Zoek & boek

Toscane beleven onder de grond

Durf je het avontuur ook ondergronds aan? Bezoek dan de grottencomplexen die op diverse plekken te vinden zijn. Je vindt er prachtige stalagmieten en stalactieten. Ondergrondse meren en zelfs watervallen willen bewonderd worden. Natuurlijk bieden niet alle grotten hetzelfde, dus meerdere grotten bezoeken als het allemaal wel heel interessant gevonden wordt is ook nog een optie.

Op meerdere plekken worden rondleidingen georganiseerd. Ook voor kinderen is dit een spannend uitje.

Natuurlijk scheelt het per grot of mijn of het voor de kinderen ook leuk gemaakt wordt. Persoonlijk vind ik het niet echt ideaal om er met een baby naar toe te gaan…Zorg wel voor warme kleding voor jezelf én je kleine avonturiers want ondergronds kan het héél koud zijn!

Antro Del Corchia

ondergronds

In de Apuaanse Alpen bevindt zich de diepste grot van Italië. Deze gigantische grot is 53 km lang en heeft een verschil in hoogte van bijna 1200 meter. Je kunt deze grot bezoeken waarbij je kennis maakt met bijvoorbeeld stalagmieten en stalactieten. Een rondleiding voert je twee uur lang via bruggetjes en tunneltjes langs de mooiste verschijnselen in de grot.

Naast de grot vind je hier ook een zilvermijn, die al eeuwenlang werd gebruikt. Het is dan ook de oudste van Toscane en stamt al uit 1153. Met een gids kan je de mijn ontdekken in een uurtje. Let wel even op want schoenen met rubberzolen zijn verplicht.

Naast de grot en de mijn is er ook een museum over de mijn: hoe natuursteen en marmer gewonnen en bewerkt worden. Je kunt ze alle drie apart bezoeken maar je kunt er ook voor kiezen om een combiticket aan te schaffen.

Meer info vind je op de website van Antro Del Corchia.

Grotta del Vento

In het noorden van Toscane, in Garfagnana, is de Grotta del Vento. Hier kan je je hart ophalen met drie verschillende routes door de grotten. Deze routes zijn verschillend van opzet, dus je zou er natuurlijk ook meerdere kunnen lopen…

De eerste route is de vlakste. Je ziet hier o.a. stalactieten en stalagmieten waarvan de meeste nog aangroeien. Ook kalksteenformaties zijn hier aanwezig. Deze route is goed te doen voor iedereen, omdat het niet te lang duurt (1 uur) en het minste aan hoogteverschil heeft.

De tweede route voert je door een grotere grot waar je hele andere dingen tegenkomt. Hier ontbreken de kalksteenformaties van de eerste wandeling, maar je ziet wel de vormen van erosie aan de wanden. Er is een kleine ondergrondse rivier en bijzondere modderformaties kom je tegen in de tunnel op de weg terug naar boven.

Voor de echte liefhebbers onder ons is de derde route waarschijnlijk een uitdaging om ook nog te lopen. Hierbij bezoek je een schacht van 90 meter diep, welke je beklimt vanaf de bodem! Boven bereik je een laatste kamer en daarna nog een ondergrondse canyon.

Is het je allemaal nog niet gek genoeg, dan kies je in plaats van deze toeristische routes gewoon de ‘Percorsi avventura’! Waarbij de paden verdwenen zijn en je zult moeten klimmen via ladders of klimmend langs de muren…

Meer informatie over dit avontuurlijke uitje vind je natuurlijk op hun eigen website.

Marmer safari

De marmermijn in Carrara is ook leuk voor kinderen. Je kunt er namelijk ook kiezen, naast diverse andere mogelijkheden, voor een tour speciaal voor kinderen. Voor de hele familie is dit een leerzaam uitje, waar er voor de kinderen alle tijd is om foto’s te maken, te kijken en zich te verwonderen over het winnen van marmer. Wel even goed in de gaten houden of de werkzaamheden niet stil leggen, want dan is er natuurlijk minder te zien. De omgeving op zich is ook al een mooi gebied om te bezoeken.

Le Vie Cave

Bij Sovana zijn oude Etruskische wegen te bewandelen. Deze oude verbindingswegen zijn uniek in de wereld en eigenlijk is het nog altijd niet bekend waarom deze uitgegraven paden er zijn. Ze zijn uitgesneden met de hand in de tufsteen en geven het geheel iets magisch. Je komt ook langs spelonken als je deze wegen bewandeld. Je kunt het archeologisch park van Sovana, waar ze te vinden zijn, ingaan naast de voormalige kerk van San Sebastiano. Ook graven zijn hier te vinden.

Overigens zijn er op meer plekken van deze holle wegen te vinden, waarbij je dus “dwars” door de rotsen loopt. Indrukwekkend en zeker ook voor kinderen een bijzonder avontuur. Want waarom zou je deze wegen, die soms zo dicht bij elkaar lopen en dus niet alleen maar verbindingswegen kunnen zijn, graven? Had dit een spirituele reden? Niemand die het antwoord echt weet! Ben je geïnteresseerd in de wereld van de Etrusken, dan is het bezoeken van deze paden zeker een aanrader!

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…