbare stranden en een ongerept binnenland. Capraia is hierdoor een ideale bestemming voor de wandelaars en fietsers. Voor de grote natuurliefhebber: in het zuiden van het eiland kan je nog steeds sporen terugvinden van een oude en uitgedoofde vulkaan.

Ook duikers en snorkelaars zijn welkom op Capraia. Het kristalheldere water maakt het een ideale locatie om het onderwaterleven in al zijn details te observeren.

Hoe bereikbaar?

Capraia is minder goed bereikbaar dan de andere Toscaanse eilanden. Ondanks de mindere bereikbaarheid biedt Rederij Tolemar dagelijks veerboten aan die varen van Livorno naar Capraia. Tijdens het hoogseizoen kan je normaal dezelfde dag nog terugkeren, maar let goed op als je een ticket boekt. De veerboot doet er ongeveer 2,5 uur over. Voor een dagtocht kan het trouwens interessant zijn om te vertrekken met een veerboot vanuit Gorgona.

Montecristo

baai

Hierboven zeggen we dat Capraia wat minder goed bereikbaar is (vanwege de lange tocht per veerboot). Voor Montecristo is dat een understatement. Meestal blijven reizigers steken bij een oppervlakkige glimp van de grote rots van het nabijgelegen Pianosa, maar ook dat aanblik is zeker de moeite waardig.

Montecristo is het meest bekend door het boek van Alexander Dumas – de graaf van Monte Cristo, 1844. De legende gaat dat Dumas, na een bezoek in 1842, smoorverliefd werd op het eiland. Ik snap dat, want het is echt een prachtig eiland.

Montecristo is het meest ongerepte en afgelegen eiland van de Toscaanse archipel. Het was de thuisbasis van een gemeenschap van monniken die zich in absolute afzondering konden focussen op hun religie. In 1971 werd het eiland een natuurreservaat en werd het afgesloten voor boten en toeristen. Alleen diegenen die een speciale en moeilijk te verkrijgen vergunning weten te bemachtigen, kunnen het eiland bezoeken. Het doel: het lokale en fragiele ecosysteem beschermen.

Hoe bereikbaar?

Alhoewel Montecristo moeilijk te bezoeken is, is het natuurlijk niet onmogelijk. Om het eiland te bezoeken kan je jezelf op een wachtlijst zetten via het Corpo Forestale di Follonica. Na een lange wachtperiode die ruim twee jaar kan duren, kan je op die manier uiteindelijk een vergunning krijgen om het eiland te bezoeken. In de praktijk gaat het om maximaal 50 bezoekers per dag. Weet trouwens dat je tijdens het bezoek aan heel wat restricties onderhevig bent.

Voor meer informatie of het verkrijgen van een dagvisum, verwijzen we door naar de lokale Parkautoriteit (Corpo Forestale di Follonica, tel. 0566 400 19, utb.follonica@corpoforestale.it).

Pianosa

strand

De enige manier om meer te zien te krijgen dan alleen het strand van Pianosa, is door een begeleide fiets- of wandeltocht te boeken.

Pianosa ligt op slechts 14 km afstand van Elba en is het laagste eiland van de Toscaanse archipel. Met slechts 29 meter boven de zeespiegel valt vooral zijn extreme vlakheid op. Dat kenmerk gaf trouwens ook het naam aan het eiland: Pianosa is Italiaans voor plat.

Wie toch een afgelegen eiland wil bezoeken maar de lange wachtlijst voor Montecristo teveel van het goede vindt, kan terecht op Pianosa. Meer dan een eeuw werd dit afgelegen eiland gebruikt als agrarische strafkolonie om uiteindelijk in 1970 opgewaardeerd te worden tot een zwaarbeveiligde gevangenis. In 1998 werd ook de gevangenis gesloten en sindsdien kunnen we het eiland ‘vrij’ bezoeken.

De ruige geschiedenis van Pianose staat in schril contrast met de specifieke micro-ecosystemen waarbij de jarenlange afzondering fauna en flora de nodige vrijheid wist te geven. Ongeveer 250 bezoekers komen dagelijks zonnebaden op het strand van Cala Giovanna, snorkelen in het kristalheldere water of boeken één van de begeleide fiets- of wandeltochten.

Hoe bereikbaar?

Een bezoek aan Pianosa is enkel mogelijk via tussenkomst van een reisbureau. Kies hier voor de Toremar-veerboot vanuit Rio Marino in Livorno, of voor de Aquavision-veerboot vanuit Marina di Campo te Elba.

Gorgona

gorgonaa

Op heldere dagen kan je vanaf de kust het eiland Gorgona als een parel zien fonkelen.

Gorgona is het meest noordelijke eiland van de goddelijke zeven en op de kaart van de Ligurische Zee slechts een kleine stip die bijna doet denken aan een drukfout. Het eiland is grotendeels onbewoond en is voorzien van een penitentiaire inrichting. Het eiland kan bezocht worden, maar er zijn heel wat veiligheidsvoorwaarden aan verbonden. Zo moet er steeds een gids aanwezig zijn en volgen er een reeks beveiligingsvoorwaarden die tot wel vijftien dagen voor het bezoek moeten worden afgerond. Hoewel het een echte parel is, is een bezoek alleen weggelegd voor een happy few.

Waarom je toch een bezoek moet wagen aan dit gevangeniseiland? Omdat het een natuurlijk paradijs is waar de lokale bevolking, met zo’n 300 zijn ze, nog echt gastvrij is. Je kan er de ruige kustlijn en de spectaculaire baaien in al hun glorie ontdekken en je mag er bovendien zwemmen in het ongerepte water aan de vele privéstranden. Tijdens de rondleiding met de gids zal je vooral veel wandelingen maken, maar ook picknicken en een heerlijke plons wagen in de ongerepte natuurlijke schoonheid.

Hoe bereikbaar?

Op maandag en zaterdag kan je een dagtrip maken vanaf Livorno, maar dit kan alleen als het weer het toelaat. De mogelijkheden zijn echter beperkt tot kleine groepen die gezelschap krijgen van een gids.

Giannutri

lucht

De laatste parel is de halvemaanvormige Giannutri. Naar verluidt zou het muze geweest zijn voor de oude en antieke beschavingen, maar wij laten ons liever verwonderen door de ongeziene pracht van de lokale natuur.

Giannutri is het meest zuidelijke Toscaanse eiland en is maar net iets groter dan Gorgono. Ook wordt het gekenmerkt door zijn rotsachtig landschap en korte stukken zandstranden in het noorden van het eiland. Wij raden aan om een duik te wagen in het blauwe water of de ruige kustlijn te ontdekken met een zeekajak. In het binnenland zijn de oude Romeinse ruïnes echte aanraders, waarbij de ruïnes van de villa Agrippo niet mogen ontbreken op jouw lijstje.

Tijdens het duiken kan je talloze Romeinse scheepswrakken in al hun glorie bewonderen, maar zorg er ook voor dat je de befaamde grotten bezoekt, waarvan de Cala dei Grottone de mooiste is.

Hoe bereikbaar?

Net zoals we het al zagen bij Gilgio, kan je Giannutri bereiken vanuit de Porto Santo Stefano. Tijdens de toeristisch drukke maanden kan je het eiland trouwens ook bereiken vanaf Giglio, waar veerbootmaatschappij Maregiglio extra boten inlegt.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…