Zoek & boek

Het vloeibare groene goud uit Italië: (Toscaanse) Olijfolie

Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht. De meest prestigieuze olijfolie soorten komen ontegenzeggelijk uit de regio Toscane.

In Toscane zijn veel olijfboomgaarden te vinden. Veelal met prachtige oude bomen. Het klimaat en de grond zijn hier zeer goed voor olijfbomen, wat ervoor heeft gezorgd dat Toscane een echte olijven streek is geworden. In Toscane kom je overal lokaal geproduceerde olijfolie tegen en hier proef je het echte Toscane in.

Olijfolie is één van de peilers van de Toscaanse keuken en het is een product waar de inwoners van de streek trots op zijn. Zij beschouwen de Toscaanse olijfolie als “vloeibaar goud” en zijn van mening dat hoe verder je naar het zuiden afdaalt, hoe zwaarder en geuriger de olie wordt en dus hoe minder subtiel.

olijven

Uiteraard is dit ook een kwestie van smaak.

Wij zelf hebben, samen met televisiekok René Pluijm, een blinde test gedaan naar de smaken en geuren van de verschillende olijfolie. Erg leuk en leerzaam om eens te doen en zo de verschillen te ontdekken.

Sommige restaurants hebben zelfs een speciale kaart met olijfoliën.

Net als bij wijn, wordt op de productie van olijfolie streng toegekeken en wordt er een kwaliteitskeurmerk toegekend. Deze Denominazione di Origine Protetta (DOP) Olio Toscano deelt de olijfoliën in acht productiegebieden in. Vele beschouwen de olijfolie uit de streek rondom Lucca als één van de meest zachte en delicaat ruikende olie.

De bodem, het type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type: Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino, Moraiolo en Taggiasca.

De olijfoogst

olijfoogsy

De olijfoogst begint veelal in oktober. De olijven worden met de hand geplukt omdat dit de minste schade aan de olijven en de olijfboom veroorzaakt. Voor de olijven hoog in de boom wordt meestal een hark gebruikt om ze zo uit de boom te harken. Door een groot net onder de boom te leggen worden zo de olijven opgevangen.

Voor 1 liter olijfolie, is ongeveer 5 tot 10 kilo olijven nodig!

olijvenwassen

Na de pluk worden ze gewassen om zo vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al, in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst “eerste koude persing” is het een vereiste dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

Dit garandeert de beste kwaliteit, wat ook tot uitdrukking komt in de hogere prijs.

De kwaliteit wordt afgemeten aan de zuurgraad. Deze mag bij een extra vergine olijfolie, de beste, niet meer dan 1% zijn.

In veel gevallen volgt na de eerste persing nog een tweede. Dit levert verschillende namen op: sopraffino vergine, fino vergine en vergine. Deze laatste is van een mindere kwaliteit en wordt eigenlijk alleen gebruikt om te frituren.

flesje

Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

Het is vrij normaal dat, bij een extra vergine olijfolie van eerste persing, een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden.

Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of voor de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

De olijfolie van Fattoria La Vialla

bomen

Fattoria La Vialla, beheert en verbouwd volgens de biologische en biodynamische methode meer dan 25.000 olijfbomen van de typische Toscaanse soorten: Frantoio, Leccino, Moraiolo en Raggiolo.

Dit prachtige familiebedrijf produceert een olijfolie van geweldige kwaliteit met de eigen olijfoliemolen van dit bedrijf.

Deze top olijfolie zelf proeven? Kijk eens op de website van Fattoria La Vialla, hier is het ook mogelijk de olijfolie online te bestellen. De beste olijfolie ook thuis, heerlijk!

Olijfolie is natuurlijk in zeer veel gerechten te gebruiken. Als dressing over een salade, maar ook bij gegrild vlees of vis en over een pasta of pizza.

broodjes

Maar wat is nu lekkerder dan de olijfolie, vers van de perser, over een warm geroosterde bruschetta……

Zelf meehelpen met de olijven pluk in Toscane

kistjes

Wat natuurlijk helemaal leuk is, is om dit hele proces rondom de pluk zelf eens mee te maken.

Ik heb dit zelf al meerdere keren gedaan, en het is echt een aanrader!

Geweldig voor een actieve vakantie in de herfst. Er even tussen uit genieten van de najaarszon in Toscane. De pluk vindt plaats in oktober, de temperaturen in Toscane zijn dan heerlijk aangenaam met veel zon.

De meeste plukarrangementen zijn 5 of 6 dagen, van deze dagen ben je 2 of 3 dagen aan het plukken, de overige dagen is er alle tijd om van het oogverblindende Toscaanse Herfst landschap te genieten.

Je verblijft in een kleine biologische agriturismo met eigen olijfgaard. Je werkt hier samen met de eigenaar, medewerkers of andere gasten in de olijfgaard aan de oogst van de olijven. Gedurende het verblijf staat ook een bezoek aan de oleificio, de olijvenpers, op het programma, zodat je zelf kunt zien hoe de olijven verwerkt worden tot olijfolie.

Ook heeft elk dorp zijn eigen feest rondom de olijvenoogst, de nieuwe olijfolie wordt geproefd met allerlei overheerlijke antipasti en wijnen en muziek, dit mag je zeker niet missen.

De plukarrangementen zijn incl. overnachtingen, ontbijt, lunch en diner (incl. water en wijn). Kortom een onvergetelijke ervaring!

Je “eigen” olijfboom in Toscane?

olijgboom

Jazeker, dat is mogelijk! Je kunt een olijfboom adopteren, hiermee steun je de gelijk de kleine traditionele olijfolieproducenten.

De olijfboom staat symbool voor vrede, liefde en trouw. Dus ook erg mooi als cadeau bij een huwelijk, geboorte of andere speciale gebeurtenis. Je krijgt een certificaat van “jouw” olijfboom en op de boom komt een bordje te hangen met jouw naam.

Tevens is het mogelijk om elk jaar een aantal liter olijfolie van je eigen boom te ontvangen. Hoe speciaal is dat. Wij hebben zelf ook nu alweer 3 jaar een “eigen” boom, en elk jaar is het geweldig als de nieuwe olijfolie weer klaar is en we deze kunnen proeven.

Andare Lungo, raccolta della olive in Toscana!

Annemarie van Eijsden

Ciao! Met mijn grote passie voor Italië, heb ik al vele mooie plekjes bezocht. Van al deze prachtige regio’s heeft Toscane echt mijn hart gestolen. Toscane is zo divers, van de prachtige binnenlanden tot de mooie kust, allemaal even indrukwekkend.

Annemarie van Eijsden
Reisadviseur TUI Retail Employee
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…