Zoek & boek

Toscaanse herfst gerechten

De herfst is in volle gang. Waar we in Nederland weer massaal aan verschillende stamppotten gaan, hebben ze ook in Toscane zo hun eigen herfstgerechten. Deze 4 gerechten zullen je op een koude herfstdag verwarmen én je in Toscane laten wanen.

Ribollita soep

Ribollita soep

Ribollita is een stevige soep gemaakt van oud brood. Oorspronkelijk was dit een armeluis gerecht, maar inmiddels is dit een allom geliefd recept. Ribollita betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Deze benaming komt doordat het de bedoeling is dat je de soep een dag van te voren maakt en het een tweede keer kookt de dag dat je het opeet. De soep schijnt dan lekkerder te smaken. Inmiddels zijn er verschillende bereidingen van deze klassieke soep te vinden.

Ingrediënten

  • 1 ciabattabrood (of eventueel een half stokbrood)
  • 3 grote uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 3 tomaten
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 liter groentebouillon
  • 4 eetlepels pesto
  • 2 blikjes linzen
  • Basilicum

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een grote pan. Snijd het brood in plakken van ongeveer 2cm en bak deze aan beide kanten tot het brood krokant en goudbruin is. Haal het brood daarna uit de pan.
  • Snipper de uien, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in kleine blokjes, de bleekselderij in boogjes en de prei in dunne ringen. Doe dit in de pan en bak op een middelhoog vuur tot alle groenten gaar zijn en een beetje zacht.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze ook toe.
  • Doe vervolgens de pesto, bouillon en de linzen erbij. Kook dit een paar minuten mee.
  • Verdeel het eerder gebakken brood over 4 soepkommen en giet de soep eroverheen. Garneer met een beetje basilicum.
  • Tip; deze soep is het lekkerste als je hem een dag voor serveren maakt. Zo komen de smaken het best tot zijn recht.

Risotto alla zucca met pecorino kaas

Risotto alla zucca

Is er een ingrediënt meer herfstachtig dan pompoen? Net als in vele andere landen wordt ook in Toscane tijdens de herfst pompoen gegeten, de soort die ze daar gebruiken heet Zucca Lardaia. Dit kan in vele gerechten gebruikt worden, zo ook in deze risotto. Met nog een Toscaans ingrediënt; Pecorino!

Ingrediënten

  • 1,25l kippenbouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 40g boter
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 320gr arborio risottorijst
  • 450gr pompoen
  • 90g geraspte pecorino kaas
  • 2 eetlepels peterselie
  • Parmezaanse kaas (om er overheen te strooien)

Bereiding

  • Breng de bouillon samen met het takje rozemarijn aan de kook op hoog vuur. Zet het vuur daarna wat lager en laat het zachtjes sudderen.
  • Pak een grotere pan en verhit de olie en de helft van de boter. Doe de ui en de knoflook erbij en roer dit ongeveer 5 minuten door.
  • Voeg de rijst toe en laat dit 2 tot 3 minuten koken, blijf roeren! Doe vervolgens de schoongemaakte, geschilde en in blokjes gesneden pompoen erbij.
  • Voeg nu ongeveer 125ml van de bouillon bij je rijstmengsel en roer dit door met een houten pollepel tot het vocht is geabsorbeerd. Blijf beetje bij beetje bouillon toevoegen en blijf goed roeren.
  • Laat dit ongeveer 20 minuten staan en wederom blijf goed roeren. De risotto is goed als deze lekker romig is.
  • Haal de risotto van het vuur af. Roer de pecorino, peterselie en de overgebleven boter er doorheen.
  • Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer met parmezaanse kaas en eventueel nog wat peper.

Tagliolini al tartufo

Tagliolini al tartufo

Italianen zijn dol op truffel, oftewel tartufo. Zeker in de herfst is dit een geliefd ingrediënt. Tartufo wordt echt gezien als een delicatesse in Toscane. Er zijn zelfs markten en festivals die helemaal gericht zijn op de tartufo, ook wel het witte goud genoemd.

Ingrediënten

  • 380gr tagliolini (je kunt eventueel ook tagliatelle gebruiken)
  • 50gr boter
  • 80 gr witte truffel
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie

Bereiding

  • Maak eerst de truffel goed schoon. Spoel hem af, borstel hem voorzichtig om alle aarde te verwijderen en snijd de truffel in plakjes. Bewaar een paar plakjes om het gerecht mee af te maken.
  • Pak een grote pan en fruit de knoflook samen met de olie en boter op een laag vuurtje. Zet het vuur uit, haal de knoflook uit de pan en voeg de truffel toe. Belangrijk om goed te blijven roeren.
  • Kook ondertussen de pasta in gezouten water volgens de verpakking. Giet af en voeg direct bij de saus. Meng goed door elkaar en voeg eventueel nog een beetje kookwater erbij. Serveer met een paar plakjes truffel.

Castagnaccio

Castagnaccio

Castagnaccio is een kastanjetaart die zijn oorsprong vindt in Toscane. Het is een taart gemaakt van kastanjemeel en dat maakt het natuurlijk meteen al een herfstachtige taart.

Ingrediënten

  • 250gr kastanjemeel
  • 75gr  geroosterde walnoten
  • 75 gr pijnboompitten
  • 50gr rozijnen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 3gr zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Benodigdheden

  • Springvorm van 24cm
  • Bakpapier

Bereiding

  • Verwarm allereerst de oven voor op 190 graden. Pak vervolgens een springvorm met een doorsnede van 24cm en bekleed deze met bakpapier. Druppel er ook was olijfolie op.
  • Laat de rozijnen ongeveer een kwartier weken in een kom met lauwwarm water. Ze zijn goed als ze lekker zacht zijn.
  • Pak daarna een grotere kom. Zeef het kastanjemeel en voeg het weekwater van de rozijnen er aan toe plus nog eens 250ml lauwwarm water. Meng dit tot een stevig beslag en roer er dan nog 3 eetlepels olijfolie doorheen.
  • Tot slot roer je de rozijnen er voorzichtig doorheen en voeg je het zout toe. Giet het mengsel nu in de springvorm.
  • Hak vervolgens de walnoten en rooster deze samen met de pijnboompitten kort (ongeveer een halve minuut) in een hete koekenpan.
  • Hak nu 2 takjes rozemarijn fijn en voeg deze bij je notenmengsel. Strooi dit mengsel nu over je beslag, druk het een beetje aan met de bolle kant van een lepel en druppel er nog wat olijfolie overheen. Leg de 2 overgebleven takjes rozemarijn er op.
  • De taart kan nu voor ongeveer een half uur in de oven en is klaar als de bovenkant mooi bruin is en er wat scheurtjes in zitten.
Lisanne Hoekstra

Blogger voor In My Bloom | Lisanne is afgestudeerd als journaliste en is actief als blogger op haar eigen website. Ze schrijft over boeken, muziek, planten en lifestyle; haar andere passies naast haar liefde voor Toscane. Hier op ToscaneTips.nl schrijft ze met plezier over al het moois dat Toscane te bieden heeft. Ciao!

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een Italiaanse aperitief: de Aperol Spritz

Ken je dat gevoel? Dat je thuis op de bank zit en dat je terug denkt...

Klassieker uit de Toscaanse keuken – Pappa al Pomodoro

De Toscaanse keuken staat bekend om haar vele lokale gerechten. Gerechten die je eigenlijk verder niet...

Pasta, pasta en nog eens… pasta (inclusief Recept)

La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…