Zoek & boek

Een zomer vol Toscaanse evenementen. Wat mag je beslist niet missen?

Wat kunnen Italianen veel wijden en opdragen aan mensen, aan hun patroonheiligen, hun steden en hun cultuur. En het is fijn dat ze dat doen, want daardoor kunnen wij, het bezoekend toeristenvolk, daar zeer van genieten. Een lente of zomeravond in de regio Toscane vraagt dan ook om veel toewijding. Zoals in het verleden is gebleken, kunnen de meeste toeristen daar prima mee overweg. En worden zij stevig vertegenwoordigd tussen de locals.

Ik had je al geïnformeerd over Andrea Bocelli, één van de hoogtepunten van het zomerseizoen in Toscane. Maar je begrijpt, dat als we het alleen van Bocelli moeten hebben, dan zou er maar één dag aan muzikale toewijding aanwezig zijn in deze rijke en wonderschone regio.

En dat kan natuurlijk niet!

Daarom zijn de Toscaners zeer inventief als het om concerten en evenementen gaat. Denk bijvoorbeeld aan het Puccini festival.

Of het Lucca Summerfestival, waar de crème de la crème van de Internationale Muziekwereld een aantal dagen flink staat te rocken en te swingen. Van Bruce Springsteen tot Lionel Richie en van Stevie Wonder tot Elton John: ze zijn allemaal al een keer geweest, waar Stevie een absoluut hoogtepunt was!

Geen zomer zonder het Lucca Summerfestival

Luccafestival

Ook dit jaar is de line up weer imposant. Zo hebben de Imagine Dragons al verklapt dat ze acte de présence komen geven en ook Sir Robbie Williams is van de partij.

Italy’s finest, Il Volo, zal Lucca in vuur en vlam zetten met prachtige lovesongs, Italiaanse klassiekers en een enorm spektakel. Deze sensatie is jong, dynamisch en tracht de Oude Drie Tenoren te evenaren. Geloof je gids, ze zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken! Vorig jaar waren ze op 1 juli in Florence samen met Placido Domingo en ook toen trilde Florence op zijn grondvesten!

Feest in de Maremma

feest

Maar niet alleen in Lucca is het feest.

De Maremma staat bol van de concerten en evenementen. Zo heeft Livorno het festival van de klassieke muziek, waar jongeren de kans krijgen hun talenten aan het grote publiek te tonen.

Stel je voor: je zit aan de haven met een heerlijk glas witte wijn te genieten van de zonsondergang, terwijl de avond wordt ondersteund door de klanken van Débussy, Liszt en Chopin. Een sprookje, is het niet? En dat allemaal binnen rij- of loopafstand.

De wijnkeuze? Neem een heerlijke Vermentino of een goede fles Vernaccia. Altijd fijn.

Van feest naar romantische vergane glorie

Ja, zeg je de Maremma, dan hebben we het ook over Monte Argentario. Het schiereiland voor de kust van Rome is nog echt terrein van de Toscaners.

Wellicht bij jou bekend, de stad Porto Ercole. Daar waar onze Koninklijke familie zomers lang soupeerde aan de haven en met hun olifantenboot zich blij en vrolijk lieten fotograferen. Inmiddels is de Koninklijke familie niet meer actief in dat gebied; ze zijn uitgewaaid naar andere delen van Italië. Echter is het mondaine Porto Ercole in de zomermaanden nog wel het decor voor enige Rich and Famous, want veel vermogende Italianen hebben daar hun tweede huis.

In de zomermaanden organiseren de gemeentes van Monte Argentario verschillende dans- en muziekvoorstellingen. Tot twee jaar geleden had bijvoorbeeld Porto Ercole haar eigen klassieke muziekfestival dat in vijf dagen een wervelwind aan opera en lyrische muziek liet zien. Inmiddels is daar een mooi jazzfestival voor in de plaats gekomen en zijn er losse concertavonden op verschillende mooie locaties in Porto Ercole en in Porto Santo Stefano.

Voor een paar euro kun je genieten van prachtige muziek, dans en opera.

dansenopera

Extra dit jaar: september!

Weliswaar vindt dit niet plaats in de regio Toscane maar ik zou jouw gids niet zijn, als ik het toch bij je onder de aandacht breng.

Op woensdag 6 september 2017 is de 10de sterfdag van Luciano Pavarotti. Ter ere daarvan wordt er in Verona een groot hommageconcert georganiseerd. Vanaf 44 euro kun je in de Arena di Verona Placido Domingo, Jose Carreras, Il Volo en nog vele anderen aanschouwen. Het belooft een bijzondere avond te worden.

Verona is daarin ideaal te combineren met je bezoek aan Toscane. In slechts anderhalf uur ben je van Florence naar Verona gereisd. Met de trein. Want in files staan, dat wil je natuurlijk niet.

Toewijding, klassiek, cultureel. Wat is het toch een heerlijk land. Maak er een prachtige zomer van!

Reinout Bosman

Reinout Bosman is een veelzijdige internationale spreker, schrijver en marketeer. “Al jaren ben ik gefascineerd door Italië en al haar facetten en schoonheden. Op jonge leeftijd ben ik verliefd geworden op Toscane, waar ik al een aantal jaren woonachtig ben. Als ‘import-Toscaner’ leer ik iedere dag weer van deze rijke en charmante regio.”

Reinout Bosman
International Pitch & Speaking coach for Startups, CEO's, Governmental organizations and NGO's. Moderator and Opera singer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…