Zoek & boek

De 7 plaatsen in Toscane die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan

Toscane is een prachtige regio in Italië die al tijden bekend staat als één van de mooiste plekken ter wereld. De plek is zo mooi dat de gemiddelde persoon het niet eens met iemand anders kan delen. Vertellen volstaat niet.

Het is zo een mooie plek dat je het met eigen ogen moet zien. Dit beeld wordt ook bevestigd door de UNESCO werelderfgoedlijst die bepaalde plaatsen in deze regio daar op heeft gezet. In dit artikel zullen deze plaatsen worden behandeld.

Florence

avond

Wanneer man aan Florence denkt, denkt men aan cultuur. Dit blijkt ook wel als je door de prachtige plaats loopt.

Florence staat bekend als de plek waar de mooiste kunstwerken zijn gemaakt. Dit heeft dan voornamelijk betrekking op kunstwerken uit de renaissance. Voor kunstliefhebbers is dit de ideale plek om doorheen te lopen. Je kunt er je geluk niet op en overal zal je verbaasd zijn.

Ook voor mensen die van geschiedenis en cultuur houden is Florence ideaal. Alle mooie gebouwen en kunstwerken hebben namelijk een historische context en het is altijd interessant om die te achterhalen.

Van een tripje naar Florence kun je dus ook nog eens veel leren.

Naast het feit dat Florene zich voorziet van prachtige cultuur, is het ook nog eens de hoofdstad van Toscane.

Bovendien is de plek zo prestigieus dat ze hem als eerste op de werelderfgoedlijst hebben gezet. Dit is ook wel enigszins logisch als je bedenkt welke beroemde individuen er allemaal hebben gewoond. Denk dan bijvoorbeeld aan Michelangelo, Vasari en Giotto. Allemaal individuen die een grote indruk op de wereld hebben achtergelaten.

Bovendien zijn er ook allemaal mooie kathedralen te vinden, waar je je als toerist aan kan vergapen. In Florence is zoveel te beleven, dat het in een mensenleven bijna niet haalbaar is. Wel is het mogelijk om van zoveel mogelijk te genieten.

Een reis is dus zeker aan te raden.

Het “Plein van de wonderen” in Pisa

pleinwonderen

Dit een andere plek in Toscane waar schoonheid centraal staat en een mens zijn ogen uitkijkt. De zogenoemde ‘Piazza dei Miracoli’ is een heel beroemd gebied waar veel schoonheid is te zien.

Het plein is omgeven door een muur en is vooral bekend om de middeleeuwse kunst die daar overal prijkt. De plek wordt ook wel gezien als een prachtige diamant van Pisa, die zich schuil houdt rondom de grote muren.

De plek heeft rond de 11e eeuw gestalte kregen met een kathedraal die zich daar vestigde. Daarna kwam de ‘Baptistery’ en de zogenoemde ‘Leaning Tower’.

Vooral de scheve toren is heel beroemd internationaal. Alleen deze toren trekt de plek al duizenden toeristen per jaar.

Voor een ieder die van cultuur houdt en zijn kennis op wilt doen, is dit een ideale plek om te bezoeken. Bovendien kun je je er mateloos verwonderen en zal het een unieke ervaring zijn.

De foto’s alleen zijn niet genoeg, ervaren is altijd leuker dan dat!

San Gimignano

san

In 1990 heeft UNESCO San Gimignano aan de werelderfgoedlijst toegevoegd. Deze plaats valt enigszins op omwille van verschillende redenen. Zo is de plaats kleiner dan vele andere plaatsen die op de werelderfgoedlijst staan. Het is er namelijk klein maar fijn.

San Gimignano heeft veel elegantie en bezet zich met prachtige torens die nog stammen uit de Middeleeuwen. Aangezien San Gimignano zo klein is, geeft het ook perfect de essentie van Toscane zelf weer. Een pittoreske plek in Italië met veel cultureel erfgoed en andere schoonheid. Op die manier functioneert de plek als een soort spiegelreflectie van de stad zelf.

Naast het feit dat San Gimignano bekend staat om zijn prachtige architectuur uit de Middeleeuwen, staat het ook bekend om zijn witte wijn. Er groeien daar namelijk prachtige bessensoorten, zoals de Vernaccia waardoor deze perfecte smaak tot stand komt.

Mensen over de hele wereld komen naar San Gimignano om deze reden. Bovendien is er nog veel meer te beleven. Het is een heerlijke plek om rond te lopen, en je waant je even in de geschiedenis. Je hebt er niet eens een tijdmachine voor nodig. De historie is hier te vinden!

Siena

kerktoren

Vijf jaar nadat San Gimignano zijn plek officieel op de werelderfgoedlijst had gevestigd, werd daar de wonderschone plaats Siena aan toegevoegd.

Siena is zo mooi dat het volgens lijsten één van de meest bezochte plekken ter wereld is. In 2008 waren er zelfs 163.000 mensen naartoe gegaan.

Er zijn veel verschillende redenen waarom toeristen zo graag naar Siena toegaan. Enerzijds is de stad beroemd vanwege zijn geweldige kunst. Dus als kunstkenner of liefhebber kun je daar zeker je ei kwijt.

Houd je van bijzonder eten? Dan is het ook een geweldige plek. Er zijn namelijk hele bijzondere gerechten te vinden die je bijna nergens anders kunt vinden.

Vandaar is het raadzaam om bij een bezoek aan Siena een aantal restaurants te bezoeken. Voor mensen die van musea houden en andere culturele uitjes, is het ook een geweldige bestemming. Deze zijn er namelijk in overvloed te vinden.

Wanneer je in de zomervakantie komt, kun je genieten van het lekkere weer en heerlijk door de straten wandelen. Een vakantie naar Siena is een wonderschone ervaring en je zit vol verhalen wanneer je eenmaal terug bent.

Pienza

pleintje

Een jaar later werd er een andere mooie plaats aan de lijst toegevoegd. Namelijk het prachtige landschap van Pienza.

Er zijn vele bijzonderheden aan Pienza op te noemen. Een van de bijzonderheden is dat dit de geboorteplaats is van paus Pius de tweede. Dankzij deze paus is de architectuur in Pienza drastisch veranderd. Dankzij hem kwamen er namelijk renaissance architectuur tot stand.

Ook bepaalde zomerhuizen waarin de Paus verbleef werden er in de stad gebouwd. Deze stonden bekend om hun drang naar perfectie. Pienza moest namelijk de perfecte stad representeren met zijn architectuur.

Pienza wordt volgens Unesco ook wel als een magistraal doolhof gezien. Het is een geweldige plek om te verdwalen en heeft bijna een mediterende werking. Vandaar dat dit ook een geliefde bestemming is bij veel toeristen.

Indien je een wonderschone ervaring wilt ondergaan, is het een perfecte vakantiebestemming om je te bewonderen. Alleen alles bekijken op foto’s heeft geen zin. De schoonheid moet je ervaren en niet bekijken, dan kun je er intens van genieten.

Ook de culinaire traditie die Pienza al jaren in stand houdt, is heerlijk om te ervaren. Laat je smaakpapillen bijvoorbeeld genieten met de heerlijke kaas die ze er maken.

Val d’Orcia

uitzicht

Het prachtige landschap van Val d’Orcia staat sinds 2004 op de Unesco erfgoedlijst. De plek vestigt zich ten zuiden van Toscane. Het kenmerkt zich voornamelijk door de prachtige natuur, waar je als toerist heerlijk doorheen kunt wandelen.

Tussen alle bergen en het landschap door vestigen zich af en toe plekjes, zoals Siena die eveneens op de werelderfgoed lijst staat. Het gebied wordt als zeer beroemd gezien en wordt niet alleen door toeristen bezocht. Het landschap stond namelijk al centraal in veel kunst uit de renaissance.

Ook tegenwoordig wordt Val d’Orcia nog vaak gebruikt in de fotografie. Je kunt er namelijk geweldige foto’s maken.

Niet alleen in de fotografie, maar ook in de filmindustrie is dit landschap zeer populair. Zo was het onder ander de setting bij zeer bekende Hollywoodfilms. Voorbeeld van een Hollywood film is Gladiator, waar de veldslagen in Val d’Orcia zijn opgenomen. Daarom is het ook verstandig om eens een bezoekje te nemen, want dan kun je de plaatsen bekijken waar je lievelingsfilms zich hebben afgespeeld.

De Medici Villa’s en tuinen

mooietuinen

Als laatste hebben we nog de Medici villa’s en tuinen die in 2013 aan de lijst zijn toegevoegd.

De plek bestaat voornamelijk uit allerlei verschillende gebouwcomplexen. Deze complexen waren lang geleden allemaal in bezit van de Medici-familie. Dit was tussen de vijftiende en achttiende eeuw.

De villa’s hadden als functies om de totale rijkdom te laten zien die deze families toentertijd hadden. Bovendien waren het locaties waar allemaal evenementen werden georganiseerd.

De plek is vooral zo bijzonder, omdat er zoveel villa’s staan. Er staan namelijk zestien hele grote villa’s. Daarnaast nog 11 kleinere villa’s.

Als je van grote gebouwen houdt, is het geweldig om er eens rond te lopen. In veel villa’s kun je namelijk naar binnen en je verwonderen aan al het pracht en praal. Het zal je zeker niet teleurstellen en het kan niet ontbreken bij een reis aan Toscane.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Piombino: meer dan een overstapplaats naar Elba

Kustplaats Piombino, gelegen in provincie Livorno, kennen veel Toscaneliefhebbers alleen vanwege de haven waar de veerboten...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…